För dig som fått upp ögonen för margarin och vill veta mer, läs Terese Eidenmarks Uppsats hos Kolhydrater i Fokus. I denna uppsats får du veta mer om margarinets historia, innehåll och misstänkta effekter samt mycket annat. Läsvärt innehållande mycket fakta.
Läs och ladda ner den. Klicka här
Följ och dela gärna vidare!
Kan vara bra att ha den till hands om jag någon gång skulle fundera på att sluta baka med riktigt smör. Ska genast ladda ned och läsa.
Nu har jag läst och lärt. Jag tänker på hennes egna reflektioner i slutet, att hon känner sig lika förstådd som en stum analfabet när hon pratar med folk i sin omgivning om saken. Och det är det som är så synd. För oftast är det de som redan är ganska insatta och intresserade som får del av informationen. De som inte bryr sig nämnbart eller inte orkar de skulle ju aldrig ladda ned och läsa denna rapport. Eller hur? Fast det är nog viktigt att de insatta fortsätter försöka upplysa sin omgivning. Alltid fastnar det något och någon gång lyckas ögon öppnas.
Som mina till exempel. Jag har valt smör eftersom det smakar bättre. Jag har kandidatexamen inom kostvetenskap och inte ens en kvart av min undervisning vid Umeå universitet har ägnats till att berätta något negativt om margarin. Jag bakar ju alla småkakor och de flesta andra kakor med smör. I vissa mjuka kakor har jag margarin. Helt enkelt för att smör är dubbelt så dyrt som margarin. Men det där är så löjligt egentligen för det gör inte många kronor på varje bakverk om man byter ut allt margarin mot smör. Ni har inspirerat mig. Ut med margarinet och in med smör till hundra procent i bakningen.
Fortsätt kämpa! Jag ska också försöka dra ett strå till stacken. Vi kanske skulle kunna hitta på något tillsammans på cafét? En kväll då vi upplyser folk på något vis? Ha det gott! Anna
Tack för kommentaren, kommer att publicera den som inlägg.