Mat för många

Mat för många är den delen av matlagning som dom flesta vardagskockarna undviker. Det är många som tycker att det är för svårt eller kostar för mycket att laga mat till många personer. När man är van att laga mat till sig själv och sin familj, så blir man ofta nervös att man ska misslyckas när man måste laga mat för många. Men det behöver varken vara dyrt eller svårare att laga mat till större grupper, vilket vi kommer bevisa här!

Det är alltid roligt att ha stora fester, där man bjuder in sina vänner på middag. Men när det kommer till matlagningen som måste ske i större volym än vad man normalt sett är van vid så kommer det att gå åt mer tid till förberedelser och matlagning. Det är också ofta kostnaderna för maten drar i väg mer än vad man önskat.

Men att laga mat till större sällskap behöver varken vara dyrt eller så avancerat som man tror. Därför bestämde vi oss för att dela med oss av våra favorit recept som du kan använda dig av som varken kostar en förmögenhet eller är särskilt avancerade.

I listan med recept kommer vi att hålla oss till saker som är lättlagade, billiga måltider som passar bra till många och framför allt är riktigt goda!

Vi förväntar oss att du redan har basvaror hemma i skafferiet och satsar på att varje måltid skall räcka till ungefär 10 personer med en kostnad som kommer att hamna på runt 200 kronor.

 1. Knytkalas
  Anledningen till att vi placerar knytkalas som nummer ett är framför allt att det är billigt och att det blir mindre tidskrävande för värden, då alla förväntas ta med någonting till festen. Man kommer överens om att alla tar med sig olika små-rätter till kalaset och sedan ställer man fram allt på långbord och delar på allt. På så sätt delar man upp kostnaden och ansvaret för maten över hela sällskapet. Förutom att vara bland det bästa lösningarna till mat till många, så är det också riktigt trevligt!
 2. Spaghetti med tomatsås och grillad grönsaksmix
  Kanske något av det bästa du kan servera under sommaren då urvalet av grönsaker ökar och är blir billigare! Plus att maträtten går att servera till både vegetarianer och veganer om du använder pasta tillverkad utan ägg. Det är simpelt och gott, bara att koka en stor mängd pasta och sedan blanda i krossade tomater, tillsätt vitlök och örter och krydda efter smak. Grilla eller rosta valfria grönsaker i ugn, det bästa med sommaren är att det finns så mycket olika att välja bland och det är mycket billigare så här års! Blanda i hop grönsakerna med pastan och servera!
 3. Pulled Pork Wraps och Kålsallad
  Du kan oftast köpa en stor mängd fläskbog för väldigt lite pengar.. Ett kilo brukar gå på runt 60kr vilket gör det perfekt att servera till ett större sällskap. Det absolut bästa sättet för att tillaga bog är genom ett långkok, detta för att köket ska bli mört och gott. Lägg köket i ugnen och låt det koka på låg värme minst 5 timmar, gärna längre för en godare smak och mörare kött. Servera köttet i tortillas tillsammans med en enkel kålsallad.
 4. Hemlagad Pizza serverad med grönsallad
  Någonting som alltid går hem är pizza och det är så otroligt mycket godare när du gör den själv! Hemligheten till att göra en god pizza är att inte göra det för komplicerad, dvs använd inte för många toppings! Det blir mycket godare och det blir billigare! Du kan göra flera pizzor och hålla dig till 1-2 toppings per pizza, en riktigt god mozzarella och en hemgjord tomatsås kommer vara guld värt och ger din pizza en bra bas. Ett mycket gott tips är att ha på lite olivolja över pizzan innan du ställer in den i ugnen. Servera direkt tillsammans med en enkel grönsallad.
 5. Burritos med bönor och ris
  Ännu ett strålande recept som passar bra för vegetarianer. Ris och bönor är riktigt billigt att köpa, speciellt om du väljer att köpa torkade bönor i påse. Bönor innehåller också en bra mängd protein, vilket gör att dom passar perfekt som ett substitut till kött. Blötlägg bönorna innan du kokar upp dom och blandar ihop det med riset, smaksätt blandningen med en nypa örter och krydda efter smak. Servera i tortillas. Ett tips är att göra egna tortillas – Det är otroligt billigt och går i princip inte att misslyckas med.
 6. Ost och spenat frittata
  Att köpa en stor mängd ägg är alltid billigt och mättar otroligt bra. Tillsammans med lite ost och spenat kan du sedan tillaga en riktigt god frittata. Att göra en god frittata är enkelt och du behöver inte använda dig utav spenat om du inte vill, ta vad du har tillgängligt. Så som tomater, paprika eller andra grönsaker.
 7. Fluffiga pannkakor serverade med frukt
  Vem älskar inte pannkakor? Tillaga en gäng fluffiga pannkakor och servera till gästerna, det är både billigt och gott! Be dina gäster att ta med deras favorit frukter och bär och servera det tillsammans med pannkakorna.
 8. Kycklinglår i Balsamvinäger med rostade morötter
  Detta är en simpel och riktigt god maträtt som är svår att misslyckas med. Kycklinglår brukar oftast finnas att köpa relativt billigt och dom brukar ha mycket mer smak när dom får ligga i ugnen och gotta till sig tillsammans med lite balsamvinäger, örter och kryddor. Toppa sedan med parmesan och servera med ugnsrostade morötter. Galet gott och super billigt!
 9. Sädessallad med rostade grönsaker och miso soppa
  Ett super bra alternativ som måltid för många personer som också är lätt att laga, blanda t.ex dinkel tillsammans med lite rostade grönsaker så som morötter, squash eller vad du har hemma. Det är billigt och du blir riktigt mätt! Du kan också servera en simpel miso soppa som tillbehör.
 10. Gryta
  När du kokar upp en gryta kan du ha i vad du vill, kött, grönsaker, örter, kryddor. Ja i princip vad som helst. Varför inte lite nötkött och potatis och koka ihop det till en härlig gryta som du serverar tillsammans med lite nybakat bröd. Simplare än så här blir det inte!

Vi hoppas att du nu kommer att kunna laga mat till många utan att känna att det behöver bli för dyrt, eller för avancerat i köket!

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera