Risker med att använda mikrovågsugn

Sedan mikrovågsugnen trädde in i våra svenska hem under 1970  – talet, har det blivit allt vanligare att utesluta gammal traditionell matlagning, för att istället ägna sig åt att köpa färdigpackad mat, som bara är att värma upp. Det är enkelt, bekvämt och maten är bara att värma upp. Men har vi någonsin tänkt tanken att det kan vara farligt?

En studie utförd vid Stanford University undersökte effekterna av att mikrovärma bröstmjölk. En av forskarna angav att mikrovärmd bröstmjölk, även på låg värme, kan förstöra några av de viktiga sjukdomsbekämpande förmågorna. De hävdade att förutom uppvärmning, fanns många andra störande förändringar i mjölken

Man kan se följande negativa effekter på maten:

• Aktiva proteiner (enzymer) destabiliseras och inaktiveras.
• Mjölkens struktur ändras och den blir surare.
• Alkaloiderna (viktiga cancerhämmande ämnen) försämras hos grönsaker.
• Biotillgängligheten av vitaminer och mineraler minskar.
• Matens vitalkraft försämras kraftigt.
• Matsmältningen har svårare att bryta ner mikrovågsvärmd mat.
• Näringsämnena förändras så att det leder till tillfälliga försämringar av blodet.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera