Kostchefen säger nej till standardmjölk, anledning: den är för fet

Nu har jag besökt kostchefen här i Kristinehamn. För en tid sedan försökte jag införa standardmjölk, alltså 3% mjölk, ett förslag som vår nya kostchef Görel Jernberg sade nej till. Anledningen var mycket enkel, den innehåller för mycket mättat fett.

Ja i ledningen för min kommun råder stor fettskräck. De verkar vara livrädda för det mättade fettet, att det på något sätt skulle vara upphovet till dagens världsomspännande fetma. Kristinehamns kommun vill inte bidra till detta, de vill minska övervikten lite genom att dra ner på detta fett. Men som många vet så finns det inte en enda studie som bevisar dess skadliga verkan. Jo, visst finns det studier men inga långsiktiga och av god kvalitet.

Nej det här med mättat fett är ett kapitel för sig. Folk har i alla tider debatterat denna fråga känns det som, även fast detta inte var ett problem i början av förra seklet. Jag tror att fettskräcken sitter hårt inbiten hos många människor, en myt som gick till sanning för många år sedan.

Kanske det är fettskräcken och viljan att minska andelen överviktiga barn eller så är det rädslan att sticka ut som Kristinehamns kommun inte vågar servera standardmjölk. För så är det, i detta land får man inte sticka ut. Folk i allmänhet styrs av den så kallade jantelagen vilket också gäller kommuner.

Jag liksom många andra som lever enligt en mycket kontroversiell livstil där man i stort sätt gör raka motsatsen mot alla andra. Och att inte följa strömmen är oerhört provocerande, det börjar storma kring folk tidigare trygga båt.

Och jag tror att det blåste förbi en kall bris inne på kostchef Görels kontor här om dagen. Jag hade bestämt träff, jag hade ringt dagen innan för at vara säker på att hon var på kontoret.

När jag kommer in på kontoret så har hon förberett en bunt papper utskrivet ifrån livsmedelsverket samt så stod Birgitte Brunsell, föredetta kostchef, på hennes högra sida. Hon sa nästan ingenting, jag undrar vad hon gjorde där.

Det kunde inte undgå att slå mig hur jag skulle ha reagerat om jag vore kostchef och en elev hade ringt och bestämt ett möte. Självklart hade jag tackat ja och glatt låtit eleven komma in. Inte hade jag, om jag inte tidigare visste vem eleven var, förberett mig med en bunt papper samt ställt biträdande vid höger sida.

När jag summerar mitt besök ser jag det inte som ett nederlag trots att Kristinehamns kommun inte tänker gå med på mina förslag. Ett av dem innebär att kommunen beställer hem alla tre typerna av mjölk, blå, grön och röd, så att eleverna får välja själva göra ett val.

Kristinehamns kommun tänker även återinföra margarin till alla skolor och snart försvinner antagligen mellan mjölken.

Här kan vi inte hålla tyst, Kristinehamns kommun nekar skolköket att servera så lågt processad mjölk som möjligt men tillåter kiosken att servera sockrade produkter.

Jag tänker att skriva ett drabbatinlägg i NWT om detta, för tydligen behövs ett folkuppror för att göra en förändring.

(Uppdaterad den 13 november kl. 16.45) Anl: Reducering  av stavfel

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *