Vart tar tupparna vägen?

Jag har under en tid gått och funderat på en fråga som jag inte funnit svaret och som jag hoppas att få svar på ifrån någon av er läsare. Vart tar tupparna vägen?

Om vi antar att vi har en hönsgård med låt säga elva djur varav tio hönor och en tupp. Jag har hört och kan förvisso förstå att det bara går att ha en tupp per hönsgård för att de inte ska ta död på varandra. Men om vi tänker oss antalet av de olika könen sammanlagt på tusen gårdar med lika många hönor och en tupp, så skulle det motsvara tusen tuppar och tiotusen hönor. Men det kan ju inte vara så att det redan naturligt föds betydligt mindre tuppar än hönor, liksom hos människan måste det väl vara någon form av slump? Men vart tar då alla tuppar vägen, om det nu är så att det föds ungefär lika många tuppar som höns?

Vad händer om man efter att ha fått kycklingar upptäcker att majoriteten av dem är tuppar? Måste man då bestämma sig för vilken som är den starkaste, vackraste eller som tros kunna producera framtida vackra kycklingar och gör sig av med resten, ge bort eller nackar? Jag har också hört att det under tidig ålder är svårt att avgöra om det är en tupp eller höna.

Jag vill få svar på min eviga fråga. Vart tar tupparna vägen? Vad händer med dem? Är de ett förstahandsval då det gäller vilken som ska nackas eller vad är det som händer?

Sedan har jag alltid undrat hur en höna kan para så många hönor för att skapa så många ägg som en höna i genomsnitt per dag? Är det möjligt, och tänk på tuppen.

Skicka gärna svar och red ut denna obesvarade gåta.

/Joakim Olsson

Följ och dela gärna vidare!

Ekologiska matkassar – Hur ekologiska är dem?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Linas matkasse och Årstiderna För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa