Sockerpasta eller marsipan?


Färdiga tårtor kan vara en riktig tillsats-bomb i många sammanhang. I en kuponggåva på en operalängd från maxi så hade tårtan följande tillsatser:


Ingredienser (som de står på förpackningen): Sockerkaka (vetemjöl, socker, ägg, vatten, vetestärkelse, fuktighetsbevarande medel E422, konserveringmedel E281, E202, modifierad stärkelse, emulgeringsmedel E471, E475, bakpulver E450, E500, invertsocker, skummjölkspulver, salt, färgämne E160a, sötningsmedel E420, arom, majsstärkelse, stabiliseringsmedel E415), vaniljkräm (vatten, socker, kärnmjölkspulver, vegetabiliskt fett, modifierad stärkelse E1442, konserveringsmedel E202, salt, arom, färgämne E160a, E101), grädde, blå marsipan (socker, mandel, glykos, sorbitol E420, invertlösning, konserveringsmedel E202, färgämne (E131, E120)), gul marsipan (socker, mandel, glykos, sorbitol E420, invertlösning, konserveringsmedel E202, färgämne E160a), florsocker (socker, majsstärkelse, vegetabiliskt fett).

I det här inlägget så skall vi jämföra att köpa färdig Sockerpasta eller Marsipan, och visa varför du bör göra dessa själv.


Marsipan

Om jag går in på ica & söker efter Marsipan så kommer det upp en Marsipan extra vit 400g från Odense.
Där kan man framförallt se två stycken tillsatser:
E1103 -Invertas

Invertas är en enzym som spjälkar vanligt socker.

E171 – E 171 – Titandioxid
Ett färgämne som ger en vit kulör.

Om man ser på läkemedelsverket så kan E 171 i sällsynta fall ge överkänslighetsreaktioner.
Läs mer här.
Men! Den innehåller även Glukossirap, som vanligtvis har dessa ingredienser:
socker, gelatin (svin), ytbehandlingsmedel (E903), aromer, syra (E330)

Sockerpasta


Sockerpasta är ett vanligt substitut för marsipan ifall man är tex känslig eller dylikt. (Kan ju förstå varför med dessa tillsatser). Sockerpastan kan enkelt göras själv, men jag hittade en hemsida som förmedlade Sockerpastan.

Men om man köper den färdig så kan den se ut som följande:

socker, glukossirap, vegetabiliskt fett, fuktighetsbevarande medel (E422), förtjockningsmedel (E415, E466), emulgeringsmedel (E471), färgämne (E133, E120), naturlig arom, konserveringsmedel (E200), citronsyra syra (E330).
Att göra en egen sockerpasta är alltså helt klart att föredra efter att ha läst denna innehållsförteckning.
Om man ser till tillsatser så är det betydligt fler i Sockerpastan, samt fler “onödiga” så som förtjockningsmedel, emulgeringsmedel mm.

Slutsats:
Välj vilken du vill, men gör för tusan en egen. Köp lite egna  dekorationsverktyg och köp lite råvaror och släng ihop något själv. Det är så enkelt, blir supergott och du slipper massa onödiga tillsatser!

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera