Konsistensgivare

Gillar du tårta och glass? – Jag med, men det är en riktig luring. Tårtor är nämligen en av de produkter som kan innehålla flest tillsatser. Om du till exempel tar en titt på innehållsförteckningen på den klassiska prinsesstårtan så får du se. Jag vet inte om det har blivit bättre nu men när jag senast granskade dem innehöll dem totalt 28 tillsatser. Leverantören Bageriet Konsum Värmland hävdar att det är ett måste, vad tror du?

Bakgrund

I takt med att konsumenternas intresse för ”äkta vara”, alltså riktiga råvaror, försämrades under 70 och 80 – talet, förändrades också våra livsmedel och vår mat. Industrin såg chansen att tjäna oerhört stora pengar på detta och en helt ny bransch uppkom då det blev allt vanligare att värma maten, tex då mikron kom.

Detta förde med sig att allt mer färdigproducerad mat började fylla våra butiker. Små praktiska lådor innehållande en komplett måltid och i samma takt minskades svenskens tid för mat radikalt ifrån att ha handlat om timmar på 50 talet till bara runt 10 minuter om dagen i dag. Men eftersom vi konsumenterna i huvudsak bara bryr oss om främst fyra saker: smak, pris, hållbarhet och snabbhet så bäddar detta för ett enorm fusk, eftersom industrin självfallet vill tjäna så mycket pengar som möjligt, som vilken annan industri som helst.

Nu var det till exempel möjligt att ersätta de naturliga kantarellerna i såsen till något som smakar kantareller eller ersätta hallon med något annat som inte har något med vår natur att göra.

Jag har tidigare skrivit om diverse olika kategorier av tillsatser som förgyller vår tillvaro och för att hålla dem i schack och utanför din mat så tipsar jag dig att ladda ner mina lathundar genom att klicka på på bilden till höger i panelen, det underlättar saken. Om du vill läsa mer, klicka på den kategori som intresserar dig, också i panelen till höger.

Konsistensgivare

Men nu tänker jag gå in på någonting som jag inte tidigare skrivit om men som du stöter på dagligen, oftast helt ovetande. Jag pratar om konsistensgivare som är ett samlat namn för emulgeringsmedel, förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel som du säkert känner till men inte vet om de är farliga eller vilka som är farliga och hur du lättast hittar dem i dun butik.

Syftet med att använda denna typ av tillsats är med anledning av att konsistensen måste förändras, men också för att göra det lättare att kunna blanda med andra livsmedel. Du finner dem i många olika produkter, se efter själv.

Men för att göra det möjligt för dig att veta vilka de är, för det finns många av dem, så listar jag dem här i nummerordning och diskuterar riskerna därefter. Här är några av dem som du garanterat äter dagligen.

De allra vanligaste är:

E 450 – framställs av fosforsyra

E 471 – framställs av ärliga fetter och oljor.

E 1412 – stärkelse som kemiskt modifieras

Misstänkta symtom

Med anledning av att denna grupp har så många misstänkta tillsatser kan jag inte ta med alla, men håll koll på dessa tre, om inte annat så brukar det stå, emulgeringsmedel eller liknande och då lägger du tillbaka produkten.

Symtomen kan ibland vara smygande, oklara och svårt att exakt sätta fingret på men många går av okänd anledning runt med dålig mage, magknip och andra symtom utan att veta varför. Ett tips är att kolla dina livsmedel. Ett mer allvarligare symtom är förstoring av blindtarmen. Det finns också misstankar om att modifieras stärkelse kan höja ditt kolesterol.

Slutsats

Om du läser på och får bättre kunskap så kan du lättare stå pall den svåra värld vi lever i. Du har lättare att välja rätt, alltså att välja rena produkter. Var extra försiktig med olika typer av soppor, bulgong och liknande, de är luriga. Om du vill läsa mer vill jag tipsa om Mats Eriks böcker som du säkert redan känner till men jag säger det igen. De är bra.

Självkart så har inte dessa symtom bevisats till hundra procent vara kopplade till dessa tillsatser, det finns inte tillräckligt med vetenskapliga studier för att testa alla dessa hundratals olika kemikalier, det skulle kosta hundratals miljoner kronor vilket ingen är beredd att punga upp. Det mest ekonomiska vore istället att konsumenten själv väljer det som han eller hon vill stödja. Det du köper är det du stödjer. Byt ut dina kostvanor och ändra din livstil så att du inte beblandar dig med tillsatser. Det spelar ingen roll vilken syn på kost du har så tror jag att de allra flesta inte vill veta av tillsatserna, även om det blir en naturlig följd av  vissa dieter.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera