Söt utan socker

Dags att tänka på hur mycket läsk du stoppar i dig kanske. Du har väl läst expressens artikel som publicerades igår där Emily, 28, berättar om hennes missbruk av läskedrycker. En nyligen publicerad amerikansk studie visar att en förhög konsumtion av läskedrycker ger en negativ effekt på vår största muskel, hjärtat.En för hög konsumtion ger upphov till högt blodtryck vilket är kopplat till stroke och hjärtinfarkt.

Detta får mig att reflektera över hur dagens unga, grabbar och tjejer i min ålder mår. Hur kan deras blodtryck se ut. Inte nog med att de dricker stora mängder läskedrycker med mycket socker, nej de dricker också lightdrycker och ennergidrycker vars den sistnämnda är fullproppad med taurin.

Denna typ av missbruk är så pass vanlig att jag slår vad om att ni alla som läser det här känner någon som har ett läskemissbruk, tänk bara efter lite. jag har bekanta som dricker upp till fyra läskedrycker om dag och jag intervjuade en person här om dagen som berättade att han kunde i vissa perioder dricka över 2 liter läsk om dagen. (Han har nu mera slutat med det.)

Detta får mig att tänka på en händelse igår kväll. Jag var på väg hem, jag hade varit i stugan några dagar. Jag passerade tågstationen och såg ett enda långt tåg med Coca Cola. Ett dussintal vagnar rullade fram. Låt oss gissa hur många liter läsk som där i fraktades och låt oss anta hur många personer som lär få höga blodvärden tack vare just den transporten.

Som tur var rullade vagnen mot Stockholm och enligt min erfarenhet så är Stockholmare tillräckligt stressade så en liten knuff på blodtrycket kanske inte gör någon märkvärd skillnad.

Läs mer om studien:

http://circ.ahajournals.org/cgi/content/abstract/CIRCULATIONAHA.109.911164v1

(Sammandraget är fritt att läsa men studien kan bara laddas ner av medlemmar.)

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *