En lång resa för en fågel utan vingar

Del 3

Nu kommer den sista och avslutande delen i min serie ”Ett företags ansvar”. Denna gång tänker jag ta reda på vart Findus kyckling har sitt ursprung.

I slutet av oktober förra året avgår Findus VD Görgen Olsson av hälsoskäl. Kom någon ny att införas? Nej det gjorde det inte, istället sattes en tillfällig trojka in på tre personer, marknadsdirektör Elisabeth Yllfors, finansdirektör Daniel Tell och produktionsdirektör Henrik Nyberg. Denna trojka skulle leda företaget tills en lämplig efterträdare utses, men någon sådan har ännu inte dykt upp. Jag bestämmer mig för att ringa upp Henrik Nyberg. Jag vill ta reda på hur han kan tillåta att importera kyckling ifrån Thailand. Han svarar nästan direkt och jag väljer som vanligt då jag ringer till sådana personer, att inte nämna att jag driver en matblogg, utan väljer istället att säga att jag är en kräsen konsument som vill veta vart mitt kött kommer ifrån, vilket jag på sätt och vis också är, ett svar som han nöjer sig med.

Jag går direkt på frågan vart ifrån Findus importerar sin kyckling. Han menar då, som jag tidigare fått bekräftat ifrån andra håll inom företaget, att en viss del av kycklingen har sitt ursprung i Thailand, men hur mycket och vilka produkter det rör sig om kan han inte svara på. Han hänvisar mig därigenom till kvalitetschefen inom företaget för att jag ska få det bästa svaret.

”Men känner inte du som en utav de tre styrande inom företaget, något ansvar för köttets ursprung,” frågar jag honom och får som svar att han inte är mer än människa och att han inte kan hålla koll på samtliga produkter, han har trotts allt inte suttit på posten i mer än några månader. En fråga att ställa sig är just att om man tar över ledningen för ett sådant stort företag med en sådan stor omsättning som Findus, borde man då inte känna till hur dess distributionskedja fungerar i tidigare led. Hur hönorna har det, om de är tvungna att klättra på varandra eller om de håller god hygien på gårdarna. Det är respekt för den tidigare delen av distributionskedjan samt för oss som konsumenter. Det kan ju inte vara så att svenska hönor inte håller så pass god standard att de inte kan ingå i Findus sortiment.

Men detta ville han inte kommentera.

Vad är ett ursprungsland? Under mitt arbete med det reportage, som låg till grund för hela den här matkarusellen, har jag kommit underfund med att det här med ursprungsland beror på hur man definierar det, det skiljer sig alltså beroende på vilket sammanhang det gäller. Jag läste av artikelnumret på kycklingens förpackningsetikett och klickar in på Dabas, som är en databas för produkter till storkök, som skolor och restauranger. Där skriver jag in numret och får då ut ett produktblad på kycklingen. På pappret står då under kolumnen ursprungsland, Frankrike. Vadå Frankrike? Kycklingen kommer ju ifrån Thailand enligt min källa på företaget. Detta förklarar företaget med att i sådana här sammanhang innebär ett ursprungsland, där råvaran paketeras och eventuellt förses med sås. Den fileas inte ens i Frankrike.

”Men ett ursprungsland är ju inte där hönan paketeras och förses med sås. För mig är det ju där den går och pickar med näbben då den en gång fysiskt var vid liv. Eller?

Som svar får jag då att en produkt kan bestå av många olika ingredienser. Om man tillexempel tar en produkt som pankaka, så ingår där ett flertal olika ingredienser, och det går inte att uppge ursprungsland på varje enskild ingrediens.

Att kycklingen skulle komma ifrån thailand stämmer och faktum är att alla de produkter jag har sökt upp ifrån Findus, har sitt ursprung där. Jag har av en person inom Findus företag fått reda på i grova drag hur tranporten fungerar.

Findus distributionskedja börjar i Thailand, det är där hönan går då den fysiskt är vid liv. Sedan fraktas den vidare med containerfartyg till Bolonj i Frankrike där den paketeras och förses med sås, där av ursprungsland. Sedan fraktas den vidare till Sverige. Om det blir via fartyg eller lastbil, går inte att få fram, då ingen vill berätta detta. Men slutsatsen är tydlig. Varför ska vi ta kyckling ifrån andra sidan jordklotet då det finns hönor med utmärkt god kvalitet i Sverige. Kanske är svaret lagen om offentlig upphandling, att kommunerna inte får ställa krav på vart köttet ska ha sitt ursprung, som vi konsumenter får. Att detta anses som att utesluta något land. Vad vet jag?

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera