Aspartam E 951 – ett nervgift

Aspartam har inte haft lika stor fokus som debatten mellan smör kontra margarin som under sista åren spridigt sig som en löpeld över Sverige och mycket tack vare personer som Annika Dahlqvist och Andreas Eenfeldt, samt alla andra bloggare som skriver om LCHF metoden. Men i samma takt som hela LCHF sfären predikar för proteinrik kost, kost helt, eller så gott som, utan kolhydrater, även socker, så har användandet av Aspartam (Light – produkter) ökat. Jag har också märkt att många bloggar förespråkar dessa varor och rekommenderar sina läsare dessa varor som ett alternativ till socker, vilket bekymrar mig. För många varor, för att inte säga de flesta, som inte innehåller socker som sötningsmedel har ingrediensen Aspartam som ingrediens. Aspartam är ett alternativ till socker och förekommer ofta i produkter som tuggummi, glass, sylt, sportdrycker och andra läskedrycker. Aspartam togs fram som ett alternativt sötningsmedel till socker till personer som led av diabetes. Misstankarna om detta ämnes bieffekter växte sig snabbt och många forskare anade att ämnet kunde framkalla hjärntumör, vilket idag har dementerats ifrån många håll. Aspartam troddes också vara ett bra alternativ till den som var överviktig och som ville bli av med några extra kilon, och enligt LCHF teorin om att sockret är den stora boven i all övervikt så kanske det är så. Men bieffekterna är så pass allvarliga att ämnet borde förbjudas i alla typer av produkter. År 1983 var första gången som Aspartam tilläts som ingrediens i våra läskedrycker, och sedan dess har det bara blivit allt vanligare.

Aspartam misstänks, av ett flertal forskare, kunna motverka kroppens produktion av serotonin.

Serotonin är en signalsubstans som påverkar vårt välmående, som självförtroende, och förmågan att vara nöjd med våra tillgångar samt vårat utseende. En brist på detta ämne misstänks kunna vara en av anledningarna till anorexi, humörsvängningar, aggressioner, vilket det förstnämnda är mycket vanligt bland unga flickor. Produkter innehållande dessa ämnen är också mycket vanligt bland unga, då man vill hålla sig borta ifrån det naturliga sockret och välja de ”nyttiga” light – produkterna samt även omedvetet då ämnet förekommer i sockerfria tuggummin. Enligt många forskare är aspartam troligen den värsta av alla våra tillsatser och bör undvikas så långt som möjligt. Det är vi konsumenter som ställer krav, det är du som köper varan och det är du som indirekt talar om för producenterna att det är det här vi vill ha.

Jag rekommenderar att bojkotta alla produkter innehållande aspartam inte bara för att göra förändring utan för att skydda dig själv och personer i din närhet som också kan förtära denna vara.

Men vad händer då när vi konsumenter fått upp ögonen för det här med Aspartam, jo då byter de ut den emot en annan ingrediens. Detta skedde då konsumenterna kom på att Coca Colas light produkter innehöll Aspartam. Coca Cola valde då att ta bort Aspartam ifrån sina produkter, men som inte ledde till det bättre. Istället bytte man ut ämnet aspartam till ett annat sötningsmedel kallat sukralos, ett ämne som är godkänt av EU och som trädde in på den svenska marknaden år 2005. Ämnet sukralos kritiserades snabbt, bland annat av sockerexpert Göran Pettersson. Det visade sig vara så att ämnet sukralos fritt släppts rakt in på den svenska marknaden utan större eller djupgående tester, inga bevis om att sukralos var fritt ifrån bieffekter fanns. Ändå kunde ämnet ta sig in på marknaden. Ämnet visade sig snabbt ge oönskade effekter hos konsumenterna som t ex andnöd, depression, huvudvärk, illamående och skarp huvudverk med flera. Vad skulle Coca Cola göra, skulle de lägga alla korten på bordet och avråda samtliga konsumenter att förtära någon dryck innehållande sukralos. Självfallet inte. Ett bra sätt vore att tyst och obemärkt, sakta gå tillbaka till en liknande light produkt och åter införa aspartam, och de lyckades. Ingen märkte någonting.

Nu kan du göra skillnad. Genom denna upplysning kan du välja att inte konsumera varor innehållande aspartam.

Fotnot: Anledningen till att jag valt att skriva aspartam och sukralos så många gånger är för att få er att vänjas vid namnen;)

Läs även Nyhetsbrev nr 2 2007 ”Coca Cola gömmer sin miss”, av Tommy Svensson.

Källor:

www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/lightprd/cyrasp.html

www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/lightprd/press/970728.html

 

Följ och dela gärna vidare!

Ekologiska matkassar – Hur ekologiska är dem?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Linas matkasse och Årstiderna För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa