”Utan E – nummer i maten kan vi faktiskt dö”

Läste just en krönika på ”Allt om mat.se” skriven av städtanten Marie – Louise där hon kritiserar dagens skepsis mot de nya tillsatserna. Hon menar att denna hysterin är på tok för överdriven och att folk borde sansa sig en aning.

När Marie Louise Danielsson Tham befann sig vid frysdisken vid Grythyttans enda livsmedelsbutik, efter att ha upptäckt att den ”Äkta” blomkålen var slut, tog hon sig hit och plockade till sig några ”falska i en plastförpackning. Detta kan hon göra med gott samvete efter som hon tror helt och hållet på livsmedelsverket och har deras fulla förtroende. De har ju godkänt tillsatserna och då är de ju säkra.

Men om Marie Louise visste hur många tillsatser som tagits bort under åren och hur många som godkändes vid EU – inträdet, skulle hon då ha samma förtroende. Hon pratar om bakpulver och hjortronsalt och refererar till deras E -nummer. Hon pratar om att butikerna skriver ”Inga tillsatser” på dörren och i själva verket använder de just bakpulver som är en tillsats i denna bemärkning.

Detta måste vi reda ut. Det är självklart inte så att alla livsmedel bemärkt med ett E – nummer är farliga.  Detta tycker jag att hon spelar lite  extra på och fördummar dom som inte har kunskapen. Hon har ju kunskapen, hon är klok. Till och med så klok att hon överlåter hela ansvaret åt vårt kära livsmedelsverk och inte tänker själv. Det butiksägaren menade med skylten, är att de inte använder några extra överflödiga tillsatser i till exempel kryddor och annat. Förhoppningsvis används inte ens margarin.

Jag oroar mig för sådana som Marie Louise som försöker trycka ner sådana personer som försöker att göra sitt bästa mot kampen. Sedan att tillsatserna ändå finns där fast i sitt fulla svenska namn som mest låter som något asiatiskt oförståeligt språk, beror ju mest på okunskap. Kanske borde Marie Louise informera detta och sprida sin kunskap eller så är det hon som bör informeras.

Vad vet jag

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *