Big Mc snusk & co

Sitter så här på måndagskvällen och tänker på det jag såg på teven igår. Dokumentären om världens största hamburgerkedja.  Om det fusk och snusk som förekommer inom företaget. Men att det inom ett sådant företag som MC Donnalds skulle kunna förekomma fusk kan väl knappast ha varit någon större sensation, det kunde väll alla ha anat på sätt och vis. Det är ju inte första gången företaget utsätts för granskning som visat intressanta resultat till företagets nackdel.

Men att hamburgerföretaget skulle sjunka så lågt att det rent systematiskt fuskar med de anställdas lönar anser jag vara tillräckligt för en total bojkott av företagets produkter. Att servera över en och en halv timme gammal hamburgare då det av hälsosjäl finns en gräns vid tio minuter är helt ofattbart. Att systematiskt stänga av varnade lampor, märka om förpackningslådor och på andra sätt manipulera är ännu ett sätt för det vidriga företaget att förbättra de årliga finanserna för företaget.

McDonalds måtto är att sätta kunden i främsta rummet och att erbjuda god servis, varför dessa kontroversiella metoder kom som en större chock för personaldirektör Lotta Björk. Hon visste ingenting och företaget hade ingen aning. Ändå ser samma systematiska fusk inte bara spritt över vårt land, utan också i andra länder i både Europa och Amerika.

Företaget förespråkar en bra och trygg miljö för världens barn, varför de har en egen klubb, kallas Ronald Mcdonnalds hus. Samtidigt visas ingen respekt emot personalen som till och med blir snuvade på timlön efter timlön. Jag har redan tidigare hållit mig restriktiv till McDonnalds,med högst ett par besök per år om jag måste. Men nu har jag helt tappat aptiten för att i huvudtaget besöka deras restuarang.

Hoppas alla ni anställda på McDonalds inte tar illa upp nu men, sök ett annat jobb och lämna företaget ifred. Det finns bättre jobb.

Bojkotta McDonalds, visa din protest på Facebook

I`m lovin it – Nej jag tror inte det.

Se Dokument Inifrån, på svt.se/play

/Joakim Olsson

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
6 kommentarer Lägg till din
 1. Jag arbetar själv på McDonalds sen några år tillbaka, tyvärr eftersom jag inte lyckas få något annat jobb. Jag vill inte försvara deras beteende (eller matens ingredienser) och jag vet att fusk förekommer i mer eller mindre mängd på de flesta restauranger, men var bara tvungen att kommentera det du skriver om ”Att servera över en och en halv timme gammal hamburgare då det av hälsosjäl finns en gräns vid tio minuter är helt ofattbart”. För det med 10 minuters-gräns är McDonalds egen regel och maten blir ingen hälsorisk eller matsäkerhetsrisk efter den tiden har gått eftersom hamburgarna ligger i ett värmeskåp. Däremot smakar de förmodligen inte lika gott och det är därför som McDonalds har den regeln.

  Plus att om någon skulle granska hur det går till på andra restauranger, gatukök och pizzerior så skulle det nog tyvärr komma fram en hel del fusk. McDonalds följer åtminstone kollektivavtalen när det gäller lägsta lön. Men som sagt, jag vill inte försvara dem för mycket eftersom jag egentligen inte tycker att företaget är något vidare och framför allt inte tycker att ingredienserna i maten är bra.

  1. Vilket kollektivavtal tillåter att man går in och ändrar i de anställdas stämplingsschema? Och det finns också andra företag med liknande arbetsmetoder, allt ifrån de största hamburgerkedjorna till de små pizzeriorna. Jag tror att det förekommer över allt. Därför försöker jag att hålla mig undan om det går. Men nu var det McDonalds som granskades och då får vi ta ställning till det.
   /Joakim Olsson

 2. Kollektivavtal är bara ett papper som inte betyder så mycket i praktiken, har man en sur chef är det ”duger det inte kan du sluta” som gäller, trots att man inte gjort något fel.

 3. Tur att man har så pass bra smakpreferenser att man vid första besöket insåg att McDonalds inte är tjänligt som människoföda.

 4. Hej

  jag tycker ni skall fixa i Sverige ekologiska restauranger med mer ekologiskt kött och grönsaker i MCdonalds och i andra butiker så händer det inte några såna här orsaker och ge mer lön till folk som jobbar vi kan inte jobba gratis heller!
  Bespruta inte maten tänk på naturen fixa ekologiska varor tack för mig.

  MVH Ingrid Andersson

  1. Menar du att McDonalds skulle ha ekologiskt kött och grönsaker? I så fall håller jag med dig! Enligt McDonalds själva så finns det inte tillräckligt med ekologiskt kött för att det ska fungera… läs själv här: http://www.mcdonalds.se/Sweden/SiteDocuments.nsf/Pages/Kundservice-Ovrigt-Fragor_om_mat?OpenDocument
   Men jag undrar om det verkligen stämmer? För om McDonalds verkligen skulle vilja köpa in KRAV-kött och KRAV-grönsaker så skulle nog många vilja lägga om sin produktion och bli KRAV-bönder istället?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *