En tankeställare

Jag undrar så här på påskaftons kväll hur många som lade märke till något underligt med mitt förra inlägg ”Kakaon försvinner”. Det var inget med texten som sådant, den var uppbyggd som de flesta andra, men var det någon som lade märke till datumet. Den publicerades den första april och jag måste erkänna att det inte var någon som helst sanning i det som skrevs i inlägget, inte vad jag känner till i alla fall. Jag ber om ursäkt till alla er som trodde på det men tyckte samtidigt att det vore en tankeställare. Om det skulle bli så, skulle du då köpa chokladen? Om inte, då hoppas jag inte att du äter margarin som fungerar på ungefär samma sätt. Att en kemisk produkt görs om för att till ögat, näsan och tungan, uppfattas som samma produkt. Samtidigt har jag en skrämmande känsla av att vi konsumenter fortfarandeskulle konsumera denna vara eftersom vi inte bryr oss i vad produkterna innehåller. Det enda vi tar hänsyn till är pris, smak och hållbarhet, även de som anser sig som ”finsmakare”. Jag vill i detta inlägg vecka din tanke för jag anar att några av er rynkade på näsan då ni läste raderna med ord som ”förvanskar” vår känsla av ”exklusivitet” då det gäller choklad, något som är heligt och som inte bör ifrågasättas. Varför inte hålla sig till rena produkter som inte är en fabriksprodukt under täckmantel av en annan skepnad? Vad tycker du?

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
7 kommentarer Lägg till din
 1. Japp, så är det. Margarin är inget annat än en kemiskt sörja baserad på vegetabiliskt fett. Kan tilläggas att när jag för många herrans år sedan, i din nuvarande ålder faktiskt, slutade med margariner och gick över till rent äkta smör, försvann min nickelallergi…
  Fortsätt med ditt goda jobb i allmänhetens tjänst! Upplys oss!
  Tack för en bra blogg!

 2. Tja, även om detta är ett aprilskämt är det ju inte så långt borta… Du tar ju upp exemplet med margarin… Jag har själv pratat med folk som tror att Smör är det man har på mackan, typ Lätta, Becel osv. medan Margarin är sånt man bakar på… en fråga om förpackning och användning alltså, inte innehåll.

  ….och chokladen är ju på god väg, hur många har koll på varför ICAs blockchoklad heter Mörk Block? 🙂

  http://matforum.nu/?topic=1250

  Bra och intressant blogg förresten, kommer följa dig i framtiden 🙂

  1. Trotts dina vänners okunskap så kan jag förstå dem. Detta är inget man lär sig i skolan precis. När jag gick i grundskolan och hade matkunskap, så var det uteslutande margarin som användes, det var liksom ett namn man snabbt lärde sig, samt eftersom det heter smörkniv och inte margarinkniv så kan jag förvisso förstå dem. Men hoppas att du lärt dem skillnaden nu:-)

Kommentera