Hur fungerar LCHF

Olika livsstilar

  1. LCHF – kost
  2. GI – kost

LCHF

Den nygamla dieten med mycket fett och lite kolhydrater

1. Hur ska du äta?
2. Varför ska man äta LCHF?
3. Kolhydrater
4. LCHF och träning
5. Profiler

Hur ska du äta?
LCHF är en lågkolhydratsdiet som innebär att du utesluter näst intill alla kolhydrater och istället får den dagliga energin främst ifrån fett och protein. Detta betyder att du ska hålla dig undan all livsmedel bestående av mycket kolhydrater. Generellt brukar man säga att allt över 4 % kolhydrater är mycket och under 4% är lite.

Du ska alltså äta mindre av:
Potatis, ris, pasta (makaroner, nudlar, spaghetti etc), all typ av spannmål,(vete, säd, havre, mjöl etc.), allt bröd, alla sockrade drycker, frukt och vissa grönsaker. Alla sockrade produkter, tex Cornflakes eller Oboy. Samt även alla former av margariner.

 

Men ät istället:
Allt kött, fågel, fisk eller vilt. Mycket fett, (grädde, smör, cream fraiche, kokosfett, ost), samt alla övriga feta naturliga mejeriprodukter.

Om LCHF
LCHF är en diet som fått allt mer uppmärksamhet i media under de senaste åren, och är kanske mest omdiskuterad av alla dieter. En anledning till detta är att den som äter enligt LCHF äter rakt emot de kostråd som svenska livsmedelsverket förespråkar, dvs, en fiberrik kost med mycket kolhydrater och en mycket liten del fett, särskilt den mättade typen, (tex smör eller kokosfett.)
Varför ska man äta enligt LCHF?
Teorin bakom LCHF är att man ska äta sådan kost som inte skjuter blodsockret i astronomiska höjder. Man ska alltså äta kost som får blodsockret att hålla sig på en jämn nivå hela dagen, utan att skapa en ”berg och dalbana”, och som gör att man känner sig mätt längre. Man ska också äta en kost som liknar stenålderskosten så mycket som möjligt, innan industrialiseringen och ny teknik kom. Tänk dig vilka varor en stenåldersman skulle stoppa i sin varukorg.
Kolhydrater
”Kolhydrater är samma sak som sockerkedjor.” Det är kanske den viktigaste meningen i hela LCHF – läran som Lars Erik Litsfeldt skriver i sin bok om LCHF, och vad menar han då med det. Jo precis som det står.
Alla känner till att det är farligt att äta för mycket socker. Därför bör man hålla sig undan för mycket dricka, godis eller sockrade bakelser. Men få känner till att alla kolhydrater bryts ner till socker när de passerar tarmen och behandlas i magsäcken. Alltså kan man likna en brödlimpa med en jättelik sockerbit.
Kolhydrater höjer blodsockret vilket leder till att kroppen börjar producera det fettbildande hormonet insulin för att få ner det till en jämn nivå igen. Skulle för mycket blodsocker bli kvar i blodet under en längre tid har detta socker ingen annan stans att ta vägen en att omvandlas till fett, vilket är ett vanligt faktum hos personer med diabetes som har en nedsatt förmåga att producera detta insulin.

LCHF och träning
En spridd uppfattning finns att kolhydrater är något livsviktigt då det gäller träning. Men detta är en missuppfattning. Att kolhydrater skulle vara det enda tänkbara bränslet för kroppen är rent av en myt.
Varje dag kräver kroppen kroppen mängder av energi av oss för att bara finnas till, dvs hålla kroppsvärmen och andra nödvändiga saker. Detta är någonting som kallas för BMR, alltså så mycket energi kroppen drar då du kort sagt ligger på soffan hela dagen och bara rör tummen för att byta TV – kanal.
Vid val av energikälla har kroppen två val. Antingen väljer den att använda kolhydrater som energikälla eller så väljer den fett. Om kroppen själv får bestämma så väljer den kolhydraterna i första hand, vilket gör att det eventuella fett som finns runt din midja fortsätter att ligga kvar. Skulle det däremot inte finnas några kolhydrater att ta av, då du tränar eller bara utför en vanlig dag på jobbet, så tar kroppen av fettet för att bilda energi. Det är på så vis mycket möjligt att gå ner i vikt igenom att utesluta så mycket kolhydrater som möjligt. Låt kroppen använda fett som bränsle, fett höjer inte heller ditt blodsocker.

Ett levande exempel på detta är OS – guldmedaljören, Björn Ferry som vann i Vancover helt utan kolhydrater. Läs mer.

 

GI -kost

Ja då har vi kommit fram till en annan lågkolhydratkost, dock inte lika radikal som den ovanstående LCHF – kosten. GI – kosten är en föregångare till LCHF – kosten och är idag mer accepterad än LCHF. Den har under de senaste decennierna varit ett vanligt alternativ att gå ner i vikt på och det har visat sig fungerat. I den medicinska tidskriften NEJM publicerades i höstas en studie som visade på att lågkolhydratdieter är en fördel då du vill gå ner i vikt. Läs mer

Men hur tillämpar du den mycket populära kosten och vad bygger teorin på? Jo det är i och för sig inte så svårt att förstå. GI står för Lågt glykemiskt index, vilket är ett mått på vilken effekt olika livsmedel har på vårt blodsocker. Ju lägre GI ett livsmedel har, destu längre tid tar det för sockret att ta sig in i blodet. Det är detta som kallas snabba och långsamma kolhydrater. Snabba kolhydrater har ett högt GI och långsamma har ett lågt, inte så svårt eller hur.

Kosten teori menar att vi bör äta produkter med så lågt blodsocker som möjligt, just på grund av att det då tar längre tid för sockret att ta sig in ihöja blodet och på så sätt öka halten socker i blodet och sedemera insulinet, vilket som bekant lägger sig ivägen för fettförbränningen. Läs mer om insulin

Läran med att äta kost som inte ökar insulinproduktionen är samständigt med både LCHF och GI, samt Atkins som också är en typ av lågkolhydratkost och en föregångare till både GI och LCHF.

Men det som skiljer GI ifrån LCHF är att man rekomendt eras att inte äta för stor andel mättat fett utan istället öka andelen omättade fetter, fleromättade och enkelomättade fetter samt omega 3 fetter som du finner mycket av i fisk och annat.

Det du ska äta mer av är alltså.

Sådant med lågt GI – värde, alltså långsamma kolhydrater, det vill säga grovt bröd, grov pasta, fullkornsprodukter etc. Ät mycket omättade fetter, så som olika matoljor, margarin och fisk och skaldjur.

Du ska äta mindre av

Sådant med högt GI, alltså snabba kolhydrater såsom ljustbröd, vit pasta, sockrade produktersom godis, marmelad, juicer, sockrade yugurtar och annat.

Fördelar

För mer information om GI – metoden kan du antingen Googla på dieten eller låna någon av de flertal böcker som skrivits innom detta ämne. Ett tips är bloggen GI – metoder eller Hälsosidor.