Vad är Omega 3 och 6?

Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om vad som skiljer olika fettyper åt rent kemiskt. Detta är sådan information som somliga tycker är onödig information men vilket jag anser är viktigt om du vill kunna överbevisa tvär ”förstå-sig-på: are” och läkare. Men det återstår två viktiga fetter. Omega 3 och 6.

Att det är nyttigt att äta mycket omega 3 har du säkert hört många gånger. Att man blir smart av fisk är en annan. Detta beror just på att vissa studier påvisar att omega 3 ska ha en positiv effekt på vår intelligens och att vi får allmänt lättare att koncentrera oss. En studie visade till exempel att barn som kontinuerligt förtärde mycket omega 3 fick bättre studieresultat och kunde koncentrera sig bättre. Omega 3 hittar vi till exempel i mycket fet fisk. Det är där ifrån det kommer.

Minns du förra inlägget i detta ämne, där jag beskrev en fettmolekyl som en radda med kolatomer varpå två väteatomer hade sitt fäste. Om denna molekyl var komplett, dvs att det inte finns några lediga platser säger man att fettet är mättat. (Klicka här, för att läsa det igen.)

Jag förklarade också att om det fattas väteatomer på en av dessa kolatomer så kallas det enkelomättat fett och är det flera så säger man att fettet är fleromättat. Men det som utgör Omega fettsyror är följande.

Omega 3

Omega kallas den yttersta kant på fettmolekylen varifrån man räknar i detta sammanhang. Omega fettsyror är inte mättade och var förslagsvis kan det då fattas en eller flera vätemolekyler…? Precis, den tredje ifrån kanten.

Det som utgör en omega 3 molekyl är att det fattas vätemolekyler på den tredje kolatomen ifrån kanten, det vill säga Omega.

Omega 6

Och kan du nu gissa vilken atom som ska fattas för att det ska bli en Omega 6 fettsyra…? Ja men visst är det så, helt rätt. Den sjätte ifrån kanten saknas, hur enkelt som helst.

Och nu tänker du så här. Varför i all världen behöver man kunna något sådant här? Jo för då din läkare, dietist eller någon annan mycket klok person knäpper dig på näsan och säger att du har fel och att det mättade fettet är det mest onyttiga du kan äta, så ger du en snäpp på örat tillbaka och visar att du har mer bakgrundsfakta än denne.

Kunskap är kul i sådana sammanhang.

Kunskap är makt var det någon som sa, men vem vet jag inte…

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *