Hur väljer du dina kryddor?

Hittade de här kryddburkarna i en hylla på Hemköp i Karlstad tidigare i år. Detta är rätt intressant faktiskt. Finner ni skillnaden med bara en blick, förutom namn och färg.? Nej trodde väl det. Om du gjorde det så har du röntgen syn

Så här är det.

  • Båda är köpta på samma butik i samma stad.
  • Båda är Curry.
  • Båda är av samma märke.
  • De står bredvid varandra i butiken
  • och båda kostar 14,90.

Men ändå finns en mycket stor och betydande skillnad. Nedan ser ni innehållsförteckningarna för produkterna vilket tydligt visar den skillnad jag syftar på.

Bilden till vänster är något oskarp men jag tror ni kan urskilja vad det står. För det första så har jag sedan barnsben alltid trott att en krydda var någonting som kom ifrån naturen. En svamp eller kanske ett torkat blad eller något. Men inte trodde jag att en krydda kunde innehålla så många ingredienser, särskilt inte som bilden till höger. Visst innehåller kryddburken till vänster många ingredienser, men uteslutande av naturlig art.

Däremot innehåller burken till höger en rad olika tillsatser som inte har någon naturlig koppling till naturen som till exempel natriumglutamat som är ibland de mest farliga tillsatserna som finns i våra livsmedel.

Natriumglutamat misstänks även kunna orsaka en rad olika symtom, främst hos barn men också hos vuxna. Misstänks kunna orsaka överaktivitet hos barn, röda utslag vid för hög konsumtion samt hyperaktivitet med mera. Läs mer om natriumglutamat.

Hur ska du som konsument kunna veta skillnaden mellan dessa två kryddor då du inte såg den nu?

Unilever som äger märket tar inte ansvar, de tänker inte ta bort sina tillsatser ur sina produkter, och varför skulle de det då ingen kräver att de gör det. Men å andra sidan så vet ju ingen om dess existens och har därför svårt att ställa krav.

Unilever hävdar i en intervju, jag genomförde tidigare i år, att det är konsumenten som efterfrågar dessa varor och att de följer sina kunders önskemål. Läs om mitt samtal med Unilevers VD Henri de Sauvage.

Kanske är det dags att vi börjar ställa krav. Kom igen nu.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa
En kommentar Lägg till din

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *