Sukralos e955 eller Aspartam e951?

Två sötningsmedel som har till uppgift att ersätta socker i godsaker som läsk, desserter eller andra sötsaker som normalt skulle ha en hög sockerhalt.  Detta främst för att motverka fetma & karies, men hur står sig dessa sötningsmedel till traditionellt socker? Något man fått lära sig sen ung är att låter något för bra för att vara sant, då är det förmodligen det. Om man ser till naturen och hur den fungerar så kan man dra några enkla paralleller.  Gemene människa tycker att socker är väldigt gott. Men för att man inte ska överkonsumera socker så finns det vissa biverkningar som man måste väga in. Socker påverkar tänder, det påverkar din vikt, det kan bidra till diabetes. Det finns alltså en rad olika bieffekter av att överkonsumera socker.
Ska dessa två sötningsmedel då ge oss denna goda smak, utan att på något sätt påverka oss negativt?

Sukralos

Sukralos är en modifierad variant av vanligt socker. Ett vanligt sötningsmedel som även benämns e955.  Även fast Sukralos härstämmar ifrån socker så har denna inte samma egenskaper som socker har. Socker bryts ner till sockerarter som blodet sedan tar upp och blir till sist energi.
Kroppen kan dock inte ta tillvara på Sukralos över huvudtaget. Det kommer hamna i toalettstolen i samma struktur som den intogs. (kemkisk struktur). Den påverkar inte blodsockret och därför tar inte kroppen emot några kalorier heller.
Sukralos har en stor påverkan på miljön just pågrund av dess svårhet att bryta ner. Reningsverk klarar inte av att bryta ner sötningsmedlet. Fiskar och andra djur kan komma att påverkas för att vi ska äta och dricka mer söt än vad det naturliga tillåter. Det är ett klorämne som inte förekommer naturligt. Man har egentligen inga svar på hur detta sötningsmedel kommer att påverka oss. Men det verkar finnas en gemensam röst igenom samhället som påpekar att det marina livet kommer åtminstone påverkas först. Så mitt tips till er är att inte köpa produkter med Sukralos!

Aspartam

Ett av världens mest forskade ämnen. Ett sötningsmedel som benämns e951. För er som inte läst ett tidigare inlägg så kan ni läsa om nervgiftet här.
Aspartam är likt Sukralos med användningsområden och att den inte ger kroppen någon energi. När kroppen bryter ner aspartam så bildas metanol. Viktigt för personer som lider av PKU att de inte konsumerar aspartam då de inte kan bryta ner fenylalalin, en aminosyra som finns natruligt i frukter mm.
Det finns flertalet studier som påvisar att Aspartam kan leda till leukemi, lymfcancer och bröstcancer, nervskador i hjärnan. FDA har avfärdat dessa studier pågrund av att de inte anses nog med transparens.
Ifall du vill läsa mer om hur aspartam kan komma att påverka dig och din kropp, läs mer här

 

Konsensus

Moderjord har gjort en balans i livet. Allt har en negativ påverkan, det gäller att väga mellan utfallen och bestämma vad man tycker väger tyngst. I detta fallet berör det framförallt, ska vi människor kunna förtära onaturligt mycket sött? Eller ska man satsa på naturliga alternativ i moderation? Det finns mycket nyttiga och naturliga alternativ, till och med socker, som anses vara en av de största bovarna i samtliga kategorier, skulle jag tycka väger tyngre i dessa sammanhang. Att konsumera nervgift och miljögift känns för mig inte som ett alternativ.

Allt gott

 

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera