Stevia farligt?

Stevia är nykomlingen inom kategorin sötningsmedel. Sötningsmedlet Stevia utvinns ur växten och växten i sig var  inte godkänd som livsmedel inom EU, numera dock får det användas i tex te, örtte eller fruktfusion. Men när man extraherar ut sötningsmedlet ur växten så är det grönt ljus. Extraktet ur bladen heter steviolglykosider. Steviaglykosider får användas för att smaksätta tex drycker och ketchup.
Själva växten är från Sydamerika och är nära besläktad med solrosen.
Säljargumenten för Stevia är att det är ett mycket naturligare alternativ än tex Aspartam eller Sukralos  .

Det visas friskt annonser där det är gröna blad och allt är väldigt naturligt, men som du minns från det översta stycket, det är inte själva växten i sig som man får använda i livsmedlen, för den är inte godkänd. Det är ett extrakt ur bladen, närmre bestämt enummer 960.
Man förstår användningsområdet rätt väl när man får reda på att steviolglykosider är cirka 300 gånger sötare än socker.
Göran Pettersson som är professor i kemisk miljövetenskap har reagerat starkt på den marknadsföring som anser mirakelsockret skall vara naturligt. Det är princip lika naturligt som kokain säger han.
Problematiken grundar sig i att man får ett ökat sötsug som gör att man vill ha allt som är sött.

De hälsorisker som finns med Steviaglykosider är såklart sötsug och sockerberoende, fast detta är inget unikt för Steviaglykosider utan mer än reaktion av att man kan äta för mycket sött utan kraftiga biverkningar som det naturliga sockret hade gett oss, dvs kraftig övervikt, spikar i blodsockret mm.
Det har rapporterats om fall där människor fått allergiska reaktioner samt migrän.
Tidskriften Science en studie publicerade 1968  en studie som påstår att Stevia användes som preventivmedel i Paraguay, men källan hittades aldrig, så det kunde inte konfirmeras att det var varken sant eller falskt.

Det finns även studier som påpekar dess toxcitet samt förändringar i DNA. Denna studie skall vara genomförd på råttor igenom att ge dem Steviaglykosider. Detta avfärdas för den mängden som krävs motsvarar 19 kilo socker per dag.
Man tror att 15-20g Stevia skulle döda en vuxen människa. Detta skulle då motsvara 640 kilo socker. 15-20 gram är ändå rätt så väldigt lite av något kan man tycka.

Det är uppenbarligen inte farligt i otroligt små mängder, i 15-20grams mängder kan det dock bli det. Men hur relevant är det att det är farligt? Kan det inte bara vara riktigt obra? Jag upprepar mig ofta när jag skriver om sådana produkter, men om 15-20 gram av något dödar dig. Varför ska du förtära det? För att trotsa naturens sätt att hålla dig i schack? Det är inte meningen att man ska kunna äta precis vad man vill, när man vill. Man får lyxa till det ibland och så får man således även hålla sig i skägget ibland. Det är så världen har och kommer att fungera, det är balans!

 

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
En kommentar Lägg till din

Kommentera