Nu varnas det för AZO färgämnen

Ja nu börjar det hända saker, äntligen. Jag läste i en artikel i Expressen i förrgår att nu kommer en ny märkning att träda i kraft inom kort. Det handlar om godis, innehållande de där farliga AZO – färgämnena ni vet som är bland de farligaste färgämnena som vi har i våra livsmedel. De används helt i industriellt syfte med anledningen att ge godiset en bättre glans och skarpare färg för att locka  barn, men även godissugna äldre.

Vissa azofärgämnen kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos en del personer. De som drabbas är i huvudsak de som redan har någon form av allergi.

Vanliga symtom är hudutslag, som oftast är lindriga. Andra symtom som astma, nässelfeber och eksem har också rapporterats.

Eftersom överkänslighetsreaktioner är vanligare hos barn än hos vuxna är det troligt att det främst är barn som drabbas.

Just hos denna typ av tillsats finns en rad olika misstankar. Den nya markeringen lyder:

”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration.”

AZO – färgämnena var helt förbjudna i vårt land före EU – inträdet men som liksom nära hundra andra tillsatser godkändes vid denna tidpunkt. Om den nya märkningen kommer att hjälpa konsumenterna, vet jag inte, men vi är i alla fall ett steg på väg. Hoppas att Livsmedelsverket arbetar på att förbjuda dem helt, vilket kanske inte är möjligt med tanke på EU.

Min kommentar: Skippa godis helt om ni kan, ni undviker både socker och den andra skiten som finns där i. Om ni ändå inte klarar er utan så ta min lathund till hjälp för att hålla er undan det värsta. Information om de olika tillsatserna finns att läsa på sidan, om inte så går det bra att maila. Bojkotta skiten, visa att sådant här vill vi inte ha.

Jag har tidigare skrivit om dessa typer av tillsatser och för den som vidare är intresserad så lämnar jag lite matnyttigt nedan:

Läs mer om AZO – färgämen

Ladda ner lathund för att hålla ordning på tillsatserna.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera