Åsfjärdens matmässa

Under mässan serverades många olika delikatesser

Foto: Joakim Olsson

Åsfjärdens Matmässa

Torsdagen den 25 mars, bjöd Åsfjärdens utbildningscenter in allmänheten till matmässa där nära hundra utställare visar upp sina produkter. Jag var inbjuden av av Peter, lärare på skolan, för att presentera mitt reportage och det arbete jag gör om skolmaten.  Jag bestämde mig för att ta med de innehållsdeklarationer som jag för eleverna visat upp brevid respektive måltid under vecka tio, samma vecka som Tommy Svensson besökte Brogårdskolan. Vid det fallet hade jag tillåtelse att ha de uppe under en vecka, men fick ta ner dem efter tre dagar, för att det ansågs som skrämselpropaganda. Dock anser jag att detta är allt annat än skrämselpropaganda, det är inget annat än information. Om en elev ska kunna göra ett bra val av mat så måste eleven ha information, får man inte den rätta informationen, hur ska man då kunna göra ett val? Hur ska eleverna under exempelvis ett matråd, kunna göra ett bra val som inte bara gagnar de smaklökarna som under år av träning lärt sig att tycka om kryddor innehållande glutamater? Jag tänkte att om eleverna fick information om vad maten innehöll så kanske de på sikt får upp ögonen för vad den innehåller och kan utifrån det göra ett mycket bättre val. För visst är det inget problem att låta skyltarna sitta uppe året runt. En förändring sker inte på under en vecka, utan på lång tid. Om eleven under ett helt skolår får se vad kryddorna och brunsåsen innehåller så kanske de börjar ställa krav. För maten blir inte bättre bara för att man döljer informationen.

Skylthållarna som jag använde på mässan var inlånade ifrån den nya bokhandlaren och Lindex i Kristinehamn, tackar så mycket för det. Det är lättare att hävda sig på en mässa då skyltarna blir mer synliga. För jag upplevde både positiv och negativ respons under dagen. Somliga blev mäkta imponerad av det jag håller på med medans andra tyckte att vi helt skulle slopa skolmaten i Sverige samt att jag skulle granska min källa Tommy Svensson. Men i det stora hela så var det mycket positiv respons som delades ut både ifrån gamla och unga. Jag mins särskilt en kvinna som kom fram till mig. Hon hade sin dotter med sig och jag blir så glad att se att jag, som för några månader sedan skapade ett ”litet”, projekt kan få en människa så glad och intresserad. Hennes dotter var med i skolansmatråd och ville föra budskapet vidare till sin skola. Jag blev även, som vid så många andra tillfällen denna dag, bjuden att berätta mer om det jag håller på med.

Resultatet av denna dag slutade allt högre än förväntan. Jag lämnade ut över hundra visitkort, så några fler får ta del av sidan. Jag har även blivit inbjudet till att bevittna biodling i min kommun, samt besöka en bondgård i Molkom och koka sylt i Charlottenberg.  Det glädjer mig att se alla människors uppskattning för det jag gör, det ger en sådan kraft att fortsätta, för visst finns det mer att upptäcka. Man blir aldrig fullärd och begränsningar finns i regel bara i våra sinnen.

Tack alla ni som besökte mitt bord denna dag, hoppas att jag förmedlade någonting ibland alla andra stånd. Nedan följer ett collage med bilder under dagen.

Jag vet att tidstämpeln inte stämmer, men nu är den åtgärdad till framtiden.

Klicka på bilderna för kommentar.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
2 kommentarer Lägg till din
  1. Hej!
    Jag har en liten blogg på bloggspace, jag undrar om jag kanske skulle kunna få lägga in din blogg som en favoritlänk på min sida?
    Tackar för mycket intresant läsning, Du gör ett toppen jobb! Önskar all lycka i ditt fortsatta arbete med dessa viktiga frågor.
    Mvh anna

Kommentera