Vad innehåller margarin?

Jag tänker i detta inlägg presentera innehållet på en rad olika matfetter nedan. Jag kommer att gå igenom ingredienserna, steg för steg och förklara dess innebörd och verkan. Det känns samtidigt underligt att kunna skriva den ovanstående meningen då det är ett matfett vi pratar om, en produkt som många tror ska vara naturlig. Men så är inte fallet.

Vid frågan vad skillnaden är mellan margarin och smör, svarar många.

”Margarinet är nyttigare än smöret tror jag.”

Eller.

”Smör har vi på smörgåsen och margarinet i bakverken.”

Men vad innehåller margarin? 

Detta är kommentarer jag hoppas att ingen av er i framtiden kommer att uttala efter att ha läst mina tidigare inlägg om
Men samtidigt är det inte rätt att fnysa åt de som svarar på det här sättet, bara för att just du vet vad det är. Det är ingen självklarhet att känna till denna information. Jag hade ingen vetskap om det för några månader sedan. SLV går bara ut med en snedvriden information, någon romantisk påhittad historia om att margarin skulle vara någon naturprodukt som nästintill tillhör kultur hos något Asiatiskt land. Men i så fall inte på denna planet.

Men hur denna felaktiga myt spritt sig över världen är inte helt omöjligt att förstå då man har i åtanke all den reklam och lobbyverksamhet som företagen driver. Sanna Edhin skrev på sin blogg här om dagen om att en tjänsteman just avgått efter att ha avslöjats att jobba för ett företag som tillverkar margarin. Detta förvånar mig inte särskilt. Min misstro för detta statliga verk är som sagt ganska stark.

Men nu till de olika matfetterna.

Läs först om tillverkningen av smör och margarin. Klicka här.

OBS: Uppgifterna är något gamla. Jag har valt att få ut informationen via annat sätt än att konsumera dessa produkter. Jag har ingen lust att köpa deras produkter, inte ens av denna anledning. Förändringar i innehållsdeklarationen kan ha förekommit.

Becel

Vatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, gelatin, salt (1,2%),                                                                                                                                                                                                                                                                                              emulgeringsmedel, (sojalecitin och E471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat).

Kommentar: Innehåller vegetabiliska oljor i sin tur innehållande omega 3 och 6, vilket företag tydligt framför i sin marknadsföring. Problemet är bara att det är fel typ av omega fettsyror, den rätta omega 3, som vår kropp kan tillgodose på rätt sätt, finner vi i fet fisk, inte i vegetabiliska oljor.
Becel pro-activ
Vatten, vegetabiliskt fett, växtsterolestrar (12,5%), kärnmjölk, maltodextrin, salt
(0,8%), förtjockningsmedel (E401), emulgeringsmedel (E471 av vegetabiliskt fett),
konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A och
D-vitaminer.
Kommentar: Becel pro-aktiv anses av både SLV och moderföretaget Unilever förebygga hjärt och kärlsjukdomar, pga att den innehåller växteroler, totts att det inte är vetenskapligt bevisat. Läs mer om Växteroler.

Lätta
Vatten, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, filmjölk, modifierad stärkelse
(tapiokabaserad),
salt (1,5%), emulgeringsmedel (sojalecitin och E 471 av vegetabiliskt fett),
konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom, A- och D vitaminer.
Mini Lätta
Vatten, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, modifierad stärkelse(tapiokabaserad),
filmjölk, gelantin, salt (1,5%), Emulgeringsmedel (E 471 av vegetabiliskt fett, E476)
konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, Aoch
D vitaminer.
Kommentar: Modifierad stärkelse är en av de få E – numren som inte skrivs ut. Man kan likna detta som att det på en innehållsförteckning bara står att produkten innehåller konserveringsmedel, utan att nämna vilket. En del är helt ok, andra riktigt farliga. Misstänks kunna orsaka bl.a cancer. Läs mer om modifierad stärkelse.
Flytande lätta
Rapsolja (73 %), vatten, vegetabilisk olja, skummjölk, emulgeringsmedel (härdad
vegetabilisk olja, sojalecitin), salt (1,5 %), konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom,
surhetsreglerande medel (citronsyra), A- och D-vitaminer.
Kommentar: Var uppmärksam på sojalecitinet som kanske är den värsta av alla ingredienserna som vi finner i margarin. Läs mer om dess framställning. Det finns stora moraliska aspekter för att undvika denna produkt. Bland annat, likt de vegetabiliska oljorna, skövlas stora områden regnskog för att skapa sojaplantage. Detta försvårar livet för växt och djurlivet i skogarna och människorna som lever nära. Det vatten som annars skulle tas upp av trädens rötter, bildar istället ett överskott som med tiden orsakar översvämning. Bojkotta alla produkter innehållande sojalecitin.

Lätt & Lagom
Vatten, rapsolja, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, modifierad stärkelse, smörolja,
mjölksyrakultur, koksalt 1,5%, emulgeringsmedel E471, av veg fett,
surhetsreglerande medel (mjölksyra, natriumcitrat, citronsyra), konserveringsmedel
E202, arom, vitamin A och D.
Kommentar: var uppmärksam på att det på vissa produkter står vegetabilisk olja och på andra rapsolja, palmolja eller solrosolja. Alla dessa oljor är vegetabiliska och härstammar antagligen ifrån Bournios regnskog som forsätter att skövlas. Värt att komma ihåg är att vad som än sägs om dessa vegetabiliska oljor så är de inte på något sätt naturliga. Självklart är de naturliga på så sätt att de ursprungligen härstammar ifrån naturen, men det är framställningen som inte är naturlig. För att utvinna dess oljor behövs högt tryck på över hundra grader, vilket är en avancerad procedur. Detta var inget 1500 – tals människan ägnade sig åt då hon kom åt fettet via köttet ifrån de djur hon förtärde.
Sedan ska det tilläggas att kraftig besprutning är vanligt, ofta vid solrosolja.

Milda bak och stekmargarin
Vegetabiliskt fett, rapsolja (37 %), vatten, vassle (av mjölk), salt (1,5 %),
emulgeringsmedel (sojalecitin), A- och D-vitaminer, arom.
/Uppgifterna är hämtade ifrån tillsatsexpert Tommy Svensson. Vill du veta mer och läsa om fler margariner. Klicka här.
Min slutsats är enkel. Jag har gjort mitt val. Jag vill varken stoppa i mig ett kemiskt fett innehållande okända tillsatser eller bidra till skövling av regnskogen. Nu kanske du tänker, ”men vad ska jag äta då, det finns ju ingenting som inte har tillverkats med en räv bakom örat”.
Ta det lugn.
Kommer du ihåg produkten smör. Smör är en ren naturprodukt som konsumerats av människor i årtusenden. Den kräver inga stora plantage och genomgår inga kemiska processer.

Jag vill slutligen åter igen påpeka att vi alla har ett eget val, det är bara du som konsument som väljer vad du stoppar i din korg, inte SLV, inte reklamen, inte jag, någon annan skribent eller dietist. Dessa bara informerar och ger dig råd och information. Det är slutligen du som gör valet.
Det du stoppar i din korg har en stor betydelse. Men alla är skyldiga att få information om vad man köper, för att göra ett klokt val.
Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
12 kommentarer Lägg till din
  1. Det finns ett problem med smör också, korna äter ofta foder som är gjort av sojabönor, för att odla dessa skövlas också en massa regnskog. Så ekologiskt smör är väl det bästa skulle jag tro.

  2. Så bra att denna sida finns, har länge protesterat mot all skitmat vi är tvingade till att köpa och för att inte tala om gasat kött. Man får åka runt och leta efter ogasad mat.

  3. ”Länge leve smöret! stod det på en smörkniv min syster gjorde i skolan för många år sedan. För två år sedan, när jag läste boken ”Den hemlige kocken”, lärde jag mej mer om tillsatser i mat och hur processade många livsmedel är. Kan det vara bra för människa och miljö att konsumera produkter som t ex margarin? Jag håller med min syster och vill inte att barnen ska äta de ämnen som finns i margarin!

  4. Man kan köpa smör på kloss och mixa med lite kallpressad rapsolja och tillsätta valfri mängd salt så har du bredbart fint smör. Så nära naturligt du kan komma om du inte bor på bondgård.

  5. Pingback: alla våra kossor
  6. Smör är animaliskt fett och margarin är vegetabiliskt fett. Du förklarar inte vad du baserar din slutsats på.

    Den rapsolja och solrosolja som ingår i margarin skiljer sig inte före tillverkningen från den raps- och solrosolja som man köper i en vanlig livsmedelsbutik.

    Du pratar om att att förstöra naturen. Jag tror inte att det är en diskussion för den insatte i det här ämnet. Annars kan vi jämföra plantage med kemiska processer som du nämner, med dåliga djurförjållanden och enorma metanutsläpp.

Kommentera