Gurkmeja bara en krydda? Allt du inte visste om gurkmeja

Har du någon gång hört talas som Gurkmeja? kanske. Kanske har du stött på den någonstans i en innehållsdeklaration till en kryddblandning eller andra varor. En del kryddar den direkt på maten. Men visste du att Gurkmeja är en rot med betydligt fler egenskaper? En tsk malen Gurkmeja, tre gånger om dagen kan motverka och förebygga sjukdomar som Alzheimers och försenad tillväxt.

Den odlas i Asien och i Afrika. Den sträcker sig upp till en meter över jorden men det är oftast roten som används. Gurkmeja tillhör familjen ingefärsväxter och det är när roten har kokats, torkats och mals till ett mycket tunt orange pulver som den är färdig att användas.

Gurkmeja används idag vanligen i olika kryddblandningar, men det går också att konsumera den separat. Gurkmeja misstänks även kunna förebygga en rad olika sjukdomar, förutom de som ovan nämns, så tros Gurkmeja kunna förebygga Cancer. Gurkmeja har genomgått en rad olika tester och studier för att undersöka vilka egenskaper den har. Man har inte funnit något som på ett negativt sätt skulle kunna rubba vår kropps välmående, utan i stället egenskaper som tros kunna stärka den.

Av egen erfarenhet så vet jag att Gurkmeja har en säregen smak som närmast går att associera till någon form av ökensand, men den är ingen omöjlighet att förtära. Men för den som vill så säljs Gurkmeja i små kapslar.

Har även själv observerat att Gurkmeja är skonsam mot hud och är mycket effektiv emot hudsprickor och tro det eller ej, men även munsår. Jag har själv provat det.

För den som vill läsa mer om Gurkmeja så har jag klickat på några länkar.

http://www.gurkmeja.se/

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/147

OBS: Tänk på att att Gurkmeja har innehåller väldigt starka färgämnen och färgar således av sig och är svårt att få bort. Men om man sköter det snyggt så brukar det gå bra.

/Joakim Olsson

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
6 kommentarer Lägg till din
 1. Bästa förkylningskuren:
  1 tsk honung
  1 krm malen gurkmeja
  1 krm malen ingefära

  Blanda med fördel i större sats och ta en sked några gånger per dag!

  Tack för en bra blogg!

  1. Har inte läst det någon stans och har inte testat det själv, men jag ska prova det då jag någon gång blir förkyld.
   Men det vi inte finner i skrivt utan som i praktiken fungerar brukar vara bättre,i vissa fall.
   /Joakim Olsson

 2. Det är en ”huskur” från den indiska medicinläran Ayur Veda, vilken i sin tur inte är så känd i västvärlden. Gick en kurs som en del av min utbildning inom hälsa.

 3. Det forskar mycket på gurkmeja nu. Det är en intressant ört som hjälper mot de flesta sjukdomar som är relaterade till inflammation. Minskas inflammationen så minskas besvären med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *