Natriumhydroxid – e524 kaustiksoda

E524 – Natriumhydroxid är ett surhetsreglerande tillsats som vanligtvis används inom tillverkning av godis, tvål samt en vanlig propplösare. Som du kanske ser så är det ett starkt ämne som är vanlig inom rengöring. Det framställs kemiskt och är extremt frätande på hud & slemhinnor, det skulle bli stora frätskador på kroppen vid hudkontakt!

Natriumhydroxid, eller mer känt som Kaustiksoda  är alltså ett av de farligaste ämnen man har i ett hushåll. Inom livsmedel används det frekvent inom snacks & godis då den har surhetsreglerande egenskaper. De surhetsreglerande egenskaper uppstår pågrund av att Kaustiksoda är ett oerhört basiskt ämne som då motverkar syror (sura ämnen).

Förutom godis & snacks så finns det mer livsmedel som kan vara mer kända, och dessa är lutfisk & Bretzels!
Bretzels är en känd  Kringla som framställs genom att föra ihop en deg och sedan doppa den i Kaustiksoda, på med lite grov salt och in i ugnen! Det bör noteras att man med största säkerhet inte vill ha detta på kroppen då som tidigare nämnt kan ge frätskador på både hud & slemhinnor.

Då kan det kanske kännas lite dumt att använda något man kan rensa avlopp med i maten? Och det är säkerligen möjligt att det är! Enligt livsmedelsverket får det användas obegränsat men dock inte mer än vad man behöver. jag skulle då sannerligen inte vilja ha något frätande i min mun, oavsett mängd. Men detta kanske bara är en personlig preferens?
Det finns inga kända hälsorisker i dagsläget med e524  samt att som tidigare nämnt inte några restriktioner från livsmedelsverket. Men samtidigt så kan man inte ignorera det faktum att det är en stark alkalie som man använder i livsmedlen. En alkalie som skulle kunna fräta på huden vid kontakt.

 

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera