Glyfosat Bekämpningsmedel – en tragedi från Argentina

Glyfosat – Ett vanligt bekämpningsmedel som blivit godkänt av EU för ytterligare användning. Det är dock långt från alla vad detta innebär eller hur det kommer att påverka oss. Nedan är ett kort utklipp ur en dokumentär där de filmat en familj från Argentina. De odlade tobak på sin gård och använde dessa bekämpningsmedel för att få en bättre skörd.

 

Glyphosate: The Sick Children of Argentina

The EU has approved the controversial weed killer glyphosate for another five years. The widely used substance has been described as carcinogenic for humans. Meet five-year-old Lucas.

Find the full documentary: http://p.dw.com/p/2okrU?maca=en-doku-Facebook-dw

Publicerat av DW Stories den 10 december 2017

Detta är fem-årige Lucas. Han har en genetisk modifikation som gör att hans skinn får en väldig klåda. En del av hans  porer i kroppen har stängts vilket medför att han inte kan svettas. Som ni säkert förstår så blir det väldigt varmt för honom. Med värmen kommer klådan, han kan klia sig såpass mycket att han börjar gråta

Lucas & hans familj bodde precis bredvid ett fält där familjen odlade tobak. Som de flesta bönderna i norra delarna av Argentina använder de bekämpningsmedlet Glyfosat för att förbättra deras skörd. Men den ”lilla” detaljen som glömdes bort… ingen varnade dem för den potentiella faran det skulle innebära för Lucas och hans familj. Lucas mor berättar att när hon var gravid i sjätte månaden gick hon runt deras hus och besprutade med bekämpningsmedel. Hon bar enbart shorts och sandaler. Utan den vetskapen om bekämpningsmedlet så begick de ovetande ett stort misstag. I provincen Misiones som de bodde i har just Glyfosat används flitigt sen 1990. Det är således också en högre grad av missbildningar bland nyfödda i det området än snittet.
Doktorerna i området  har anklagat bekämpningsmedlen för att ha en skadlig inverkan på människornas genetiska material.
Hugo Gomez Demaio pratar i videon om att de hittat dessa mutationer i fettvävnaden hos patienterna. Och de KOMMER att gå i arv till deras barn. Det genetiska arvet kommer att bli förändrat.

En tillverkare av Glyfosat vid namn Monsanto påstår fortfarande att bekämpningsmedlet skall vara säkert.  Men Lucas familj har flyttat för att komma ifrån det förorenade marken kring sin bondgård.
Det var även deras huvudsakliga inkomstkälla vilket såklart försvårar situationer för dem oerhört.

EU har nydligen godkänt Glyfosat för ytterligare 5 års användning. Detta är såklart väldigt kul tycker svenska bönder. Däremot så anser WHO att substansen är cancerogent.
Tänk på detta nästa gång du åker och handlar. Välj alltid ekologiskt. Om inte för din egna skull, gör det för bönderna som drabbas.

Följ och dela gärna vidare!

Ekologisk matkasse - bäst i test

För att få märka ett livsmedel som ekologiskt krävs det att varan måste ”innehålla minst 95% ekologiska ingredienser” (Livsmedelsverket.se). Det är ett högt krav som därmed tydligt talar om för konsumenten att det är produkter som verkligen gynnar miljön. Men när det kommer till matkassar…

Fortsätt läsa

Kommentera