Ljudböcker om mat och hur ska vi äta egentligen?

Att lyssna på ljudböcker blir allt mer populärt, vilket inte är särskilt konstigt. Det är ett enkelt sätt att läsa och går att kombinera med inslag i vardagen som annars kan kännas rätt tråkiga. Du kan sätta på en bok på Nextory, Storytel eller en Bookbeat ljudbok när du ska köra bil, diska eller ta hand om tvätten, och på det sättet får du sysslorna gjorda och samtidigt kan du försvinna in i en bok. När det annars är svårt att hinna med läsande ger ljudböcker helt nya möjligheter. Det blir också enklare att orka läsa faktaböcker om olika intressanta ämnen – som hur maten påverkar våra liv.

Dieter eller matrevolution?

Mat är ett ämne som engagerat länge och på många sätt, det är lätt att se i alla möjliga sammanhang. Sök ljudböcker online och du får massor av träffar som handlar om det. De flesta böcker om kost som finns hos Bokus play ljudbok och hos andra ljudbokstjänster handlar om olika sorters dieter. Vi verkar tyvärr inte ha lärt oss att dieter inte fungerar så bra, trots att det gång på gång bevisats att de flesta inte är hållbara eller kan leda till en långsiktig förändring. Boken ”Matrevolutionen : Ät dig frisk med riktig mat” av Andreas Eenfeldt står för ett annat perspektiv, även om också den handlar om vad du ska äta för att kunna hålla dig frisk och smal. Här sågas de vanliga kostråden och dieterna, och lösningen sägs vara en matrevolution där du istället ska äta riktig mat. Boken finns bland annat hos Storytel, Nextory, som Bokus play ljudbok och Bookbeat ljudbok. Vill du läsa mer om Andreas Eenfeldt bok, matrevolutionen? Vi hittade sajten sökljudblöcker.se, där kan man enkelt söka efter bok, författare eller andra nyckelord som matchar ditt sök. Tjänsten visar sedan upp alla tjänster som erbjuder böcker och ljudböcker från författaren eller liknande böcker som handlar om det du vill läsa om.

Vad är riktig mat?

Vad är då riktig mat, enligt den här bokens definitioner? I stora drag handlar det om att inte välja bort fett utan att istället dra ner rejält på kolhydraterna. Det boken handlar om är en lågkolhydratkost där det går att använda sig av naturliga råvaror, och där det inte finns något behov av att välja bort fett. Det är en fascinerande bok som vänder upp och ner på mycket av det du tidigare hört om kost, dieter, vad du borde äta och vad som kan göra dig friskare.

Kritik mot fetträdslan

Ett viktigt inslag i Andreas Eenfeldts bok är kritiken mot fetträdsla. Många av de kostråd människor fått har handlat om att undvika fett. Det har sagts att det är fettet som gör oss både sjuka och överviktiga, men trots att detta varit de vanligaste kostråden i flera årtionden har fetma, diabetes och andra kostrelaterade sjukdomar bara ökat. Det har gått att se hur människor fått ökade problem med högt blodtryck, kolesterol, smärta och annat. Så kanske är det helt enkelt fel på de kostråd vi fått. Enligt Andreas Eenfeldts uppfattning är det så. Istället för att undvika fett är det kolhydraterna vi ska ta det försiktigt med.

Vem är författaren?

Andreas Eenfeldt är specialistläkare på en vårdcentral, men det som gett honom uppmärksamhet är just den syn han har på mat och hälsa. Han har fört fram den bland annat genom att driva en blogg, delta i TV-program och poddar. Det han förespråkar kallas för det mesta LCHF-kost, en kosthållning som både blivit populär och fått en del kritik. Andreas Eenfeldt själv har emellanåt fått kritik för att han misstolkat studier om kost för att de ska passa in i hans perspektiv.

Är du intresserad av fler bra ljudböcker?

Oavsett om du föredrar att använda Netflix, Storytel eller letar efter en bra Bokus play ljudbok så finns det massor av boktips att hitta. Sök efter ljudböcker online genom att helt enkelt googla, eller att använda söktjänster som sökljudböcker.se, där det är lättare att hitta det du letar efter. Är det just böcker om mat och recept du letar efter finns det gott om sökträffar på sökljudböcker.se, så det är bara att klicka dig runt tills du hittar nästa bok du vill lyssna på.

Läs mer intressanta artiklar nedan:

Bovete – växt utan gluten

Bovete – växt utan gluten

Vad är diabetes?

Vad är diabetes?

Läs mer om ljudboksapparna nedan:

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera