Förkväll: ensidigt och enkelvinklat

Efter det mycket omdiskuterade programmet Förkväll som sändes förra veckan, där kost och kollesterol stod på agendan har många och starka reaktioner vuxit. Ett bra exempel på detta är hur Kostdoktorn, efter sitt uppmärksammande i ett inlägg på sin sida, fick nära hundra kommentarer, och många av dem var upprörda. Så var det även i mitt fall.

Jag missade programmet då det sändes på teve, men såg det senare på webben. Det hann inte gå mer än ett par minuter av programmet innan jag kände hur jag fullkomligt kokade av ilska.

I programmet medverkar Bonde Susane, känd ifrån datingserien, Bonde söker fru. Hon kommer in i programmet med en bestämd åsikt och en bestämd ståndpunkt vad gäller kost och hur hon vill leva. Hon har känt av hur hennes mage blivit bättre sedan hon börjat med den mycket omtalade dieten LCHF, hon löper flera dagar i veckan och har ett mycket fysiskt krävande jobb. Allt detta med en kost bestående av lite kolhydrater och mycket fett och protein. Men trotts att hon klarar sig så bra, så läggs inte vikten på detta, ingen ställde frågan.

”Hur är det möjligt, hur kan hon vara så frisk och må så bra med så lite kolhydrater?

Nej i stället lades vikten på att få henne att tänka om, att finna något fel som kunde få henne att ändra sina kostvanor.

I programmet medverkade en Gunnel Åkerman ifrån Life Nordens största och ledande butik inom hälsa. Därutöver medverkade även en personlig tränare som under programmet visade ett antal träningsmetoder som hon utförde i programmet.

Men varför fanns det ingen företrädare för LCHF med i studion som kunde försvara Åkermans delvis falska påståenden?

Dessutom samtidigt som Åkerman hävdar att hon bör dra ner på det mättade fettet och övergå till lättare margariner, ”ploppar” en banner upp med texten ”Älska ditt Hjärta”, vilket fick det hela att starkt dofta jäv.

För att reda ut denna fråga ringde jag upp TV4 för att få svar på mina frågor angående programmet. Jag vill veta hos vem ansvaret ligger angående programmet. Jag blir kopplad till TV4:s växel, som i sin tur kopplar mig vidare till produktionsbolaget Titan.

Så här ligger det till:

När ett program sänds på TV4 är det i stort tre enheter som är inblandade i denna fråga.

TV4
Produktionsbolaget
Reklambolaget.
När jag blivit kopplad till Titan, ber jag om att få tala med produktionschefen för Förkväll. Jag blir kopplad men hon har ingen som helst lust att prata med mig, hon ber om att få bli mailad frågorna och hade ingen tid att ringa upp. Mycket oseriöst enligt min mening. Att svara på några enkla frågor är inte mycket begärt, men kanske kan man inte begära mer av TV4.

Jag ringer upp växeln igen och får prata med en person inom TV4 – gruppen.

Enligt TV4 så var det en ren tillfällighet att reklam för Becel dök upp i just det ögonblicket. Annonserna bestäms flera veckor innan programmet sänds och det är ekonomin som styr. TV4 bär inte ansvaret utan hänvisar helt till Titan, men Titan vill inte kommentera, vilket framställer TV4 som ett riktigt oseriöst och uppköpt företag.

Unilever har ökat sin marknadsföring dramatiskt under de senaste åren och förra året marknadsfördes Becel för nära 60 miljoner i Sverige, alltså är det de som styr vilken information som ska sändas i TV.

Men hur ska TV4 kunna sända ett program som talar till Unilevers nackdel, när stor del av deras ekonomi kommer ifrån det företaget.

Följaktligen kan vi helt utesluta program som ”Kalla Fakta” att granska margarintillverkning, och all annan information som talar till Unilevers nackdel.

Jag anser att TV4 väljer sina program efter ekonomi, det företag som ger bäst pengar får rätten att styra innehållet.

Det kan inte vara en slump. Det finns för många samband.

Slutligen: Hur skulle du reagera om det plötsligt skulle, dyka upp en banner med reklam för godistillverkaren Marabou, samtidigt som jag granskar den bästa chokladen?

Skulle trovärdigheten återstå?

Tror inte det.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *