Vad är skillnaden på smör och margarin?

 

Efter att vid flera tillfällen märkt att folk i allmänhet börjar få en mindre kunskap om vad skillnaden mellan margarin och smör är, vilket inte företag som Maxi gör till något bättre.

Därför ska jag här och nu erbjuda er en mycket kort och enkel genomgång om vad som skiljer dem åt. (Bilderna är hämtade ifrån konsumentsamverkan.) Risken är att människor i framtiden, framför allt ungdomar, kommer att ha en allt sämre kunskap om vad som är naturligt och vad som inte är det.  Och som jag sagt tidigare. Ingen kan göra ett bra och klokt val utan bra och opartisk information. Sedan är det upp till var och en att ta sitt eget beslut. Jag kommer inte tvinga någon åt ett eller annat håll, bara informera och ge dig den informationen som jag anser att alla bör ta del av.

Till vänster ser ni fyra enkla steg på hur tillverkningen av smör går till, vilket vi alla säkert känner till.  Det första som sker är självfallet mjölkning av kon. Därefter separeras grädden ifrån mjölken och pastöriseras vid hög temperatur, ca 95 grader. Därefter sker kärningen vilket skapar smörkorn.Sedan saltas smörkornen och ältas tills en jämn smörmassa med jämn fördelad fuktighet har bildats. De naturliga smöraromerna, som vi idag associerar till just smör, framkommer då man tillsätter speciella bakteriekulturer som odlas separat.

Som ni ser ger dessa fyra steg en helt naturlig produkt helt utan kemikalier. Det är en ren naturprodukt som konsumerats av människor under århundraden. Och har människor blivit feta? Ja det har förekommit, men inte av smöret. Det var då den minskande smörkonsumtionen tog fart i början av 1950 talet som den riktiga fettman tog fart världen över, hur kan det komma sig?

.

.

.

Nu ska vi titta på margarinet, och kom ihåg, att alla har ett eget val, alla har möjlighet att ta sitt eget beslut, men utefter den här informationen, får du veta hela sanningen. Nedan följer några korta steg.


Först importerar margarinföretaget, tex Unilever eller det Svenska Carlshamnsmejeriet, palmolja ifrån Borneos eller andra Indonesiska regnskogar som fortsätter att skövlas år efter år. Det är denna olja som kallas för det vegetabiliska fettet och som företagen marknadsför sig med, vilket kanske inte är så konstigt då det troligen är det ända naturliga som margarinet innehåller.

.(Visste du att det faktiskt förekommer att den palmolja som transporteras med vårt margarin som ändamål, faktiskt får transporteras i samma tanker som vid transport av diverse lösningsmedel , vilket medfört att man funnit mikroskopiska bensinmolekyler.) Läs mer här

Dessa fetter innehåller i sin naturliga form, olika former av växteroler, antioxidanter och karotenoider. Dessa förstörs vid den kemiska behandlingen som fettet genomgår när det anländer till fabriken. Då samtliga av fettets naturliga egenskaper har reducerats kan fettmassan ges ny smak, färg och lukt genom att tillsätta konstgjorda aromer, smakämnen och färgämnen vilket tillsammans skapar en perfekt smörimitation som lätt går att förväxlas med den naturliga produkten ovan.

Dags att gå vidare till nästa steg.

I nästa steg ”omestras” fettet, vilket betyder att fettet tillsammans med ett ämne kallat natriummetylat reagerar i en omestringsreaktor. I detta steg slits fettmolekylerna i sär i en blandad ordning för att sedan fästas i en ordning som inte går att identifiera med naturen, då ämnet inaktiveras.

Kort sagt så förstörs de naturliga fettmolekylerna i de vegetabiliska fetterna och sätts samman till en brun illaluktande kemisk produkt, ett raffinerat industrifett, vi befinner oss då vid punkt fyra.

Det kemiska ämnet natriummetylat som jag nämnde ovan omvandlas till bl.a. metanol som sedan reduceras. Den kemiska behandlingen kallas för ”raffinering”.

Vi befinner oss nu vid punkt fem. Vi har kemiskt grundfett med breda användningsområden. Detta fett kan köpas upp av ett företag som tillverkar målarfärg, hudkräm eller margarin.

Vid tillverkning av hudkräm tillsätts en trevlig doft, och vid målarfärg en behaglig färg och vid margarin, doft smak och färg, samt möjligen konsistensgivare för att ge en behaglig och fast form.

De olika margarintillverkarna kan fritt tillsätta utvalda tillsatser, för att ge sin produkt en unik färg, lukt eller smak. Om man sedan tillsätter lite växteroler som behandlas kemiskt, för att få en kollesterolsänkande effekt¤, och kallar det för Becel Pro Activ, samt lägger på en tredje del i pris, vilket lurar kunderna att tro att det är någon form av läkemedel, är upp till företagen.

Sedan återstår bara att sprida ut svarta lögner och rykten om att det naturliga fettets skadlighet och lura konsumenterna att köpa det kemiska margarinet. Visst är det genialiskt? och det fungerar.

¤ Växterol är små beståndsdelar i en växtcells membran, vilket liknar det mänskliga kolesterolet, var vid ett stort upptag minskar växteroler, minskar tarmens förmåga att uppta kolesterol, varför Pro Activ anses som kolesterolsänkande. Dok får företagen inte påstå att växteroler förhindrar hjärt och kärlsjukdomar. (Läs mer hos Kostdoktorn)

Ladda ner hela ”Konsumenter i samverkans” broschyr om margarintillverkning

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
89 kommentarer Lägg till din
 1. Hej,
  jag heter Matilda och är 13 år. Jag bor i Karlstad och på min skola så serveras alla sorters margariner. Lätta, milda och becel. Min mamma är mycket insatt i denna fråga kring lättprodukter och är mycket i mot det. Detta har smittat av sig på mig. Jag sitter med i elevrådet/matrådet på skolan. Då ställde jag frågan varför vi hade margarin och inte bregott. De sa att jag skulle gå och prata med kökspersonalen som jag gjorde. ”Mattanten” höll till viss del med men sa att det skulle bli för dyrt. Jag såg en undersökning som visar på att Karlstad komun ligger bland de kommuner som lägger minst pengar på skolmaten. Jag mailade även kostchefen i Karlstad och ställde samma fråga. (vill du se mitt brev och svar så fins det på http://www.lifezone.se). Det svar som jag fick var att de följde livsmedelsverkets rekommendationer. Jag föreslog ett möte tillsammans men har ännu inte fått svar. Ska fortsätta och ifrågasätta och stå på mig. Nu när jag väl har satt igång denna debatt så ska jag inte ge mig.

  //Matilda

  1. Bra att du kämpar, jag beundrar såna som dig som ännu är så ung och som tar upp kampen om maten och inte finner dig i situationen. Fortsätt att kämpa och kom ihåg, det finns ingenting som säger att mättat fett är farligt. INGENTING. Inte en enda undersökning har direkt bevisat detta. Sedan så är det där med ekonomin bara en dålig ursäkt. Gör så att du ger mattanterna och kostchefen länken till min blogg får de själv läsa. Det brukar vara enklare så.

   Jag har själv en syster som heter Matilda och hon får lära sig ett och annat

   Fortsätt kämpa.

   Vart finner jag ditt mail på lifezone?

   MVH
   Joakim

  2. Hej Matilda!
   Låt ingen se ner på dig för att du är ung! Du har inom dig en drivkraft och energi till att prata och agera för det som du tycker är viktigt. Jag tror verkligen på dig. Unga människor som du behövs i framtiden Matilda!
   Jag är också emot lättprodukter. I vår familj köper vi bara rktigt smör och riktig grädde. Jag tror att vi människor mår bäst av att äta naturliga produkter.
   Kram från Anna, 41 år från Skövde.

  3. I Lundskommun måste skolköken köpa de livsmedel som ingår i upphandlingsavtalen kommunen har på livsmedel,
   Därför är det mycket svårt att ändra. Har jobbat (vikarie) i skolkök och förskolekök.
   Tror det är så i alla kommuner.

   Summa per barn/portion som den kommun man bor i avgör också vilka livsmedel skolköken eller förskolekök kan köpa. Summan är lägst i förskolan (1-5 år), sedan blir summan högre per portion beroende vilken ålder/stadium skolbarnet är/går i, högst har högstadieelever eller gymnasieelevern om de inte behöver betala för matkort per termin. Vilket jag fick göra under mina gymnasieår.
   Vad summa är idag vet jag inte eftersom det är många år sedan jag vikerade i skolkök eller förskolekök.

 2. Jag äter aldrig margarin och jag rekommenderar ingen att göra det. Jag tror smör är nyttigare och dessutom är det ju godare så det skriker om det.

  Men jag föreslår en något mer rättvisande bild av smörtillverkningen. Den må innebära färre steg än margarinet men även smörtillverkning för massproduktion är givetvis en högteknologisk jätteprocess som går igenom steg efter steg av separering, standardisering, pastörisering, syrning, saltning m.m. m.m. Det är inte bara hårdvispad grädde.

  Nicklas

 3. Fan att du inte ska fatta. Du måste ju ställa dig själv frågan: Säljer företag margarin för att utrota mänskligheten eller gör de det för att det är lönsamt?

  You guessed it! Dom tjänar pengar på de och eftersom dom tjänar pengar så kommer de heller inte sluta och du kommer inte heller lyckas omvända människor till att fatta det här. Eftersom det enda du kan göra är att skriva om det men när det verkligen kommer till krita så säljs margarin lika mycket endå.

  Därför så ska du komma på ett sätt att tillverka äkta smör billigare och snabbare än margarin för på så sätt så kommer margarinet utrotas från marknaden eftersom det inte längre är lönsamt. Du blir rik också^^

  Cash is king!

  1. Råkade att läsa detta när jag letade efter olika margarinsorter som inte innehåller mjölk. Det är nämligen så att mitt barn kan dö om han äter mat som innehåller mjölkprotein. Allvarlig allergi (!) om du vet vad det innebär.
   Och sådana som han finns väldigt många i Sverige, både barn och vuxna. Jag är jätte tacksam att det finns produkter som inte innehåller mjölkprotein!
   Alltså är det oerhört egoistiskt att uttrycka och även tänka så! Du borde skämmas!

   1. Men varför använder du inte ekologiskt kokosfett? Det funkar ypperligt. Mitt barnbarn tål heller inte kasein, och han klarar sig utan.
    Visst måste vi få kämpa för att det dåliga margarinet försvinner och ersätts med annat?
    Eller vill du att vi ska bort allt som någon människa är allergisk emot? Tja då är det bara att hälsa hem.
    Jag är glad att det finns såna som Joakim som kämpar för att vi ska slippa alla onaturliga, farliga och miljöfarliga ”produkter”.
    Smör är idag billigare än de där konstiga margarinerna.
    Jag tror nog inte att det tar allt för många år innan margarinerna är i princip borta i det skick de är idag.

   2. Nå, att dessa allergier är ett stort problem och ofta förekommer så är det ingen ursäkt för att använda margarin. Vänj in ditt barn med andra naturliga fetter än de som innehåller mjölkprotein. Och tänk inte ”men han/hon måste ju få ha smör också”, för det måste man inte alls. Har helt och hållet med matvanorna att göra och är lätt att ändra om man bestämmer sig för det. Det finns inget egoistiskt i att vilja stoppa skövlingen av regnskogarna, skäms på DIG att du ens tänkte det!

   3. Att skämmas för att ta fram sanningen om detta tycker jag är en ganska dum och trångsynt kommentar. Bara för att ditt barn är allergisk gör väl inte Margarin nyttigare, eller? Att han skulle vara egoistisk för att dela med sig av denna informationen är ju helt fel, helt omvänt. Tvärtom vill han värna för allmänheten om problemet, vilket är direkt oegoistiskt.

  2. Alltså. Att få smör att bli billigare låter inte som ett vettigt alternativ. Snarare bättre att marknadsföra och upplysa så att folk förstår att det är en bättre produkt!
   Då kommer folk att bli bättre på att köpa smör. Jag tror helt klart att genom att blogga om ämnet att man påverkar folk. Folk läser saker på internet helt enkelt och ibland pratar de med andra om vad de läst.

  3. Jodå,det finns faktiskt många med mig som blivit omvända! Framför allt smakar riktigt smör godare,riktigt smör är nyttigt och ja,lite dyrare,men…kvalitet kostar,och det får det gärna göra för mig. Amen.

 4. Bra information. Kul att någon bryr sig.

  Jag har bara en fråga som har följt med genom alla diskusioner om div tv program och olika bantningsmetoder. Vad kan man ha på smörgåsen? Smör går ju inte att smöra på utan att smörgåsen går sönder…

  1. Det är så att smör går utmärkt att ha på smörgåsen och det bästa med smör är att det inte behöver förvaras i kylskåpet. Om har ett block smör i en liten plast låda med lock på så kan den stå sig bra. Då blir den inte lika hård och går utmärkt att bre på mackan. Jag har alltid så hemma, även om jag sällan äter smörgås nu mera. Prova själv så får du se.
   För snabbare svar. Kommentera på den andra bloggen.
   /MVH
   Joakim Olsson

 5. Hejsan !!

  Jätte bra info.om bla. margarinet…
  Synd att en del reagerar med ilska mot dig, men det är bara deras egna rädslor.

  Om mitt barn hade varit komjölkallergiker så hade jag väl valt att inte ge varken smör eller margarin. Pålägget ligger väl still på mackan,och det finns andra fetter som är jätte bra,tex. extra virgin kokosolja(finns på hälsokostbutiker) och bra olivolja. Köp inga billiga bleka oljor ,dom har oxå genomgått en massa olika processer.

  Det funkar jätte bra utan varken smör eller margarin….

 6. Hej!
  Jättebra skrivet! Har själv försökt påverka kommunen att servera mer oberabetad och naturlig mat genom åren och nu har det resulterat i en protestlista:

  http://www.namnlista.se/margarin-nej-tack/

  Visst vi har en lång väg att gå vad gäller mycket av den bearbetade och besprutade födan men det är en bit på vägen 🙂
  Och till alla som inte tål mjölkprodukter, det finns hälsosammare alternativ än just margarin…

 7. Värst vad starka reaktioner folk kan få. Jätte intressant för de som inte är mjölkallerigiker, vilket är en ännu större andel än antalet personer som är allergiker. Vet inte vad som är mest egoistiskt, Lara gav ju bara ett exempel på sin dotter medan 90% av befolkningen inte alls tas hänsyn till…lite löjligt.

 8. Har av min dotter fått läsa om glutamat, kollade mest lästa, klickade på skillnaden mellan margarin och smör. beskrivningen av Margarintillverkning gjorde mig inte sugen på en smörgås med margarin precis. usch och fy. stå på dig matilda fram för smör och kallpressad rapsolja, som smakar mer och är mörkare i färgen. Tack för upplysningarna, tur att jag har en dotter m stort matintresse

 9. Men är du seriös? Olja, färg och hudkräm, det fattar ju alla att det inte stämmer… du måste vara köpt av arla..:)

  Jag gillar båda! Men margarin innehåller ju bättre fetter och det tycker jag är viktigt.

  (Oj, såg nu att det var en gammal tråd)

  Hej hej!

 10. Både svenska livsmedelsverket, världshälsoorganisationen (WHO) och FN:s fackorgan för livsmedels- och jordbruksfrågor (FAO) är rörande överens om att det är margarin som gäller om man bryr sig om hälsan. De mängder smör vi äter idag ger en otroligt skev balans av fettsyror, vilket är den stora anledningen till den mängd hjärt- och kärlsjukdomar vi ser idag. Dina råd här är känslomässiga och saknar helt vetenskaplig grund, och är dessutom direkt livsfarliga.

  Menar du att livsmedelsverkat, FN, och WHO alla skulle vara köpta av industrin? Det låter lätt konspirationsteoretiskt, i klass med UFO-fånarna.

  Foliehatt på!

 11. Pingback: Anonym
 12. Hej, bra att du skrivit denna artikel, har spridit vidare! Äter själv knappt några mjölkprodukter pga tror inte det är bra för människor, bara för växande kalvar;) Men smör kan jag inte låta bli, även om jag ibland bakar med rapsolja el cocosolja. Förstår verkligen de som inte kan äta smör pga mjölkproteinallergi, men borde finnas mkt annat att ha på mackan än dessa kemiska maragriner i såna fall. Ett bra sätt att få smör att håla sig i rumstemperatur är att göra Gee av det, det gör de tex i Indien o andra varma länder. Tom Arla säljer Gee där! Hittade en sida som visar hur man gör, en tjej som inte kan äta smörprotein har lagt upp det: http://tinasmagmat.se/?page_id=175

 13. Kul att nån skriver om det här,här hemma äter vi bara smör och inga lightprodukter,har försökt lära mina barn vad dom ska äta men dom är vuxna och gör som dom vill nu.När jag låg på lassa/rehab köpte jag med mig bregott för att ha där,dom hade roligt åt mig för det men det bjuder jag på.Jag ska dela och sprida det vidare

 14. Till ”Cash is king”:
  Joakim som skrivit om detta är nog väl medveten om att margarin i framtiden kommer att sälja som ”smör i solsken”. Men det är ju bra att folk blir upplysta och kan jag göra ett eget aktivt val av vad man stoppar i sig, inte sant? Vad vill man helst äta så att kroppen ska må bra….ren naturlig produkt eller en falsk & dålig produkt? Väljer man det senare alternativet medvetet, då får man stå för det beslutet också!

 15. Hej Matilda
  Vad duktig du är som verkligen agerar mot nåt som du tycker är fel. Jag tror det är många som reagerar som du men inte har självförtroende att protestera.
  Det här med lättprodukter och tillsatser är ju en djungel som är omöjlig att överblicka. Om man håller sig till naturliga näringsämnen kan man väl för det mesta känna sig på säkra sidan. Mycket som man tror är en naturlig produkt kan ändå vara mer eller mindre förstörd p.g.a. vinstintresse och okunskap. T.ex. mjöl framställs av säd som på många håll vuxit på åkrar som gödslats med rötslam. Detta har inneburit att säden innehåller gifter och tungmetaller. Sådana faktorer hålls det väldigt tyst om och vi konsumenter hålls ovetande. Jag läste en artikel om detta av en tillfällighet för en tid sen. Tänkte skriva till Kungsörnen, som nämndes som en aktör i sammanhanget, men det blev inte av. Det man spridit ut på åkrarna kan man ju inte bli av med under överskådlig tid och vad man odlar på dessa marker kommer under lång tid att innehålla dessa skadliga ämnen.
  Lycka till i fortsättningen. Jag håller tummarna för att du ska nå resultat.

 16. Pingback: Måbra
 17. Finns dessutom många faktorer som spelar in.
  Ett litet enkelt exempel är i de fall där man talar om någon som är vegan.
  Så man kan tyvärr inte generalisera .
  Utan man måste titta individuellt utefter behov.

  Här kommer ett litet utdrag från SLVs hemsida :

  ”Smör eller margarin

  Zock och Katan (1997) utvärderade 20 interventionsstudier genomförda fram till 1995 där man studerat förändringar i blodfetter hos försökspersoner som fått äta en kost med antingen smör eller olika typer av margariner. De kom fram till att man genom att ersätta smör med ”mjuka” margariner med låg andel mättade fettsyror kan sänka det onda LDL-kolesterolet medan det goda HDL-kolesterolet inte påverkas. Ett utbyte av smör mot ”hårda” margariner med högt innehåll av mättade fettsyror och transfettsyror skulle däremot sänka både LDL- och HDL-kolesterol.

  Dessa studier är utförda med den typ av margarin som fanns när studierna utfördes. Även de mjuka margarinerna innehöll, till skillnad från dagens margariner, en hel del transfettsyror. Trots detta var det alltså gynnsammare att äta mjuka margariner än smör.

  Senare utförda interventionsstudier där man jämfört koster med olika matfetter har också påvisat gynnsamma effekter på blodfettnivåerna av olika ”mjuka” margariner” och vegetabiliska oljor, i förhållande till smör (Chisholm et al. 1996; Judd et al. 1998; Lichtenstein et al. 1999, 2003; Denke et al. 2000; Tonstad et al. 2001; Mauger et al. 2003).”

  http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Vuxna/Rekommendationer-om-kost-och-motion/Smor-eller-margarin–en-fraga-om-fettkvalitet-och-blodfetter/

 18. Hej!
  Jag tycker att skolorna borde ta sitt ansvar och kolla upp vad de egentligen serverar oss. Jag gillar inte alls att de påstår att margarin ska vara hälsosammare, men å andra sidan, hur lätt är det när de inte har någon större kunskap om detta och (måste) följa Livsmedelsverkets råd? På Hem-och-konsument-kunskapen står jag kritisk till alla flytande och fasta margariner, har till och med tagit med mig eget smör till lektionen några gånger.
  Skulle behöva gå med i Elevrådet och visa denna sida med lätt och förståelig information. Då kanske de skulle få en tankeställare, och vem vet, kanske att de skulle börja ge oss smör istället för margarin i skolan? 🙂 Eller åtminstone så skulle de veta om det och ha sitt val, för jag vill ju inte tvinga någon.
  Dessutom är smör helt ohälsofarligt så länge man inte proppar i sig en massa snabba kolhydrater. Eller har allergi som några nämnde i kommentarerna ovan. Att smör ska vara skadligt är en myt, vi kan ju tacka den själviska professorn (minns inte vad han hette/heter) som uteslöt allt som tydde på att smör var bra.
  Och om man väljer margarin, så bidrar man med att regnskogen snabbare utrotas och vad händer med alla onaturliga giftiga tillsattser? Kommer de förgifta Jorden en vacker dag? Och i margarin finns ju också Hexan, en slags bensin, är inte det sjukt farligt!? Borde inte margarin förbjudas om det är så farligt?
  Även om de påstår att det är en oerhört liten del Hexan, så blir många paket margarin i slutendan en hyfsat stor del Hexan.

  Jag tror på naturen! och inte på att någonting konstgjort (som tillsattser/giftiga kemikalier) skulle vara bättre än det som är grundligt naturligt. Näe, Go ECO!

  Med vänlig hälsning/ Linnea, elev.

 19. Du skriver att du inte tänker tvinga någon åt ett eller annat håll i frågan men trotts de är det uppenbart hur partisk du är i frågan. Samtidigt som du nämner hur viktigt det är med opartisk information ? Dubbelmoral..

 20. Arla’s reklamkampanjer har tydligen slagit ut väl, då människor i allt större utsträckning tror att mejeriprodukter kommer från gemytliga ställen på jorden där kossorna mår bra och allt är frid och fröjd.

  Hur motiverar ni egentligen er ”rätt” att tvinga kvigor att producera massa mjölk för att ni ska kunna äta ”naturligt”? Hur motiverar ni er ”rätt” att äta ost och dricka mjölk?

  I Sverige produceras merparten av ost med ostlöpe. Det innebär att merparten av den ost du äter inte har kunnat tillverkas utan följande process: Kalven tas ifrån sin mor vid två till tre veckors ålder varefter den slaktas, för att man ska kunna komma åt enzymet löpe som finns i dessas magar.

  Kvigan lämnas med spenar fulla av mjölk, som Arla gärna tar till vara på. Denna mjölk blir ditt smör, din ost och din måltidsdryck.

  Det finns väl för tusan ingenting naturligt med smör, när man tänker efter på det. Du tar mjölk från ett djur som inte är samma art som du till att börja med. Det har aldrig tidigare konsumerats så mycket mejeriprodukter som det gör i dagsläget i Sverige, och det har dessutom stor miljöpåverkan.

  Inte enbart släpper korna ut mängder med växthusgaser (metan) utan hela produktionskedjan kring kött- och mejeriindustrin upprätthåller ett ohållbart system där föda ges till föda istället för direkt till människan. Det är ohållbart på alla fronter, och ju snarare människor vaknar upp och inser det desto bättre.

  Dra ned på eran mejerikonsumtion!

 21. Jag är emot lättprodukter men även emot smör då det kommer från kor, som måste kalva för att producera mjölk. Kalven och kon skiljs sedan åt och kon kan mjölkas. Man kan tänka sig en liknande situation för en nybliven förälder och inse det orimliga i detta. Boskapshållning och då kor i synnerhet är dessutom det enskilt största hotet mot mänskligheten vad gäller klimatförändringar. Medvetna konsumenter är nyckeln till en förändrat beteende hos producenterna så snälla människor vakna upp och se vad ni stoppar i er! Smör är kanske bättre än margarin ur miljö/hälso-synpunkt men det är fortfarande som att ersätta en utblommad böldpest med en lite bättre kolera!

 22. Jag föredrar smör alla dagar i veckan. Med det sagt, så konstaterar jag att grafiken och texten är banal. Exempel: varför är det inte en oljepalm (råvaran) i margarinets grafik, eller vice versa en tanklastbil (transport) istället för ko i smörets grafik? Vidare tvivlar jag på kärningen sker för hand, så vi skulle i princip kunna använda samma fabriksbild för de industriella stegen i grafiken för smöret …

  Textstyckena rör olika perspektiv och omfattning. Smöret börjar med mjölkning, medan margarinet belyser problem kring avverkning av regnskog. Exempel: Är djurhållning fri från ekologiska problem?

  ”Sanning” och ”opartisk” känns inte som passande begrepp för så här dåligt granskad text. Missförstå mig gärna rätt här – jag är helt på er sida i valet mellan margarin och smör, men den här informationen känns bara oärlig och hårt vinklad just för att den påstår sig vara ”opartisk”. Att upplysa om hur dåligt margarinet är för människa och miljö borde vara enklare än så 😉

 23. Under Steg 1 på margarinet skriver du att ”Borneos regnskog fortsätter att skövlas och ersätts av jättelika plantager med oljepalmer”, något som stämmer då de flesta margariner har mestadels palmolja. Vad du inte nämner i smördiagrammet däremot är de missförhållanden som de flesta kor i Sverige lever under vintertid och att regnskogen i Sydamerika avverkas för att det ska planteras sojabönor där som sedan matas till bland annat svenska kor. Ungefär 80 % av sojabönorna som odlas matas till djur (exempel: http://latinamerikagrupperna.se/sv/sojabonor-till-svenska-kor-skovlar-amazonas).

  Det hade varit intressant att se en analys av kokosfett i jämförelse med dessa två miljöbovar som du nämnt i blogginlägget.

 24. Jag tycler det är helt otroligt att Arla har ett så fast grepp om den naturliga historien i Sverige – allt annat än opartiskt beskrivning ovan.

  Det är en ”kemisk” process när mjölk blir till smör, precis som när rapsblommor blir margarin. Bregott som är det bredbara alternativet till smör innehåller också rapsolja.

  Varför fetmaepidemin startade när vi slutade äta mindre smör är för att vi idag totalt sett konsumerar mer, dvs. fler kalorier varje dag. Bara för att vi äter mindre andel/mängd smör innebär inte att vi äter mindre andel/mängd fett – vi får idag i oss fett från andra håll. Säg t ex chips

  Slutligen innehåller vegetabiliskt fett omättade fetter vilket är bättre för oss är smör som innehåller mer mättat fett. Och nej, margarin i Sverige innehåller inte transfetter i någon grad som är värd att nämna

 25. Allt är kemi/kemikalier, även smörets beståndsdelar. Även om jag håller med andemeningen av texten bör uttrycken naturligt och kemikalie inte stå i ett motsatsförhållande. Gör de det är det lätt att uppfatta texten som oseriös och osaklig (vilket vore olyckligt).

 26. Borde vara olagligt att propagera för smör. Se bara hur många LHF-are som dör av hjärtproblem. Margarin må innehålla onyttigheter, men inget som dödar lika mycket som smör gör. Kostdoktorn borde dömas till fängelse för mord, detta då det finns så många människor som inte kan tänka utan följer hennes order blint. Tyker synd om er alla lättlurade offer.

 27. inte helt rätt om sterolerna. steroler binder galla, och mer steroler gör att mer galla följer med ut i toan. för att levern sen ska kunna bilda ny galla behöver den kolesterol.

 28. Pingback: alla våra kossor
 29. Visst är det synd att det är en så stor process men när du äter smör så tar du en svältande kalvs mat. Det här kalven slets från sin mamma vid födseln för att vi skulle kunna ta den mjölken. Korna blir inte heller frivilligt dräktiga och man kan lärr klassa det som våldtäckt. Att äta djurprodukter är äckligt.

 30. Ett litet dilemma rent miljömässigt, vad är bättre?
  Mata kor med mat som vi kan äta, kor är trots allt idisslare och en enormt stor miljöbov. Palmolja är självfallet dåligt de också men kan man inte använda ren raps?

  Inte så insatt men min tanke är i min åsikt intressant.

Kommentera