Tillsatser i mat

Så här i butikhyllornas djungel kan det vara svårt att hålla koll på alla olika varianter av chips, nötter, soppor och halstabletter och veta vilken av dem som innehåller smakförstärkare och andra tveksamma tillsatser. Ett bra tips är då att som princip alltid hålla sig till originalet, då du allt som oftast undviker dessa kemiska ämnen. Ta till exempel chips. Bilderna du ser nedan är ett bra exempel.

Dessa båda chipspåsar är av samma leverantör men av två olika sorter. Den till vänster är original och den till höger kallas för ”Sour cream and onion”, och dessa två bilder gör detta samband extra tydligt att se. Den till höger innehåller en rad olika tillsatser som vi inte känner till samtidigt som den till vänster bara innehåller tre ingredienser som alla känner till. Visserligen så finner du inte natriumglutamat i någon av påsarna i alla fall vad du kan läsa.

Det man särskilt bör beakta är att tillverkarna vet att vi konsumenter börjar bli allt mer medvetna om detta faktum med tillsatsernas påverkan på vår kropp, därför så försöker de dölja det så gott det går. Det finns någonting som kallas för jästextrakt, vilket du finner på bilden till höger längst ut till vänster på raden näst längst ned i innehållsförteckningen. Denna ingrediens bör vara en varningsklocka. Det kan mycket väl vara så att det gömmer sig natriumglutamat inuti den, det har du som konsument ingen chans att få reda på. Inte ens tillverkarna vill kännas vid detta faktum.

Nästan hälften av de typer av jästextrakt som finns på marknaden idag, innehåller natriumglutamat. (Anledningen till att tillverkarna inte behöver skriva ut ingredienserna inom parentes ät för att jästextrakt räknas som en råvara och ingen tillsats, vilket inte gör saken lättare för dig). Jästextrakt förekommer också i varor som tydligt på förpackningen visar att ingen smakförstärke innehålls. I det fallet är det bara att lita på tillverkarna eller ring och fråga dem. Dock har jag försökt och inte fått något svar. Läs om mitt samtal med Henri Sauvage.

Nedan följer ett bildexempel till för dig som vill läsa mer:

(Bilderna är något oskarpa, klicka på dem så blir dem större.) I detta exempel ser du två olika typer av halstabletter av samma märke. Den till höger innehåller det extremt farliga ämnet aspartam vilket är helt uteslutet i den till vänster. Där emot innehåller den ett nära besläktat ämne kallat Accessulfat – K.

Slutsats: I takt med att vi konsumenter blir mer och mer kunniga inom detta område så utvecklar även tillverkarna planer för att kunna överlista oss, vi ligger alltid steget efter. Men försök att tänka till lite då du befinner dig i butiken och ställ dig frågan. Ska jag välja den där med extra smak eller ska jag ta originalet? Är det verkligen riktig smak jag känner eller är det något fusk? Enligt min egen åsikt så brukar originalen vara godast i längden.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *