Hur viktigt är kolhydrater?

Argumenten är många men förklaringarna korta.  Argumenten för att kolhydrater är livsviktiga för oss matas vi med varje dag. Men finns det någonting som säger att vi behöver dem egentligen? Som jag skrev i ett tidigare inlägg så upptäckte dr. Burkitt ett samband mellan Afrikaner bosatta på landsbygden och färre fall av tjocktarmcanser än de som var bosatta i storstan.  Detta var nu femtio år sedan och mycket har hänt sedan dess. Men tack vare sådana ord ifrån en auktoritet började snart nya kostråd sprida sig världen över. Kolhydrater är livsviktigt för oss. Läs mer. Och som CharlotteTheOriginal kommentrerade efter detta inlägg.

Det var snarare så att “dom i staden” säkert åt mer finmalt vitt mjöl vilket ger insulin påslag, vilket kan kopplas till vissa och många cancerformer….där ibland tarmcancer.

Men nu till en liten reflektion. Tänk enkelt och logiskt, strunta i alla studier alla husmorsknep, läkare, dietister och egna preferenser.

Hur länge har människan ätit kolhydrater i så stor utsträckning som vi gör idag. Det är en svårt siffra att svara på eftersom våran konsumtion ökar hela tiden. Men bröd och spannmål har bara funnits i norden ca 7000 år, vilket med tanke på människan, med dess nuvarande utseende, har funnits i drygt 100 000 år, så är detta inte så lång tid. Kolhydrater är alltså ingenting vi har hunnit blivit anpassade för. Sådant tar lång tid.

Ett exempel:

Men kolhydrater behövs för en bra idrottsprestation!

Tänk dig de människor som lever på Afrikas jaktmarker eller Kalahariöknen som utför en enorm idrottsprestation varje gång de ska få en måltid. Tänk dig att springa fem till sex timmar efter en antilop för att sedan döda den när den lägger sig efter utmattning. Inte springer de med sportflaska fullproppade med kolhydrater och mängder av  socker. Inte har de kolhydratuppladdat och käkat mängder av pasta. Inte skär de bort den feta fettranden på köttet. Det är den mat de kan få tag i och den räcker till en enorm idrotts prestation. Detta är ett tydligt bevis för att kroppen kan fungera utan kolhydrater för dessa människor. Varför skulle inte detta gälla för oss västlänningar också?

Och jag kan lova er… det är inte margarin eller vegetabiliska oljor de tuggar i sig när fettranden segar mellan tänderna.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *