Kaffe Latte – en fara för folkhälsan

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så blir det här med olika sorters av espresso allt vanligare och förtärs av vanliga människor dagligen, alltså inte längre något lyxigt utöver det vardagliga. Det finns i helautomatiska apparater över allt, det är bara att trycka på knappen och vips så har du en färdig espresso med eller utan skummad mjölk.

Men hur nyttigt är det egentligen att konsumera så stora mängder espresso med ångad och skummad mjölk. Detta bör redas ut.

Jag började med att ”googla” lite på ämnet och kom in på diverse bloggar som diskutera ämnet, de flesta med åsikten eller en antydan om att detta skulle vara något att hålla sig undan. En annan bloggare menade på att man det är helt ok att ibland unna sig en kopp, men att man då ska byta ut mjölken mot en en mjölk med mindre fetthalt, tex lättmjölk.

Om vi börjar att reda ut espresson. Kaffe innehåller i sig inga kalorier, därför kan vi utesluta espressons skuld till övervikt.

Men hur är det nu med mjölken. Hela tiden hör man att fet mjölk och ”rent” smör bestående av uteslutande mättat fett skulle vara farligt och dessutom höja vårt kolesterolvärde. Detta verkar för mig bara vara tomma ord, för jag har inte stött på en enda studie som bevisar att det skulle vara så, men inte heller någon som tyder på det motsatta. Inte det vetenskapliga i alla fall. Men jag har läst och tagit del av information om folk som rasat i vikt igenom att ha förtärt kolhydratsfattig kost och med mycket mättat fett som rasat i vikt.

Sedan så skulle jag vilja att alla ni som läser det här stannade upp en minut i eran förövrigt stressande vardag, och ställa er några frågor. För er som har bråttom kan läsa vidare.

.

.

Är det möjligt att det fett som vi människor har förtärt igenom mjölkprodukter och kött igenom historiens gång, skulle vara farligt för oss. Den typ av fett som vår kropp till stor del består av. Är det möjligt att naturligt feta produkter skulle vara direkt skadliga för oss människor och att vi ska reducera så mycket fett som möjligt?Om det nu är så, hur överlevde då stenåldersmänniska? Hur stoppade han eller hon, flera tusen år före Kristus, det det onda kolesterolet, LDL, att ta sig in i vår lever och orsaka hjärtinfarkt? Har vi någon gång fastslagit eller funnit en antydan om att hjärtinfarkt, med all sannolikhet låg bakom ett visst dödsfall som kan dateras till dessa forna tider? Varför har antalet hjärtinfarkter ökat markant de senaste femtio åren, trots att vi reducerat fettet i mildaste grad?

.

.

Men eftersom kaffet inte innehåller några kalorier så skapas inte heller någon mättnadskänsla vilket innebär att du gärna tar en och annan kaka till espresson. På de flesta av dagens café finns bara kakor och kondisbitar bakat på mjöl och socker, vilket uteslutande är kolhydrater, vilket vid för hög konsumtion kan orsaka övervikt.

Kort kan man säga att det ”mättade” fettet gör dig mätt och du känner därför inget behov av den där extra kakan innehållande mycket kolhydrater.

Summasumarum,

Jag har aldrig stött på någon studie som bevisar att mättat fett skulle vara skadligt. Vi människor har konsumerat denna typ av fett i tusentals år och jag har aldrig hört talas om att hjärtinfarkt har varit något som folk dog av och som kan relateras till för hög konsumtion av mättat fett.

Ta en kopp Cappuccino eller Latte och sätt lite guldkant på vardagen. Det är ett perfekt mellanmål som gör att du känner dig mätt och inte i behov något till. Om du inte gillar espresso eller håller i plånboken, så säg till baristan att du vill ha grädde till kaffet, det är mycket gott och innehåller mindre kolhydrater än mjölk. Men var uppmärksam på att den inte innehåller karagenan.

/Ha en fortsatt trevlig söndag.

Joakim Olsson

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
4 kommentarer Lägg till din
 1. Vad mycket intressant information du har på bloggen, Joakim. Kaffe ska, som du skriver, vara en guldkant på tillvaron. Så har det ju varit sen vi började att dricka det svarta, njutningsfyllda.
  Inte som nu, snabbt upphällt i en sladdrig pappmugg, med piplock, för att vi ska kunna hälla i oss det på språng. Vari ligger njutningen där?
  Fortsätt i den här stilen, du har mycket att tillföra debatten 😉

 2. Det är inte så lätt att få riktig grädde till kaffet på café. Har försökt några gånger, servertören/trisen ser helt frågande ut…. ”RIKTIG grädde….? Vi har bara det här” säger dom och håller upp en tub. Nåja, tar det såklart ändå, svårt att få allt ibland.

  1. Känner igen problemet. Jag har själv varit i samma situation många gånger. Många gånger har de inte ens grädde. Men om de har det, så tar de, som du skrev, fram någon tub med grädde innehållande karagenan och svarar på min fråga.

   ”Vad då riktig grädde? Vad är det här då?

Kommentera