E621 – Natriumglutamat. Varför används den? Är den farlig?

E621 som även är kallat Mononatriumglutamat eller i folkmun natriumglutamat.

Varför används denna tillsats? Är den farlig?

E621 är en allt mer förekommande tillsats. Finns vanligen i chips, charkprodukter, kryddor, soppor och sylt med mera. Används med anledning att förhöja smaken. Ett billigt alternativ till äkta råvara. Går att använda i många olika livsmedel och kan framhäva många olika smakaromer som liknar andra råvaror.

Natriumglutamat klassas av många forskare som en av de farligaste tillsatserna som används i vår livsmedel. Dess huvudsakliga uppgift är att förhöja smakupplevelsen och förminska användandet av äkta råvaror. Natriumglutamat har under många år genomgått flera tester över hela världen och forskare är idag eniga om att ett förhögt intag av natriumglutamat kan vara skadligt för oss människor.

Djur har fått symtom och även vi människor. Symtomen listas nedan

Misstänks kunna orsaka:

Svåra allergiska reaktioner, som ofta framträder av röda utslag över kroppen.
Epileptiska anfall, vid epilepsi
Fosterskador
svår huvudverk
astmaattacker
extrem vrede
paranoia och djup depression
försenad tillväxt
hormonstörningar.
leverskador.
förstörda nervceller
Värt att komma ihåg är att alla dessa ovanstående symtom delvis är misstankar. Det är liksom mycket annat då det gäller tillsatser och fett, mycket lite som är bevisat, vetenskapligen. Det rör sig om misstankar. Vissa säger att det inte är någon fara att använda natriumglutamat just på grund av att ingen forskning varit tillräckligt stark för att bevisa dess farlighet. Men min personliga reflektion är att man bör vända på saken och tänka så här. Varför dagligen använda någonting som misstänks vara farligt då det finns riktiga råvaror som vetenskapligen är bevisat inte är farliga. Som äkta curry i currykryddan och inte natriumglutamat.

Men jag är helt säker på att du själv någon gång förut känt av några av dessa symtom och vad är det som säger att just din huvudverk eller dina astmaattacker inte beror på för mycket av denna tillsats?

För kom ihåg. Den största anledningen till att företagen använder denna tillsats är för att det är billigare för dem, och eftersom vi konsumenter inte ställer krav, varför ska de då ändra sig. Det skulle inte jag heller ha gjort om jag vore dem och ville tjäna pengar.

Företagen vet att kunskapen om detta fusk börjar växa och förebygger detta med vissa mycket taktiska metoder. Bland annat göms natriumglutamat under andra namn, tex jästextrakt där vissa innehåller glutamat och andra inte. Du som konsument har ingen chans att få reda på om din produkt innehåller en farlig typ av jästextrakt

Men Unilever menar något annat. De hävdar, i en intervju, att de bara följer konsumenternas vilja då de blandar i Natriumglutamat i sina Knorr produkter. Gör de det? Vill du ha fusk eller äkta vara? Är du beredd att betala lite mer för att få smak av riktig råvara eller nöjer du dig med en imitation? Det är du som bestämmer.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
5 kommentarer Lägg till din
 1. Jag tål inte tillsatser där svartmögel finns med vid framställningen, som citronsyra och sojalecitin eller karragenan mfl. Undrar nu om svartmögel finns med i processen kring E621.

 2. Otroligt dålig artikel. Natriumglutamatens (eller monosodium glutamate på engelska) många faror har visat sig vara falska ofattbara gånger. Ett antal undersökningar har ägt rum i Amerika där forskare har undersökt om E621an verkligen orsakat de nämnda symptomen, vilket de inte har (däremot kan E621an vara skadlig vid överförbruk, men det kan sägas om praktiskt sett allting). Herregud, glutaminsyra finns i tomater, ost. svamp, kelp, soyasås, valnötter, ansjovis etc.

  Den här artikeln är så uselt skriven av en töntig fotbollsmamma i medelåldern som har sina ”hälsotips” som passerades från tant till tant. Läs på ordentligt istället för att vara gammalmodiga.

  1. Jag håller med om att man absolut ska ta aktuell forskning i beaktning när man talar om natriumglutamat är farligt eller inte. MEN, det jag inte riktigt förstår är varför någon konsument skulle vilja ha smakförstärkare tillsatt i maten överhuvudtaget. De flesta livsmedel smakar bra som de är.
   Det finns ju att köpa, ändå har jag aldrig sett någon jag känner använda detta i matlagning…

   Försvarar man dessa tillsatser känns det som att man bryr sig mer om de stora bolagen än om konsumenterna.

Kommentera