Sötströ – Vad är det?

Sötströ, tidigare kallat Stevia strö är en blanding mellan två olika sötningsmedel, Erytritol och Steviolglykosider. Används vanligen inom bakning men användingsområdena kan vara flera. Då Sötströ påverkar inte blodsockret och därför är det vanligt att det används för LCHF:are som inte vill ha ojämna blodsocker nivåer. Vid ojämna blodsocker nivåerna så kommer sug och hunger och vid en diet så är det precis det man vill undvika.

Om ni vill läsa mer om Stevia och Steviolglykosider så finns länken här. Men för att summera angående Stevia så finns det inga fastställda biverkningar till vår vetskap utan det finns fall där människor fått allergiska reaktioner och migräner.

Erytritolen eller sukrin som det också kallas är en sockeralkohol som bland annat finns i Alger och svampar.  Det framställs framförallt på industriell väg genom att man jäser Glukos. Den har 60-80% av sockrets sötma men enbart 2 kalorier per 100g, vilket är väldigt mycket mindre än socker (405 kalorier per 100 gram). En stor nackdel för de som bakar eller på annat sätt konsumerar Erytritol är att vid överdosering eller större mängder så kan man få en häftig bismak, typ lite metalisk (tänk slicka på ett mynt). Detta är ju ett stort problem för dem som vill använda detta sötningsmedel.
En fördel med Erytriotolen om man jämför med andra sötningsmedel är att denna tas upp i tunntarmen istället för tjocktarmen, vilket gör att den inte har en lika laxerande effekt som andra.
Hur ska vi få ett sockerfritt socker? Jo, vi blandar i lite Steviolglykosider i blandningen. Detta sötningsmedel är hela 300 gånger sötare än socker, vilket då gör att man inte behöver ha speciellt mycket för att få en stor effekt. Även Steviolglykosider har en bismak som påminner lite av lakrits.
Dessa blandas då för att uppnå att man inte får någon / lite bismak samtidigt som att man har ett socker som har väldigt mycket mindre kalorier än traditionellt socker.

Steviolglykosider sägs oftast vara en naturligt produkt i marknadsföring. Detta må vara sant, att det förekommer till viss del i naturen, Steviolglykosider är ett industriellt framtagen produkt av den naturliga växten Stevia. Man kan skapa Steviolglykosider ifall man via kemisk väg tillsätter flera ämnen till det naturliga ämnet, inte så jättenaturligt längre va?

 

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera