Kardemumma Karlstad – Den fina chokladen

Chokladhandeln Carli i Karlstad

Jag tänker i detta inlägg gå in på någonting som jag mer eller mindre upplever som ett tabubelagt samtalsämne. Vad innehåller det ”finare” godiset? Det verkar på ett sätt ändå vara mer acceptabelt och lättare att förstå att det lösa plockgodiset samt påsgodiset i glada färger, kan innehålla tveksamma ämnen. Men hur står det till med den finare mörkchokladen? Är det så att den är vanligare ibland den äldre generationen samt att den inneboende ”finsmakaren” växer med åren? Nu ska detta ämne bli något att diskutera.

Som i mina tidigare inlägg i denna serie om vårt godis, så är problemet ofta det här med tveksamma färgämnen som på ett eller annat sätt påverkar oss. Vissa har egenskaper som kan få våra barn att få svårt att sitta still i skolan, eller att koncentrera sig, dock även bland vuxna. Men då man går över till mörkchoklad utgör ofta den mörka chokladfärgen som så naturligt är, av just kakao. Vissa produkter kan ha en kakaohalt på över 80 %. Dock så finns det choklad som innehåller färgämnen, t.ex. E 120. Modifierad stärkelse är också mycket vanligt, en kategori av tillsatser som konsumenten inte har en aning om vilka de är.(Läs mer om Modifierad Stärkelse.)

Chokladhandeln Kardemumma, vid Mitt i City i Karlstad

Jag besöker chokladaffären Kardemumma vid Mitt i City i Karlstad för att få svar på några av mina frågor. Jag kliver in i en butik vars specialitet är, förutom choklad, olika sorter av te och kaffe. Onekligen skapas en känsla av en gammal lanthandel, man förs liksom bak i tiden av någon anledning, något som är meningen enligt kvinnan bakom disken. Är det så att det är här man hittar de riktigt ”Kräsna” konsumenterna, de som inte nöjer sig med chokladen som finns i ICA – butiken. Jag betraktade ett par då de steg in i butiken. De gick fram till disken och började ögna igenom de ögonretande vackra konfektyrerna, då den ena av dem, en man, frågade om hon inte hade något specifik smak av choklad, tyvärr så kommer jag inte ihåg vilken det var. Men trotts butikens enorma sortiment av olika sorters choklad så hade de inte det mannen sökte. Detta måste väll om inte tyda på att detta var en konsument som visste precis vad han ville ha, en sådan som besöker en chokladbutik för att få den rätta smaken, synd bara att den inte fanns i lager. När paret lämnat butiken, dock ändå med en påse praliner, ställde jag frågan till kvinnan bakom disken.

”Vad är det för främst för målgrupp som besöker butiken?” Det visade sig vara ungefär som jag tidigare förutspått. Att det främst är äldre personer, men det förekommer ändå unga, men då ofta med anledning av att choklad är en bra present att ge bort, till äldre. Men är det så att ”finsmakaren” växer med åren? Ja så verkar det vara. På något sätt så letar man efter de finare smakerna, man nöjer sig inte med vanligt lös eller plockgodis. Den exklusiva känslan av choklad i en vacker förpackning är mycket viktigt. Det ligger inte lika mycket ”skäms” i en kaka mörk choklad, än i en påse lösgodis. Men är det nyttigare? Nja, både ja och nej, den beror på hur man ser det. Konsumtionen av choklad av högre klass är inte lika hög, av den enkla anledningen att den är dyrare, därför så konsumerar man inte lika mycket. Men många chokladkakor innehåller de misstänkta Modifierade stärkelserna och ofta vegetabiliska oljor istället för det naturliga kakaofettet. (Mer om det i mitt kommande inlägg.) Man får lite vad man betalar för. Jag har även hört i någon kommentar att ICA skulle ha en chokladprodukt i sitt sortiment som innehåller så pass lite råvara att den inte får kallas för chokladkaka. Faktiskt bara 20 %. Detta tänker jag kolla upp.

Vad är choklad och hur definierar man det? svar på det får jag när jag besöker chokladhandeln Carli i Karlstad som tillverkar sin egen choklad och glass. Där menar man att riktig kvalitetschoklad består av fyra ingredienser, aldrig mer eller mindre. Ingredienserna är:

  • Kakaomassa
  • Kakaosmör
  • rörsocker
  • Vaniljstång
Choklad med sojalecitin
Choklad utan Sojalecitin

Det finns olika typer av choklad, en del av dem innehåller sojalecitin, andra inte. Läs innehållsförteckningarna och ställ frågor till handlaren, för det är du som konsument som ställer kraven.

Även sojalecitin kan förekomma, men det finns choklad utan denna ingrediens. Du bör bojkotta alla produkter innehållande sojalecitin pga av produktionsmetoderna. Ingredienserna ovan är basen i för vad som får kallas för choklad. Utöver dessa ingredienser tillkommer smak och andra aromer. Om de är naturliga skiljer sig ifrån produkt till produkt och beroende på kvalitet och pris.

Dock kan ingen ta ifrån glädjen då man tuggar en utsökt chokladbit ifrån Lindt eller Anton Berg eller något liknande. Choklad är en kultur och jag har själv i planerna att resa i chokladen och kaffets tecken efter att ha avslutat mina studier. Jag tänker ta reda på vad äkta vara är och vad som gör att detta ständiga fusk alltid tar vid. Mitt kommande inlägg ägnar jag åt min läsare Ian Persson som ställde mig frågan varför man byter ut kakaofettet till vegetabiliskt fett och säljer kakaofett till kosmetikaindustrin.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
En kommentar Lägg till din

Kommentera