Vad betyder de olika märkningarna?

Med alla dessa märkningarna för olika typer av livsmedel kan vara riktigt krångligt. Vad står dessa för och varför finns dem?

Bra miljöval

Naturskyddsföreningens märkning som tagits fram i samarbete med handeln. Deras två grundidéer är att naturresurser måste sparas. Den biologiska mångfalden och människans hälsa ska inte få hotas. Det innebär i stort sett att giftiga och kemikalier som är svåra att bryta ned bör inte användas.

 

EU-ekologiskt

Baserad på lagstiftning dvs EUs förordning för ekologiskt jordbruk. Märkningen visar att 95% av produktens ingridienser är ekologiskt certifierade.

 

EU Ecolabel

Granskar produkter från råvara till avfall, detta är EU:s officiella miljömärkning. Då svanen är så etablerade i Sverige så är det inte mycket märkningar med EU Ecolabel.

Fairtrade

Fairtrade är en märkning för arbete mot förbättrad arbets och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Fairtrade-certifierade råvaror har ett minipris på världsmarknaden.

 

FSC – Forest Stewardship Council

En miljöcertifiering av ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart skogsbruk. Märkningen kan sättas på trä- och pappersprodukter som kommer från hållbart skogsbruk eller använder återvunnet material, t ex trädgårdsmöbler och grillkol.

 

GOTS

Global Organic Textile Standard (GOTS) är en världsledande standard för textil tillverkad av ekologiska fibrer. Standarden definierar miljökriterier längs hela den textila leverantörskedjan och ställer även krav på och efterlevnad av social kriterier.

KRAV

Kontrollföreningen för ekologisk odling, KRAV, är ett privat initiativ för ekologisk märkning. Har en ny logotype fr o m 2010 då de infört bland annat klimatregler i regelverket. I grunden står KRAV för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar. Jämfört med EUs ekologiska märkning har KRAV tuffare regler för djuromsorg.

 

Svanen

Officiellt nordiskt miljömärke med miljö- och klimatkriterier för hela livscykeln. Visionen är ett hållbart samhälle. Används på kemiska varor, hygienartiklar, maskiner, butiker m m. Sköts av Miljömärkning Sverige AB som bl a ägs av staten.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *