En anbudslista på tolv miljoner kronor

Klicka på bilden för att ladda ner.

En anbudslista på tolv miljoner kronor

Varje kommun har en anbudslista. Det vill säga en lista på livsmedel, tjänster och andra produkter som kommunen får beställa ifrån. Det är varor som leveras av företag som kommunen skrivit avtal med, i Kristinehamns fall är det tekniska förvaltningen som sköter upphandlingarna. Ett avtal skrivs med jämna mellanrum, i detta fall två år . När avtalet är skrivet så binds kommunen upp med avtalet tills nästa förhandling sker. Den aktuella anbudslistans avtalstid är 2009 – 04 – 01till 2011 – 03 – 31. Förhandlingar ska ske tidigast sex veckor innan avtalstiden träder i kraft, samt meddelande om förlängning av avtalstiden ska ske inom samma tid. Man tecknar alltså ett avtal i två år med möjlighet att vidare förlänga i ytterligare ett år. Men vad är det då för livsmedel som står på Kristinehamns Kommuns anbudslista och vad innehåller de. Är det ”rena” produkter och vad har de för kvalitet?

Jag väljer att utgå ifrån en produkt som tillsammans med ett par andra utmärker sig extra mycket i raden av produkter i anbudslistan. Jag väljer skolans Brunsås ifrån knorr, som sedan första gången jag såg den ställt mig frågan ”Vad i all världen gör den i ett skolkök?”, för denna produkt är inte ens värd att mata grisarna med. Nedan redovisas innehållet på skolans brunsås. Tillsatserna listas med E – nummer ihop med namn och misstänkta effekter. Ladda Ner

Smakförstärkare

Mononatriumglutamat E 621

Misstänks orsaka svåra allergiska reaktioner, främst röda utslag, epileptiska anfall om man är epileptiker, fosterskador, hortons självmordshuvudvärk, migrän, astmaattacker, stickningar i armar och fingrar, illamående, extrem vrede, försenad tillväxt, hormonstörningar, leverskador, kvinnlig sterilitet och förstörda nervceller

Kommentar: Detta är ett riktigt farligt ämne, vars misstankar ni kan läsa ovan. Dock är det bara misstankar och inget som är bevisat, men om man tittar ut i dagens samhälle och hur många som har dessa symtom så blir man nästan mörkrädd.

Dinatriumguanylat E 627

Samma som ovan.

Dinatriuminosinat E 631

Samma som ovan

Kommentar: Jag väljer att skriva samma som ovan då dess misstänkta effekter är snarlika. Dessa tre ämnen är var för sig riktigt farliga och ingen vet vad de kan orsaka tillsammans med andra ämnen. Man kan ju fundera på vad det är för produkt om den behöver tre smakförstärkare i sig för att smaka gott.

Övriga ämnen:

Modifierad Stärkelse

En samling tillsatser som inte nämns under namn eller E – nummer. Flera av dem är mycket farliga och misstänks kunna orsaka cancer, allergiska reaktioner, neologiska sjukdomar. Konsumenten har ingen som helst chans att på förpackningen få veta vilket.

