6 Juni, svenska flaggans dag

Idag var det den 6 juni, svenska flaggans dag. Dagen då vi firar för vårt land, känner oss lite extra glada och stolta, kanske dricker lite vin och skålar med våra vänner. Dagen bjöd på soligt väder, med en temperatur på över tjugo grader, vilket var avslutningen på en långt och varm vecka. Den varmaste på hela året. Fast det är väl klart, sommaren har ju just börjat, en välförtjänt sådan efter en sådan lång vinter vi fick uppleva här i Skandinavien.

Men vad är det då vi firar egentligen? Varför firar nationaldagen just den 6 juni och vad är det som ligger bakom datumet? Vad kommer det sig att vår blågula flagga är just blågul och vart kommer korset ifrån? Hur många vet det egentligen? Jag vet det, eftersom att jag just avslutat min kurs i historia A. Jag tänker inte gå in på de bakomliggande orsakerna, pga att detta är ett matforum.

Men vad spelar det för roll att känna till orsaken till varför vi firar, så länge vi får fira, ta oss ett glas på kvällen och fira i goda vänners lag. God mat förekommer också, vilket jag är extra glad över.

I skrivandet stund känner jag lukten av pannbiff och potatis ifrån köket som min mor just har tillagat. Solen skiner in igenom fönstret och sjön ligger blank. Åja, vet vad ni tänker. Jag ser eran rynkade panna. Men jag håller på att lära mig. Kanske är det jag som står vid spisen nästa gång och min mor som skriver här. Men jag tror att vi har funnit en lösning. Om jag tar reda på information om tillsatser, matfett, kolhydrater etc,  så lär hon mig om matlagning. Vi lär varandra.

Denna dag har jag ägnat åt att, som så många andra, att sola.  Därtill har jag hejat på min syster och hennes klass då klasskampen bara var tvungen att äga rum på den svenska nationaldagen.

Jag satt och bläddrade i ett GI magasin och fann en intressant artikel om hur man blir av med sitt sötsug, samtidigt som jag höll min läsk i min vänstra hand och lutade mig emot ett träd.

Vad som stod i artikeln och nyckeln till ett sockerfritt liv, kommer jag att berätta i morgon. För ny skiner solen skarp och jag vill inte sitta i skuggan.  Om det är någon som sitter inne och läser det här i detta fina väder, vill säga.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
En kommentar Lägg till din
  1. Vid medium till högt sockerintag är att utesluta sockret till stor del (det finns ju dock i riktigt mycket mat numer) bland det viktigaste man kan göra för sin hälsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *