Vad är bra varor?

På den här sidan presenteras bra eller dåliga varor, ”orena” och ”rena” produkter, samt alternativa varor. Här kommer du att se skillnaden mellan varor och dess innehåll för att på så sätt kunna göra det bästa valet. Denna sida ägnar jag till dig som inte vill läsa om allt ”jobbig” information som man helst inte vill veta. Inga onödiga fördjupningar, inga onödiga fakta och misstankar  bara bra och dåliga produkter som listas bredvid varandra, produkter som är undersökta eller diskuterade i inläggen. Här kan även du som läsare skicka in förslag på bra och dåliga produkter som bör belysas på denna sida. Det här är solsidan.

Saft

Jag har fått in ett tips om en saft som ska höra till en av de bättre. Den heter ”Robinsons”  och tillverkas av företaget Arvid Nordquist. Detta är att föredra då den innehåller naturliga smakämnen och färgämnen ifrån jordgubbe och äpple. Dock går det inte att undkomma kaliumsorbaten,(konserveringsmedel) och antioxidationsmedlet askorbinsyra, men jämfört med andra saftdrycker är de en av de bästa. Men skicka gärna in fler tips om ni hittar något i butik som ni tycker bör lyftas fram på Solsidan. Dessutom är den riktigt god. Jag har den själv hemma.

En annan dryck som jag tycker bör lyftas fram är en dricka av märket ”Orangina” , som går att köpa på bland annat Coop Forum. Även här kommer du inte undan kaliumsorbaten, men du kommer undan färgämnena, färgen och smaken är naturlig och den innehåller fruktkött.

Frukt

När du är ute och handlar så ska du hålla utkik efter märket till höger och hålla extra koll på märket till vänster. Everfresh var ett av de företagen som stoppades i livsmedelsverkets kontroller med mycket kraftigt besprutade produkter. (Läs mer). Företaget Val Venosta är ett företag som så långt som möjligt försöker minimera besprutningen av sin frukt. De använder sig av naturtillgångar, bland annat nyckelpigor.

Värt att observera är att ingen garanti finns för att företaget inte använder sig av bekämpningsmedel, dock så minimeras risken än om du väljer att köpa ifrån företag som finns med på Livsmedelsverkets ”Svarta lista”.

Godis

E
Ekogrossisten levererar ekologiskt godis helt utan tillsatser
AZO – färgämnen förekommer ofta i plockgodis. Ta med lathunden för att hålla dig undan.

Svensken som konsumerar mest godis i hela världen, det vill säga 17 kilo per år, kan göra det på

ett bra och nyttigt sätt. Nej det är inte kört, du kan fortsätta att konsumera godis, det finns godis helt utan tillsatser. Välj Ekogrossistens ekologiska och tillsatsfria godis, något dyrare men mycket bättre. Ta med lathunden nästa gång du letar i din butik och se själv efter hur många du hittar. Ladda ner. Men håll utkik, större märken med allt högre omsättning har en förmåga att ta den största platsen i butiken.

Finns hos

Coop: Coop Nära, Coop Konsum, Coop Forum och Coop Extra

ICA: ICA Maxi och ICA Kvantum, samt många ICA Supermarket och ICA Nära

Hemköp: Många Hemköp

6 kommentarer Lägg till din
 1. Om man vill låta bli tillsatser och konserveringsmedel i saft är märket Robinsons bra. De har några få varianter i glasflaska som är kanongoda. De säljs i de flesta butiker. Vissa musterier i skåne har också slutat med tillsatser i sin must. Dessa har vi börjat köpa när det ska vara lite festligare men då vi vill undvika läsk. Ett exempel är Kullamust.

  /Johanna

 2. Askorbinsyra är väl inget direkt dåligt, det är ju C-vitamin. Finns ju naturligt i frukten dessutom.

  1. Det är så att det finns olika typer av askorbinsyra, en del är naturliga och andra inte. Tillverkarna vill gärna ge sken av att den kemiska askorbinsyran är lika bra som den naturliga, som till exempel ingår i frukt som du sa. Men det är skillnad emellan de två typerna och den naturliga är det ingen fara med. Det är den syntetiska som är tveksam. Det är också vanligt att den syntetiska askorbinsyran är tillverkad av genmodifierad majs.

   /MVH Joakim Olsson

   1. Det är L-formen av askorbat (joniserad askorbinsyra) som specifikt är det vi kallar vitamin C. Det är en enkel molekyl som är unik, och den ser likadan ut om den produceras i en växt, i ett djur eller i en jäsningsprocess av socker i en fabrik. Det finns således ingen speciell och mer naturlig form. D-askorbat används inte som ”vitamin C”.

    Sen kan man såklart ha synpunkter på miljöaspekter som har med tillverkningen att göra, ex vis om den är producerad från GMO-grödor (vilket kan vara svårt att se något positivt med).

  2. Askorbinsyra tillsammans med natriumbensoat som är en av våra vanligaste konserveringsmedel med lite värme tillförsel her bensen => Cancer

   Mkt innehåller båda dessa naturligt men då finna det annat som stoppar denna process men inte när vi slänger i det syntetiskt

   Alltså var försiktig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *