Bovete – växt utan gluten

Bovete är en växt som saknar gluten och gör sig därför riktigt bra som mjöl för människor som är känsliga mot just gluten. Det används friskt till poffertjes vilket är nederländska plättar samt blinier som då är ryska plättar.
Bovete innehåller åtta essentiella aminosyrer samt att det är lättsmält, detta medför att Bovete är en utomordentlig källa järn och magnesium. Namnet bovete får en tydlig kopplin till sädesslag, men detta är helt felaktigt då det faktiskt är en ört. Det är en av de få grödor från växtriket som innehåller samtliga av de proteiner som kroppen behöver. De innehåller även antioxidanter, järn och magnesium. Det finns faktiskt inget spannmål som innehåller lika mycket järn som Bovete. Därefter så finns det studier som pekar mot att Bovetet hjälper kroppen med att sänka blodtryck samt att förbättra blodflödet. Detta är kända effekter av just järn och magnesium, så det låter relativt logiskt när man ser innehållet.

Bovete kräver inte samma mängd kväve, vilket gör att den inte alls är lika krävande för miljön.

Ifall du är intresserad av att köpa bovete så bör du även överväga att testa det som ett substitut till ris. Viktigt att minnas är att Bovete innehåller ett färgämne som heter Fagopyrin. Detta färgämne kan orsaka allergiska reaktioner för människor. Därför rekommenderas det att Bovetet sköljs i varmt vatten, därefter sköljer man ur det ytterligare engång i kallt vatten. Det varma vattnet skall göra att Fagopyrinen avlägsnas.

För att använda det som tex ris, så gör skölj-rutinen som nämnts ovan. Därefter kokar du det i cirka 10 minuter och saltar det mot slutet. Bovetet kommer svälla. Det finns många användningsområden för Bovete, tex att ha i sallad eller att steka det ihop med grönsaker. Mångsidigheten är en klar styrka för Bovetet.

Sägs även vara ett bra alternativ för den som försöker smalna av lite, då det ska ge en ordentlig mättnadskänsla samtidigt som den är väldigt lätt för magen att smälta.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
En kommentar Lägg till din

Kommentera