Pangasius – Antibiotika med lite fisk

Pangasius är en fisk inom släktet hajmal. Det är en fin matfisk och finns i bland annat Thailand. Den säljs mycket till Sverige just från Thailand för det är så billigt att exportera den därifrån. Det allmänheten kanske inte är medvetna om är att den lever i riktigt taskiga förhållanden i Thailand innan den exporteras till Sverige.
Det kan vara upp till 25 stycken olika sorters Antibiotika i vattnet för att den skall kunna överleva i dessa förhållanden. Den odlas i smuts & Gyttja samt äter bedrövligt fiskfoder.

Nedan finns en video om Pangasius odling i Vietnam!

I Vietnamn så odlas fisken i Mekongfloden som är en av de mest förorenade floderna i världen. Den har extremt höga halter av toxiner och bakterier. Som råga på riset så kan fisken även innehålla tungmetaller. Det finns även fall där de gett dem tillväxthormoner samt urinextrakt för att rommen ska bildas snabbare.
USA har förbjudit import av Basa-fisk och detta kan man ha stor förståelse för.
Utöver detta saknar Pangasius det som gör fisk en riktigt bra del av din kost. Det är en riktigt mager fisk och innehåller således inte så mycket Omega-3 fetter.
En regnbågslax från de nationella vattnen eller en vild lax är helt klart att föredra! Naturlig sådan såklart. Helt fri från Antibiotika & uppfödd i bra miljö med friskt vatten. Dessutom får de suktade Omega-3 fetterna! Problematiken är som allt annat, tillgången till dessa är ju såklart inte i samma utsträckning som en odlad fisk som levt i en pöl antibiotika i majoriteten av sitt liv. Däremot så är det alltid efterfrågan som kommer göra skillnad. Ifall fler väljer vettigare alternativ så kommer de dåliga alternativen elimineras, eller iallafall minska. Så ta ditt ansvar och förespråka och leta efter fisk som inte är odlad och behöver antibiotika för att överleva. Optimala är såklart att det är vilt fångat och färskt. Men lite är bättre än inget!

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera