ät mindre, motionera mer

”Ät mindre, motionera mer. Kalorier in och ut. Hur svårt kan det vara?”.

Ja de ovanstående meningarna känner du med all säkerhet igen och jag kan lova att de med all säkerhet format dina läppar någon gång. Det är en vanlig förklaring till övervikt och folk uppfattar den ofta som den egentliga förklaringen till övervikt. Det vill säga att du äter mer än du förbrukar, dina inkomster är större än utgifterna, alltså så får du ett överskott av energi vilket, logiskt och enkelt att förstå, leder till övervikt.

Det enda du behöver att tänka på är att rätta munnen efter så mycket du förbrukar, alltså om du tränar mer, så kan du likgält äta mer. Det spelar ingen roll vad du äter, om det handlar om kolhydrater, fett eller protein, gör ingen skillnad, det är kalorier som kalorier och teorin bygger på att fett innehåller mer än två gånger så mycket kalorier som kolhydrater per gram vilket ligger till grund för att fett är onyttigt och kolhydrater är nyttigt.

Med denna världsbild och illusion skapas en väldigt förenklad världsbild av någonting som kanske är en av dagens största, mest allvarligaste och komplicerade frågor. En världsbild som kanske inte stämmer. För om det nu vore så enkelt, varför blir vi då vi allt fetare och fetare och varför ökar antalet västerländska sjukdomar som en lavin rusande nedför fjället? Med denna världsbild följer oundvikligen en bild av att alla dessa människor som inte håller vikten är antagligen glupska, osmarta och inte kan ta hand om sig själva. Att bra vikt och välmående bygger på intelligens och ekonomisk status är en i raden av alla fördomar som följer med denna teori.

Men är det inte så att människor generellt vill finna någon form av enkelhet i vardagen. Jag riktar frågan till dig som som läser detta inlägg. Kanske behöver du själv gå ner i vikt, eller bli av med någon besvärlig sjukdom eller så känner du någon som har eller behöver det.

Är det inte så att man vill ha ett enkelt svar på denna fråga? Du vill veta vad det är som man ska akta sig för, vad man ska äta mindre av och vad som är ”hälsosamt”. Du vill veta hur du ska äta och varför du ska äta det. Det är därför som kaloriräkning blivit en sådan populär trend och tagit överhanden, just för att den bygger på den enklaste och mest logiska teorin i världen, vilket vi gillar. Andra komplicerade metoder med allt för mycket självtänkande åker självfallet i soporna och du övergår i stället till att ögna igenom kvällstidningarnas kvällsbilagor för att hitta den där mirakeldieten som får dig ”i form” på otroliga tre veckor.

Den ena metoden bättre än den andra. Funkar inte det testar du en annan metod, om inte den funkar, ja då provar du en annan och så håller det på. Kanske provar du någon pulverdiet som du sett på teve, fallit för den snygga och vältränade tjejen som sagt till dig att du enkelt kan rasa ner i vikt genom att följa deras diet? Problemet är att du måste följa dieten noga och är det så att du misslyckas, ja då är det inget fel på dieten, utan på dig. Men vad gör du då du prövat allt som många hävdar är det bästa? Då du tillämpat alla metoder, damsugit alla tidningar på information och skällt ut din läkare för att vara en inkompetent idiot? Ja då återstår bara extrem kaloribantning, det vill säga att du konsumerar ett betydligt mindre tillskott kalorier än vad du förbrukar, alltså ren och skär svällt och inget annat, och frågan är om det funkar?

Jo, det gör det nog, men frågan är om det är bra för dig, med tanke på att du faktiskt svälter. Du går med all säkerhet ner i vikt om du slutar att äta, men den mänskliga kroppen utgörs inte enbart av fett, det finns mycket annat som väger som tex muskler, men detta är inget som ditt BMI tar hänsyn till, vilket enbart mäter kroppsvikt mot längd. Och det är just det som denna metod bygger på. Om du lägger allt för mycket fokus på kalorier in och ut så får det dessa följder.

Något som män framförallt borde ta i beaktning är testosteronvärdet som du har. I vissa fall vid ett underskott så har man symptom som orkeslös, depression osv. 

Därför bör vi tillämpa andra metoder, vilken den är tänker jag inte svara på här, det får bli en annan gång. Kanske finner du svaret hos dig själv?

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
En kommentar Lägg till din
  1. Kalorier in och kalorier ut är exakt vad som gör att du går upp i vikt, ner i vikt eller bibehåller din nuvarande vikt. Precis som du säger kommer man att gå ner i vikt om du ligger på ett kaloriunderskott (dvs förburkar mer energi än vad du får i dig via din kost).
    Hur fungerar alla ”dieter” som någonsin funnits på vår jord? Jo dom skapar ett kaloriunderskott. ”Jag gick ner i vikt när jag slutade äta kolhydrater, kolhydrater gör dig fet!”, nej du gick ner i vikt eftersom kolhydrater innehåller kalorier (4kcal/g) och du minskade på dina kalorier. ”Men jag slutade äta all fett och gick ner i vikt, fett gör dig fet!”, nej du minskade på dina kalorier eftersom fett innehåller kalorier (9kcal/g). Det är ingen skillnad vad du kallar dieten, LCHF, paleo, keto. Dom fungerar alla på grund av att dom skapar ett kaloriunderskott för dig och det är den ENDA orsaken dom fungerar, vad förespråkarna av dessa dieter än försöker sälja dig.
    Så att gå ner i vikt är simpelt, simpelt betyder alltid dock inte lätt.
    Mvh,
    M

Kommentera