Maltodextrin

Inga effekter är misstänkta

Färgämne E 150c

Inga effekter är misstänka

Är detta något som du som elev dagligen vill äta eller du som vuxen vill betala skatt för? Är detta något du efter att fått sett dessa misstakar, skulle vilja servera i ditt hem? Om inte, varför ska den då serveras i en skola? Ren mat behöver inte ha så mycket högre pris om man lagar den ifrån grunden och utnyttjar de lokala tillgångarna. Varför tumma på våra barns mat då vår bils bensin och spolarvätska alltid ska hålla bästa kvalitet och märke? Skulle du tanka din bil med billigare bensin och olja med sämre kvalitet som är fyllda av ämnen som misstänks vara skadliga för bilen och på så sätt är billigare att tillverka och därför är billigare för konsumenten. Bilen får självfallet den kraft den behöver för att ta sig till dess slutdestination, men den kanske guppar och skumpar lite granna och lägger av fem år förtidigt, men vad gör det då du vid det laget ändå har sålt bilen. Med denna liknelse förklarar Tommy Svensson, författare och föreläsare inom tillsatser i maten då han på Brogårdskolan i Kristinehamn, den 9 mars, föreläser för elever och beslutsfattande politiker i skolans Aula, om sambandet mellan ”Ren mat” och ”Förgiftad” mat. Det är upp till oss själva att påverka och säga ifrån. Det är bara vi konsumenter som kan påverka innehållet i våra produkter. Om vi ställer krav så måste livsmedelsföretagen ändra innehållet på sin produkt för att inte förlora försäljning. Om vi bojkottar dessa varor, tar bort dem ifrån vår anbudslista och bara beställer ren mat åt våra barn och ungdomar, så är vi på väg emot en förändring. Varför går inte Kristinehamns kommun in som ett gott exempel och som en förebild gentemot andra kommuner? För nu är det inte långt kvar innan en ny anbudslista ska skrivas (10 – 09 – 31).

Källor:

Tommy Svensson, författare och föreläsare inom tillsatser i maten.

Anbudsförfrågan av livsmedel, dok. Dnr: 08:172

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
5 kommentarer Lägg till din
 1. Jag har 25 frågor ungefär men väljer att hålla mig till ett fåtal. Nummer 1 är varför det inte finns dokumenterat någonstans vilka följder dessa ämnen faktiskt ger och vilka som är drabbade.
  Om det nu vore så farligt som du påstår så skulle väl undersökningar och studier göras?

  Nummer 2 är varför föreslår du inte förbättringar?
  Känns ju lite pessimistiskt att bara klaga på allt som är fel med maten om du inte klarar av att föreslå mat som är bättre, och som dessutom håller sig inom budgeten. För att inte nämna att det ska smaka bra. (Nu påstår jag dock inte att brunsåsen smakar särskilt tillfredsställande som det är nu men det är ju en personlig fråga.)

  Nummer 3 om du nu har vettiga svar till frågorna ovan vilket jag redan nu betvivlar om jag ska vara ärlig varför har du inte med dessa svar i texten som du skrev. Har du konkreta bevis så ska ju dom vara med. Texten du har nu verkar vara baserad på antaganden och jag tror inte du övertalar många förutom ett fåtal lättlurade med den.

  1. Svar till Charlie
   Jag beklagar din misstro till sidan, och att du fått en pessimistisk känsla, det har aldrig varit min avsikt. Det jag vill förmedla med sidan är att jag vill föra fram de goda exemplen och belysa de dåliga, jag kommer alltså att även föra fram de goda exemplen också. Dock har jag valt att börja med att redovisa innehållet på Knorr Brunsås och att prata om Kristinehamns anbudslista eftersom att det är en del i det reportagearbete jag arbetade med i skolan tidigare i år.

   Läs mer, klicka på på fliken ladda ner för att ladda ner som PDF

 2. Charlie!

  Av dina frågor anar jag att du är intresserad av de problemställningar som Joakim presenterar så väl.

  Därför rekommenderar jag dig att gå in på Kostdoktorns blogg, http://www.kostdoktorn.se
  Där finns oerhört mycket information att hämta, samt en stor mängd bra länkar.

  Din skepticism är nyttig. Men ha alltid med dig grundfrågan ”Vem tjänar på detta?”.

  Joakim!

  Finns bara en sak att säga: Lysande!
  Men som du redan har sett, så kommer du att ifrågasättas eftersom du angriper en, och i dess förlängning två, mångmiljardomsättande industrier.
  Den första är ju livsmedelsindustrin. Den andra är läkemedelsindustrin.

  Sedan finns ju den stora grupp människor som byggt sina karriärer på att stötta de två industrierna.
  Forskare, politiker, tjänstemän inom olika statliga verk etc.

  Tåget du hoppat på är redan i rullning, men har stor nytta av ytterligare en stark frisk eldare, så VÄLKOMMEN!

  Nu ökar vi ångtrycket ytterligare!

Kommentera