Från Napoleon till EU – margarinets historia

I ett tidigare inlägg skrev jag om framställandet av margarin, nu tänkte jag gå in kort om dess historia, samt hur denna kemiska produkt lyckades att sprida sig över världen och influera hela vår välfärd.

Margarinets historia

Låt mig finna ett lämpligt ställe att börja, det har som sagt varit en lång historia, men liksom nästan allt som angår margarin är ett enda stort missförstånd och feltolkningar som skapats av människans drift efter rikedom och företagens kamp efter rikedom, därför tänker jag börja med namnet.

Ordet margarin kommer ifrån det grekiska ordet margaron som betyder pärla. Namnet uppkom av missuppfattningen att den fasta pärlglänsande blandningen av palmitinsyra och stearinsyra skulle vara en egen art av fett, vilket det visade sig inte vara. Syrorna bildas då talg pressas, vilket de gjorde då man i början av margarinets produktion tillverkade margarinet på animaliska fetter. De animaliska fetterna togs sedan bort vid början av 1900 talet, då man fick bättre kunskap i att härda fetter.

Margarinet träder in i historien vid mitten av 1800 – talet. Napoleon III, kejsaren av Frankrike, var intresserad av att få fram ett nytt matfett, ett bättre och billigare alternativ till smör. Han utlyste enbelöning till den som kunde framställa ett matfett med liknande egenskaper som hos smöret, men som var mycket billigare.
Det tog inte länge innan en rad olika smörimitationer framställdes och överlämnades till kejsaren, och det första margarinet patenterades under namnet oleosmörmargarin. Året var då 1869 och redan samma år byggdes den första fabriken som tillverkade margarin, beläget i Paris.

Detta var startskottet för den gigantiska revolution som ett halvt sekel senare kom att ta fart. Under de kommande tjugo åren spreds kunskapen och rykten om margarinets goda egenskaper och allt fler fabriker reste sig världen över. Det dröjde inte längre än sju år innan margarinet nådde Norden och den första fabriken byggdes i Norge under namnet Christiania Smörfabrik år 1876. Fyra år senare började Københavns Oleomargarinfabrik i Danmark tillverka sitt första pack margarin. Sedan dess har den spritt sig över hela världen.

Multinationella företag bland annat Unilever som är världens ledande margarintillverkare med en mångmiljard omsättning per år bara för margarinförsäljningen.

Med tiden blev margarinet allt mer vanligt och snart kunde man finna ordet margarin istället för smör i diverse recept. Margarinet blev snabbt känt som ett hälsovänligt alternativ till smör och började därför konsumeras av personer med övervikt. Myten som uppstod, att mättat fett skulle vara farligt uppkom efter några dåligt gjorda epidemiologiska studier som visade på att mättat fett skulle öka risken för hjärt och kärlsjukdomar, myter som än idag lever kvar.

Under den senare delen av 1900 – talet har flera studier gjort för att bevisa att mättat fett skulle vara farligt, men ännu har ingen studie bevisat att så är fallet. Vart du än letar, vilka tidningar du än läser och vilka företag eller personer som talar om för dig att så är fallet, så ska du veta att det inte finns en enda studie som styrker detta påstående, även om de försöker få det att låta så. Oftast finner du orden. ”sammantaget…” eller ”Vi har funnit…”, men aldrig ”I en studie som genomförts av…”

Jag är själv till viss del emot att det alltid måste finnas ett vetenskapligt bevis för att ett påstående skulle vara sant eller falskt. Men nu är det rent och naturligt smör som det handlar om, bestående av mättat fett, någonting som konsumerats av människor sedan tidernas begynnelse, alltså ingenting nytt. Om det skulle vara farligt så skulle det vara en känd dödsorsak som påträffats genom tiderna.

Då det gäller en relativ ny produkt som margarin, som bara funnits i lite mer än hundra år, alltså inte särskilt länge med tanke på hur länge människan funnits, kan man vara mer fundersamt.

Stenåldersmänniskan förtärde inget konstgjort matfett som tillverkats av kemikalier i en fabrik för att sedan sminkas upp. Stenåldersmänniskan förtärde inget Becel Pro Aktiv för innehållande växteroler för att sänka kolesterolvärdet.

Varför ska vi göra det? Med tiden spreds myten och ryktena om att mättat fett inte bara skulle vara hälsovådligt utan rent av livsfarligt, ett hot mot folkhälsan och margarinförsäljningen sköt i höjden. Inom kort blev myten fakta, och snart kunde du finna margarin på de flesta av ländernas sjukhus och skolor. Svenska Livsmedelsverket började även förespråka margarin istället för smör.  Teorin var att hålla sig bort ifrån så mycket mättat fett som möjligt, det var ju som sagt LIVSFARLIGT.

Kostvetare eller dietister utbildas och jag har träffat flertalet som inte känner till skillnaden mellan smör och margarin. Är det förvånande? Kanske inte.

De stora margarinbolagen har övertagit hela världen och välfärden. Tagit sig ifrån ord av kejsare, till EU och vetenskapen på tvåtusentalet. Varför skulle inte de kunna hålla undervisningen av nya kostvetare och dietister i sina tyglar med sitt finansiella stöd som villkor?

Men kanske det är på väg tillbaka, kanske folk inser att vår kropp inte förändras avsevärt till utseende på två tusen år och att vi ska äta det kroppen är van vid.

Tyvärr måste jag sluta här, jag hade önskat att kunna skriva längre, men den fortsatta historien får framtiden skriva. Jag hoppas att jag om några år kan förlänga historien med att försäljningen av margarin har gått tillbaka och att folket och livsmedelsverket insett vad det hela handlar om.

/Joakim Olsson

Källa:

Tommy Svensson

Nyhetsbrev 5

Kolhydrater i fokus,dok. ”Margarin som miljöhot”, en uppsats skriven av Therese Eidenmark

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
4 kommentarer Lägg till din
  1. Bra att du skriver om margarin-fusket, ville bara kommentera att du lagt in en bild på Napoleon I, men den Napoleon dog 1821 och mannen som ville ha ett billigare alternativ var Napoleon III som var kejsare 1852-1870 🙂

  2. Kanon, jag letar bra info och fakta om margarin VS. smör eftersom att många skolor vill börja servera margarin istället för smör till mina och andras pyttesmå barn, och nu är jag på krigstigen när allt bara handlar om pengar, inte sunt förnuft och bra kostval, och när ISS i våran komun påstår att blodpudding inte är halvfabrikat eftersom att köksan steker den själv, vart är vi på väg.

  3. En produkt som heter SKÅNEGOTT. Kan man lita på att det bara innehåller smör och rapsolja. Inget processande med andra matfetter? Jag tvivlar! Om jag själv blandar smör med kallpressad rapsolja. Då är det bredbart när jag tar det från kylen. Men låter jag det stå framme i rummstemp. då närmast flyter den. Men det gör inte Skånegott. Varför. Är det något i processen man inte berättar. Och är det kallpressad rapsolja som används. Om man använder värmebehandlad rapsolja då händer det saker med oljan som inte är så bra!
    Är det någon som kan berätta hur det förhåller sig med SKÅNEGOTT. Jag kallar det en variant av margarin. Andra håller inte med mig,

Kommentera