Är kanel giftigt?

Är kanel giftigt? det kan tydas på olika sätt. Undvik att köpa kanel från affären och börja läsa vad den faktiskt innehåller. Det finns kanel som inte innehåller giftet kumarin.

Kanel utvinns från meter långa ”skott” som man tar barken av. Strimlorna av barken lämnas sedan att jäsa. Yttre skiktet avlägsnas och torkas.  De största producenterna av kassiakanelen är… trummvirvel… nej ni gissade rätt. Kina, Vietnam & Indonesien. Medan Ceylonkanelen kommer framförallt från Sri lanka. Varför ska vi då ge våra barn ett erkänt gift när det finns bättre alternativ, som kan vara lite mer kostsamma?

Kassiakanelen innehåller alltså giftet Kumarin. Det klassas som lätt giftigt och kan ge upphov till leverskador vid stora intag. Det bör alltså inte ätas av barn.

Kanel har mycket antioxidanter som kan hjälpa till med blodsockersreglering, men antioxidanter har mångsidig påverkan på kroppen! Det har till exempel varit vanligt att diabetiker tar en tesked med kanel för just blodsockernivåerna.

Men vad fasen är det här Kumarin och varför finns det i kanelen? Jag vill ju ha min kanel-gröt!
Kumarin är det du kan känna doften av när grannen klipper gräsmattan, eller om du har erfarenhet av bondgård så är det även det som kan doftas av nyslaget hö. Det kan alltså återfinnas i bland annat i olika grässorter men även lavendel och olika köver-sorter. Det används tex i parfym och olika mediciner.
Kumarin förekommer alltså i kassiakanelen naturligt och är nära besläktad.
Om ni vill leta efter äkta kanel, då föreslår vi att ni letar efter Ceylonkanel som även kallas Cinnamomun verum eller Cinnamomum zeylanicum.
Denna typ av Kanel innehåller väldigt mycket mindre Kumarin än den nära besläktade Kassiakanelen. Det finns även människor som är mer och mindre känsliga till Kumarin, det känns ju ändå lite dumt att chansa när det enda som skiljer dessa är en prislapp & mindre gift.

 

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera