Citronsyra (e330, antioxidationsmedel)

Citronsyra låter som en rätt trevlig grej. Lite fräscht och syrligt, och det kan den vara. Citronsyra förekommer naturligt i kroppen samt flera olika frukter, varav citron är en. Men e330 gör däremot inte det. Den främsta uppgiften som citronsyra har i livsmedel är ett konserverande medel som gör att fett inte härskar. De hjälper även vitaminer , tex Vitamin a, b, d,e samt b2 bevaras bättre. Det kan även hittas i väldigt många produkter, några få exempel kan vara tvätt & sköljmedel, krossade tomater, läsk, godis samt hud & hårvårdsprodukter. Det finns hur många fler exempel som helst, så kolla gärna efter e330 i dina vanliga livsmedel så kommer du antagligen se att du konsumerar en del.

Problematiken ligger förmodligen inte i det naturliga producerade Citronsyran, utan den som görs på sockerlösning (ofta gjord på majs) då den är dyr att framställa naturligt.

Det tillsätts svampar av svartmögel (ja det som kan föröda hus) som äter sockret, och producerar då fram bland annat Citronsyra. Nästa steg i tillverkningen är ju såklart att bli av med svartmöglet då detta inte föredras att äta. För att göra detta så tillsätter man släckt kalk, vilket är ett väldigt basiskt ämne.

En största tillverkarna av detta är baserade i Kina,
Citronsyra kan ge såkallade atopiskt eksem, en kronisk inflammation i huden. Många brukar behandla det med olika krämer, typ kortison eller mjukgörande. Men flertalet vittnar om att de blivit symptomfria av att sluta äta denna tillsats på bara en 3 veckors period. De ska även inte ha samma problem med den naturliga citronsyran som kan återfinnas i olika frukter. Problematiken kan vara att det blir en ”Cocktail effekt” när Citornsyra kan återfinnas i så många livsmedel, att det konsumeras för stora mängder av den och därav så får man olika symptom. Inte så ofta man sitter och klämmer 10 citroner under en dag, men om ämnet likvärdigt 10 citroner kan återfinnas i samtliga av dina livsmedel så förstår jag absolut att man kan få symptom. Det finns dock inga forskningar som styrker att Citronsyra har de bieffekterna som många upplever. Men är du en av dem så rekommenderar jag att byta ut e330 ur dina livsmedel under en tre veckors perioder och se om du känner någon skillnad!

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera