Gränna – Lite av en uppenbarelse.

Tänk er en kille på 17 år som varken har varit eller ens hört talas om en såpass säregen stad som Gränna, som är polkagrisens hemort, som det känns i alla fall. Den personen jag syftar på är jag själv. Under lördagseftermiddagen besökte jag tillsammans med min familj Gränna, vilket vi passerade då vi var på väg hem ifrån annan ort.Det var en del diskuterande innan om vi skulle åka förbi Gränna då den inte låg bredvid den snabbaste vägen hem, men så blev det. När vi kommer in i den lilla staden ser jag ett stort hus med en stor skyllt där det står polkagrisar på. Vi stannar till och besöker stället men lämnar det sedan för att de slutat tillverkningen för dagen, det var ju det vi ville se.

När vi sedan kör igenom staden så möter vi en till affär, och en till och en till. Det var polkagrisaffärer över allt. Längs en gata kunde jag räkna ihop till över ses butiker som bara sålde denna sort av godis. Helt otroligt.

Jag fick en blandad känsla av Kajsa Kavat, Kalle och chokladfabriken och min gamla gammalmormor som alltid hade en skål med polkakarameller på bordet.

Jag som just håller på att läsa om marknadsekonomi i skolan kunde inte undvika att tänka på hur säkert nära tjugo affärer kan överleva i en enda stad.

Vi besöker en liten butik med mängder av polkagrisar. Jag frågar då hur så många butiker av samma sort kan existera i en och samma stad och inte gå i konkurs. Hon förklarar då att marknaden är stor utanför staden och att företagen i Gränna levererar polkagrisar runt om i Sverige, bland annat till High Chaparral och Liseberg.

Vackert hantverk

Men något svar på varför polkagrisar heter just polkagris då den har formen av en stav kunde de inte svara på exakt.

Är det någon som vet, så kommentera gärna, jag söker ett svar.

/Joakim Olsson

Polkagrisar i långa rader
En känsla av gammal lanthandel
Karameller
Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
En kommentar Lägg till din
  1. Tror ordet kommer från de små ”karamellerna” inte stängerna. Om man kisar så ser karamellerna ut som gris, om man kisar ordentligt dvs 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *