Behöver man kolhydrater?

Ja, den ständiga frågan. Men hjärnan behöver ju kolhydrater. Vi måste ha kolhydrater, annars dör vi. Och fettet herre gud, det är ju totalt livsfarligt.

Du har väl hört talas om åderförkalkning, man kan få sådant om man missköter sig och äter för mycket att det goda fettet. (Alltså det alla tycker är gott, dvs smör, och inte omättat fett typ margarin som livsmedelsverket anser som gott.)

Ja du vet, fettet klibbar sig fast i kroppens alla ådror och gör det svårare för blodet att transporteras ända tills det säger stop och du pang bara dör. SÅ är det inte, det finns inga bevis för att ett förhögt intag av mättat fett skulle orsaka åderförkalkning.

Men visst har de lyckats skrämma upp oss, alla känner väl till reklamen med milkshaken där det till sist bara säger stopp i röret. Detta är ren och skär skrämselpropaganda och inte information.

Jag har sedan några månader tillbaka ätit enligt LCHF:s lagar och regler, men först nu när skolan är i full gång har jag börjat förstått hur svårt det är för folk att acceptera att jag äter som jag gör. Det är ju inte normalt, och så länge alla är normala så är alla trygga. Men så fort något går mot strömmen så börjar folk tvivla och ställa sig frågan: Va, finns det ett val? Kan man göra så? Och svaret är, ja det kan man. Se tex Kalorier i pasta

Vid ett flertal tillfällen har jag varit tvungen att argumentera för mitt agerande mot personer som är helt övertygade om att de har rätt och jag har fel utan att egentligen veta varför, men så är det. Det får man leva med.

Men jag lovar att ge er svar. Besök min eller någon av de andra informativa bloggarna som behandlar detta ämne. Jag håller på att knåpa ihop en föreläsning som jag planerar att framföra inför skolans elever någon gång i framtiden. Då kommer svaren, men också frågorna och motangreppen ifrån elever och personal som stint tror på den nygamla läran om fettets skadliga verkan och kolhydraternas mirakeleffekt.

Men jag tänker utgå ifrån att alla har olika åsikter, liksom jag alltid har gjort. Ingen har egentligen fel och ingen har egentligen rätt. Det finns fler sidor på samma mynt. Men det är farligt att säga ”så är det”, därför undviker jag det, jag kommer att filma och lägga ut föreläsningen på bloggen för eventuella synpunkter, åsikter och annan feedback.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *