Vart tar tupparna vägen?

Jag har under en tid gått och funderat på en fråga som jag inte funnit svaret och som jag hoppas att få svar på ifrån någon av er läsare. Vart tar tupparna vägen?

Om vi antar att vi har en hönsgård med låt säga elva djur varav tio hönor och en tupp. Jag har hört och kan förvisso förstå att det bara går att ha en tupp per hönsgård för att de inte ska ta död på varandra. Men om vi tänker oss antalet av de olika könen sammanlagt på tusen gårdar med lika många hönor och en tupp, så skulle det motsvara tusen tuppar och tiotusen hönor. Men det kan ju inte vara så att det redan naturligt föds betydligt mindre tuppar än hönor, liksom hos människan måste det väl vara någon form av slump? Men vart tar då alla tuppar vägen, om det nu är så att det föds ungefär lika många tuppar som höns?

Vad händer om man efter att ha fått kycklingar upptäcker att majoriteten av dem är tuppar? Måste man då bestämma sig för vilken som är den starkaste, vackraste eller som tros kunna producera framtida vackra kycklingar och gör sig av med resten, ge bort eller nackar? Jag har också hört att det under tidig ålder är svårt att avgöra om det är en tupp eller höna.

Jag vill få svar på min eviga fråga. Vart tar tupparna vägen? Vad händer med dem? Är de ett förstahandsval då det gäller vilken som ska nackas eller vad är det som händer?

Sedan har jag alltid undrat hur en höna kan para så många hönor för att skapa så många ägg som en höna i genomsnitt per dag? Är det möjligt, och tänk på tuppen.

Skicka gärna svar och red ut denna obesvarade gåta.

/Joakim Olsson

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
12 kommentarer Lägg till din
  1. Oups, där ser man hur mycket man lär sig i skolan.

   Men hur ser man att det är en tupp eller höna när dem är kycklingar? Jag tänker på en stor går med hundratals kycklingar, hur man avgör där.?I så fall måste vi ju äta betydligt mer tuppar än hönor?
   /Joakim Olsson

 1. Hönsgårdar brukar ha en av två inriktningar: antingen äggproduktion eller köttproduktion.

  Höns behöver inte befruktas för att värpa ägg – dock kommer det aldrig att bli några kycklingar av de äggen.

 2. Hundratals? Det är småskaligt. Tiotusentals är nog mera normalt för en hönsgård. I Sverige finns det ca 6 miljoner värphöns, något hundratal höns per hönsgård skulle innebära tiotusentals hönsgårdar. Uppfödning av höns och kycklingar är mycket mera industri än sörgårdsidyll. På http://en.wikipedia.org/wiki/Poultry_farming kan du se bilder på hur det kan se ut.

 3. Det kläcks ca 60% tuppar och 40% hönor av alla ägg som läggs (att jämföra med människornas 49% flickebarn och 51% gossebarn).

  Och det går utmärkt att hålla flera tuppar tillsammans, de hjälps åt att vakta flocken. En vild hönsflock består av max 25 individer varav 3-4 st tuppar (kycklingar ej inräknade). Blir de fler än så delar de upp sig i två nya flockar.

  I den egna hobbyflocken är det lämpligt att hålla 3-4 hönor per tupp. Och ur inavelsperspektiv är det en klar fördel att hålla flera tuppar; inaveln ökar lika fort i en flock med två hönor och två tuppar som i en flock med tio hönor och en tupp.

  Det finns massa mer att lära sig om höns och en hel del böcker är skrivna i ämnet. Den som jag tycker är bäst är dock ”Hönsskötsel på rimligt vis” av Flemming Schiötte. Kort, koncis och mycket ”hönsvänlig”.

 4. Sorry Joakim, men de som föder upp värphöns vill absolut inte ha tuppar, de är för klen ras för att duga till slaktkyckligar, så de ”kasseras” omgående vid kläckning,

 5. Tuppkycklingarna brukar dödas direkt efter att de har kläckts eftersom de brukar betraktas som värdelösa inom höns och äggindustrin. De lägger inga ägg förstås men de passar inte heller som kött eftersom de växer för långsamt för det. Inom vissa arter går det att se vilka som är honor och vilka som är hanar efter deras färg. De gula kycklingarna brukar vara hanar och brukar då separeras från de bruna honorna. Tuppkycklingarna åker längs ett rullande band och sedan ner i en maskin som strimlar dem levande. Resterna blir, tror jag, biobränsle.

 6. Det här är tyvärr sanningen:
  ”http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/varannan-paskkycklin…”

 7. Joakim >> I industrin så maler vi ner och/eller gasar ihjäl tuppkycklingar på löpande band för att de inte har någon nytta i industrin. Det är främst höns som är intressanta för att de värper ägg och blir kycklingar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *