”Fråga doktorn” tar upp det här med socker

"Fråga doktorn" den 5 april klockan 18.15

”Fråga doktorn” tog idag upp svenskens konsumtion av godis och socker. För alla er som missade programmet så rekommenderar jag er alla att se det. Gester var André Persson och Tomas Hedlund som skrivit boken ”Godis åt folket”. Ska förövrigt gå till bokhandlaren och införskaffa boken, den verkar innehålla mycket bra läsning. Någon som har läst boken och har några omdömen att lämna?

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
2 kommentarer Lägg till din
 1. Vi har tidigare här uppmärksammat det faktum att vi svenskar tydligen äter mest godis i världen. En helt ny typ av godis marknad är skapad och upfunnen här – den sk lösgodis industrin.

  Vad är den bakomliggande orsaken till detta enorma söt sug som vi svenskar uppenbarligen har och som tydligen skiljer sig från ex matvanorna på kontinenten där Belgare ex äter myclet finchoklad men dock i mingdre mängder och mindre sött?

  Det finns en tydlig och uppenbar koppling som hitintills få uppmärksammat – de svenska dietisterna och vårt aggresiva svenska dietist förbund.

  De har ni i decennier trummat ut sitt mantra – ät mindre fett och mer kolhydrater så till den milda grad att tom Diabetes II sjuka rekommenderats en kost bestående av ca 60% kolhydrater.

  Vad får en sådan kost för konsekvenser?

  Tänk dig själv, vrålhungrig äter du korv med ett stort lass potatismos. Du blir mätt en tid men efter ca två timmar igen dvs när ditt blodsocker pga denna kolhydratsrika kost åkt ned till källaren sätter din reptil hjärna igång och skriker att kroppen nu måste ha snabb energi annars dör den.

  Här finns inget utrymme för någon som helt logik, vett, sans eller eftertanke och i en sådan suituation när kroppen är helt impulsstyrd roffar du åt dig något snabbt du kan slänga i dig. Allt för ofta blir det altså ett mellanmål och då tyvärr godis.

  På detta sätt stillas för en tid kroppens inbalanser tills det igen är dags för blodsockrer att åka i källaren med följden att du igen rycker i godispåsen eller tar en vetebulle.

  Så håller det på och du har ingen changs att ta dig ur detta om du inte lägger om din kost till att istället äta betydligt mer mättat fett, ekologisk smör och protein. Gör du det så upptäcker du att sötsuget helt försvinner efter en tid och du har inga behov av vare sig akuta uttryckningar med godis eller något mellanmål.

  Kroppen kommer i balans och du går dessutom ned i vikt genom att du ersatt kolhydraterna (stärkelse=socker=energi) med näring genom intag istället av mättade fetter och protein som kroppen behöver.

  Med dessa fakta i ryggen vet vi nu altså att det är våra svenska kostråd och i realiteten våra dietister som vi skall tacka för det faltum att vi idag äter mest godis i världen och att vi genom detta skapat en enorm godismarknad för företagen att exploatera.

 2. Har precis läst boken – snabbläst pocketbok med mycket fakta.

  Handlar om hur Karamellkungen byggde upp sitt rike. Handlar om de ämnen som godis innehåller och vad som är tillåtet resp. ej tillåtet.
  Handlar om de mekanismer i kroppen som ger oss ett sötsug och om hur godisindustrin utnyttjar det för att nå framgång.

  Kändes som en faktabok hyfsat befriad från allt för stora pekpinnar.

  Jag skickade efter mitt ex från Bokus och den kom på ett par dar.

Kommentera