Chokladtryffel: ett underbart sockerfritt alternativ

Jag har under dagarna bakat chokladtryfflar, vilket låter mycket svårare än vad det faktiskt är. Här kommer Matfuskets första recept.

Det är enkelt, det enda du behöver göra är att smälta lite choklad i en kastrull som du placerat över en annan kastrull med kokande vatten. Detta tar lite tid, varför du samtidigt värmer upp grädden i en annan kastrull och när chokladen är smällt så tillsätter du grädden i smeten. När du fått en jämn och fin smet, tillsätter du smöret och snåla inte. Bry dig inte om siffran, ta så mycket smör som behagar, det kan aldrig bli för mycket av det goda. Så här gott kan det se ut . Chokladtryffel är en av mina favoriter och funkar utmärkt till kaffet, men kom ihåg att ha dem på en servett, det blir lätt lite kletigt.

Ingredienser för tryffel:

300 gram choklad. (Valfri sort och kvalitet efter plånbok.)

20 gram smör. (Bry dig inte om siffran, blanda i så mycket smör du tycker är gott, vad är det värsta som kan hända.

2 dl grädde

När du fått en fin och mycket god smet så ska du inte äta upp den. Häll istället över den i en annan liten skål och ställ in den i kylen eller frysen. I olika recept ges en viss tid, men jag brukar ha den i frysen ett par timmar eller så, det enda som händer är att det blir något svårare att få ur tryffeln ur skålen, men när du fått det, ja då är det bara att rulla, precis som när du rullar köttbullar. När du har fått små fina tryfflar, rullar du dem enkelt i lite kakao, sedan är det klart.

Men vill du göra det lite extra gott för dig, så kan du alltid blanda i någon likör eller något annat gott. Du kan också blanda i hallon eller några andra bär, vilket är riktigt gott. Experimentera lite med billigare choklad.

Tryffel funkar förövrigt väldigt bra till eftermiddagskaffet och är ett bra alternativ till bullen då du känner att energin dimpar. Men jag varnar dig, håll dem utom synhåll för andra, om du vill ha dem kvar för dig själv.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera