Cook and chill – Ett nytt sätt att laga mat

Det har väl knappast varit möjligt att undgå det här med ”Cook Chill”, ja ni vet, metoden som det diskuterats så mycket om under den senaste tiden, både i TV och i andra medier. Ja namnet blir allt mer bekant bland oss människor, men vet vi egentligen vad det innebär och hur nära det är ifrån att erövra de kommunala måltiderna? Jag tänker nedan redogöra för vad begreppet ”Cook Chill” egentligen innebär.

Metod

Metoden ”Cock Chill” innebär att en måltid tillverkas i ett storkök/centralkök, vartefter det snabbt kyls ned till en temperatur mellan 0 – 3 grader. Denna temperatur skall så även hållas under hela transporten tills måltiden har nått tillagningsköket, där maten inte får förvaras i mer än fem dagar inklusive tillagnings och konsumtionsdag. Ofta förvaras måltiden i en sluten vakuumförpackad plastlåda som man sedan värmer upp i en mikrovågsugn eller ugn.

Maten tillagas enligt livsmedelsverket, på ett traditionellt vis, vad då ett traditionellt vis innebär är ju en fråga att ställa sig. För mig är traditionell matlagning, då en gammal kokerska står och rör med en slev i en gryta och tillsätter kryddor efter behag, kort sagt mat lagad med kärlek. Självfallet så är det inte så de menar och det kommer aldrig att bli så. Men vad är då traditionell matlagning? En tradition är en metod eller aktivitet som pågått eller utförts på samma sätt under en längre tid, ofta många år. Om vi då inte reagerar på det här, och sätter stopp för ”Cook Chill”, och låter det erövra Sveriges måltider så kommer detta inom de kommande åren att kunna räknas som ”Traditionell matlagning”.

En annan fråga att ställa sig är vart den sanna matglädjen tog vägen. Lyckan som en gång fanns där, den lycka som alla ni som läser det här säkert upplevt så många gånger. Känslan av då mor, farmor eller mormor lagade i ordning en riktig god måltid innehållande allt vad näring heter. Visserligen enligt den traditionella ”tallriksmodellen”, som på senare tid har ifrågasatts, men det som ändå fanns där var matglädje. Jag som precis har börjat arbetat, har ännu inte kommit upp till sådana summor att jag är skyldig att dra mitt strå till stacken, det vill säga staten. Men den tiden är inom räckhåll och jag vill inte att mina pengar ska gå till färdigproducerad fabriksmat som sedan serveras till dagens elever och äldre. Varför ska personer/medborgare, som levt hela sitt liv och som nu möter ålderns höst, varför ska de få möta denna mat bakom sluten vakuumförpackning? Personer som levde i det gamla Sverige, en tid som inte jag har någon erfarenhet av, personer som mer än väl vet hur riktig mat ska tillagas. Varför ska de få möta en sådan förnedring bara för att de tvingas läggas in på äldreboende? Vi alla blir gamla en dag, även fast vi inte tror det, även jag. Men problemet ses bara kortsiktigt. Om unga elever som många står helt utan egna kostvanor får denna mat, 180 skolmåltider om året, hur ska de då få veta hur riktig och näringsrik mat smakar? God mat får man  igenom att tillsätta Aromat eller Knorr krydda innehållande glutamat, eller? Det störta skälet till att en kommun väljer att gå över till Cook Chill är den ekonomiska aspekten, samt att det under lättar säger de, men det finns ett flertal olika kommuner som skrotat förslaget. Gottland är ett exempel, men värt att komma ihåg är att kommunen fick besök av TV4:as mycket omtalade teveprogram ”Matakuten, där Carola Magnusson låter kommunens politiker få smaka av maten vilket ger de samtliga en enig ståndpunkt i frågan, något som inte var vad hon förväntat sig. Det visade sig att ingen av de personer som satt i runt bordet egentligen ville ha det mycket omdiskuterade systemet, trotts att det tidigare ekat högt om att det snart var på gång att klubbas igenom. Kanske är det så att beslutet ändrades då det belystes så skarp i media? Men vart får då Gottlands kommun pengarna ifrån och varför går det inte att göra på samma sätt i Värmland? De får ju sin ekonomiska budget att hålla, det måste väl även fungera i Värmland? Ska det vara skillnad på vart man lever i Sverige, denna fråga har ställts i alla tider och alla tänkbara ämnen. Men jag blir riktigt upprörd då jag hör att detta system mer och mer sköljer över Sverige.

För er som har erfarenhet, känner någon, eller har något släckning som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med detta system, kommentera gärna, det är viktigt att få upp en diskussion och höra folks åsikter.

4000 namn, ja det var vad Gotlandsborna samlade in i sin protestlista mot ”Cook and Chill” systemet. Nu kan du också göra din röst hörd, gå med i gruppen ”Ge oss tillbaka den sanna matglädjen (Slopa Cook n Chill)”

Källor:

http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/I-koket/Vad-ar-cook-chill/

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5557930

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=3153616

Uppsats, Högskolan i Gävle. ”Mat i Förskolan” av Jenny Hedqvist. Vt -09

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
5 kommentarer Lägg till din
  1. Hej! jag har jobbat som på Kock på en skola där vi lagade nästan all mat från grunden. vi även hackade lök, paprika ody som skulle vara i en köttfärssås.
    Jag vet inte om denna skola fortfarande jobbar på detta sätt, men du kanske är intrsserad av att kolla.. Den heter Juringeskolan och ligger utanför stockholm.

  2. Pingback: Vad är nylagat? « KÖKSCHEFEN

Kommentera