Olika typer av fett

Enda sedan barnsben har vi fått höra talas om det ”goda” och det ”onda” i nästan vad det än gäller. Men kanske extra tydligt då det gäller vilket fett som är nyttigt. Du har antagligen fått höra många gånger att det mättade fettet skulle vara skadligt för dig och din hälsa och att det omättade fettet skulle vara hälsosamt. Att om du äter för mycket mättat fett så kan du få åderförkalkning vilket kan leda till hjärtinfarkt.

Vem känner inte till milkshakeeffekten? Ja ni vet reklamen där det tar stopp i sugröret.

Men faktum är att det aldrig i någon studie gått att bevisa att mättat fett skulle vara skadligt för oss människor, vilket också vore konstigt på grund av att vår kropp till stor del består av det. Det är också så att kroppen lagrar just denna typ av ”farliga” fett då vi blir överviktiga och feta. Dessutom består vår hjärna till stor del av det. Nästan 70 – 80% faktiskt.

Men vad är det då som skiljer dem åt. I detta inlägg tänker jag inte beskriva på vilket sätt det mättade fettet skulle vara farligare för oss människor utan mer kemiskt skilja dem åt.

På bilden till höger ser du en modell som i detta inlägg ska försöka illustrera en fettmolekyl. I varje fettmolekyl sitter en radda med kolatomer, alltså de svarta. På varje kolatom sitter en eller flera väteatomer,alltså de vita. Självfallet är dessa fettmolekyler längre och kan bestå av en lång radda av kolatomer och påhängande väteatomer. Vad är det då som skiljer de olika fettyperna åt? Jo så här är det lite förenklat.

Mättat fett

Fettet är mättat då fettmolekylen är fullständig, det vill säga att det sitter två väteatomer på varje kolatom, det fattas ingen. Detta gör att den blir hård och svår att böja, vilket i praktiken innebär att fettet blir hårt och kan du komma på något typ av fett som är stenhårt i rumstemperatur…?  Tänk efter nu…, rätt, klart det är smör men också även kokosfett som är bland det mest mättade fettet vi har idag. (Alltså GÄTTE onyttigt) I regel kan man säga att det mättade fettet blir man mätt av och det omättade blir man det inte, lågsikt va, i alla fall enligt egen erfarenhet. Detta fett kallas även för animaliskt fett.

Men hur ligger det till med det flytande då?

Omättat fett.

Det är lika lätt att avgöra om fettet är omättat som när det är mättat. Om det mättade fettet är hårt och obrebart på mackan så måste ju det omättad fettet vara tvärt om, alltså flytande. Några exempel på detta är olika typer av oljor till exempel, solrosolja och palmolja. Det förstnämnda finner vi ofta i potatischips och det andra i margariner. Det är av den anledningen OLW har en stor solros på en del av sina chipspåsar och Becel har vackra vyer över oljeplantage i sina reklamer.

Det som gör att det omättade fettet flyter är att det fattas en liten vätemolekyl vilket gör att fettlängden blir fladdrig och böjbar. I praktiken innebär det att fettet blir lösare och flytande.

Fleromättat

Det ovanstående omättade fettet kallas om man man ska vara noga, enkelomättat fett av den enkla anledningen till att det bara fattas en molekyl. Så om det fattas flera molekyler vad kan det kallas då… rätt igen, självklart blir det fleromättat fett. Fleromättade fettsyror finner vi i till exempel avokado och fet fisk.

Men bordsmargarin då, det flyter ju inte? Nej bordsmargarin eller bakmargarin har fast form. Men nu är det så att margarin är ett kapitel för sig, vars tillverkning ni kan läsa mer om här. Men liksom allt då det gäller margarin så försöker man imitera den naturliga produkten smör så gott det går. Man sminkar och parfymerar fettet så att det blir riktigt fint.

Men hur gör man då för att få ett omättat fett, där det fattas en eller flera molekyler, att bli hårt som smör, där alla molekyler sitter på sin plats? Logiken är enkel. Det är väl bara att trycka dit en molekyl då, så har vi ju ett mättat fett med fin form. Svårare än så är det ju inte.

Härdat fett

Vilket vi får då är det fettet som kallas för härdat fett, alltså att man har pillat dit en liten molekyl så att det efterliknar mättat.

Sammanfattning

Så vilken typ av fett är det vi människor består av, lagrar vid övervikt och som vår hjärna till stor del består av?

Vilket fett är det som våra ”experter” påstår är farligt?

Om de hade rätt, så vore det som om jag skulle säga till min katt:

”Spotta ut musen. Den innehåller för mycket mättat fett och för mycket protein. Du kan få åderförkalkning vilket kan sluta med en plötslig hjärtinfarkt som kan leda till omedelbar död. Ta lite torrfoder här istället. Det innehåller låg andel mättat fett och mycket mycket kolhydrater. Du vet det är viktigt för hjärnan… titta inte på mig sådär. Jag vet att du gillar möss, men du måste tänka på hälsan om du ska leva länge. Lyssna på våra experter de vet bättre än din mor som lärt dig att jaga möss.

Eller något liknande…

Referenser:

”Ät dig frisk med LCHF” av Lars Erik Litsfeldt.

Sanna Edhin.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *