Forskare har upptäckt att massajer innehar ett starkt försvar mot åderförkalkning och hjärtkärl sjukdomar, det skriver Stephan Rössner om i sin bok ”Kroppen har rätt”. Vidare berättar Rössner om hur att just denna typ av folk konsumerar mjölk i ovanligt stora volymer. En genomsnittlig massaj kan under en mycket god period, konsumera så mycket som 3 – 5 liter mjölk med mycket hög fetthalt. Ibland så hög som 70 %. Trotts detta eller tack vare detta, det är svårt att säga, så har få dokumenterade fall av hjärtkärl sjukdomar eller åderförkalkning uppkommit till skillnad ifrån oss i västvärlden där dessa sjukdomar blir allt vanligare.
Vad kan det då bero på?
Rössner skriver i sin bok, att förtäring av föda innehållande en väldigt hög kolesterolhalt kan i sin tur leda till ett lägre kolesterolvärde. Detta pga av att kroppen genom denna kost slutar att producera eget kolesterol då den vet att den kan få det via födan och därför sjunker värdet.
Men visst låter det lite underligt att just denna typ av folk, som förtär så stora mängder av det som SLV så starkt avråder oss ifrån, har så få fall av dessa typer av sjukdomar. Är det inte av just denna typ av föda man borde få åderförkalkning av…? Ja ni vet, ”milkshake – effekten” där fettet liksom klibbar sig fast i alla ådror som milkshake i ett sugrör. Sedan säger det stopp. Men vad vill Rössner säga med detta exempel som kanske till och med pratar emot hans personliga ståndpunkt som jag förstår det.
Vad vet jag.